Dostojnejši naslednik velike zvezde

Aktualno, Novosti

Sedanji mercedes razred M je po sedmih letih končno dočakal svojega naslednika. V tem času je bilo po vsem svetu prodanih več kot 620 tisoč avtomobilov, predvsem na ameriškem trgu. Tako bo tudi novi razred…

Sedanji mercedes razred M je po sedmih letih končno dočakal svojega naslednika. V tem času je bilo po vsem svetu prodanih več kot 620 tisoč avtomobilov, predvsem na ameriškem trgu. Tako bo tudi novi razred M očem javnosti premierno prikazan januarja na avtomobilskem salonu v Detroitu, na trg pa bo zapeljal že spomladi. Evropskim kupcem bo avtomobil na voljo poleti prihodnje leto, prihod na slovenski trg pa je z nekaj višjimi cenami od sedanjih napovedan za junij 2005.

Večji in oblikovno privlačnejši

Novi mercedes M je oblikovno precej bolj privlačen od zastarevajočega sedanjega modela. Zaznamujejo ga zaobljene karoserijske linije z ostrimi robovi in poudarjenimi blatniki nad 17 oziroma 18-palčnimi kolesi ter precej bolj športen priokus, za kar se avtomobil lahko zahvali proti zadnjemu delu dinamično dvigajoči se bočni liniji. Sprednja maska se na svoji sredi ponaša z veliko trikrako zvezdo, pod njo je nameščen agresivno oblikovan sprednji odbijač, vetrobransko steklo pa je precej bolj položno kot pri aktualnem modelu. Količnik zračnega upora znaša ugodnih 0,34 (sedanji model 0,39), sicer pa je novi razred M daljši za 150 mm, širši za 71 mm in nižji za 9 mm. Medosna razdalja je s 2.915 mm za 95 mm daljša kot pri sedanjem modelu.

Prostornejša in kvalitetnejša potniška kabina

Večje zunanje mere pomenijo tudi več prostora v potniški kabini, ki je opazen predvsem na zadnji sedežni klopi. Potniki bodo zadaj veseli 35 mm več prostora za kolena, po širini pa je novi mercedes M prostornejši za 32 mm. Prtljažni prostor je mogoče povečati do 2.050 litrov, kar je 30 litrov več kot pri sedanjem modelu. Ena izmed večjih pomanjkljivosti sedanjega razreda M je slabša kakovost materialov v potniški kabini, v novem SUV-u pa so le-ti precej bolj kvalitetni če ne že kar luksuzni. Ob nakupu je mogoče izbirati tudi med dvema različicama sprednjih sedežev, običajno ali športno.

Sprva dva osvežena dizla ter nov bencinski šestvaljnik in znan V8

Sprva se bodo pod motornim pokrovom novega mercedesa M vrteli štirje motorji; dva dizelska in dva bencinska. Dizelske barve zastopata model 320 CDI šestvaljnim V6 motorjem z močjo 224 KM in največjim navorom 510 Nm že od 1.600 vrtljajev na minuto dalje. Novost predstavlja v osnovi enak V6 šestvaljnik z oznako 280 CDI (zamenjava za petvaljni motor 270 CDI), a zaradi sprememb na elektroniki njegova največja moč znaša 190 KM. V modelu ML 350 je nov tudi bencinski šestvaljni V6 motor z 272 KM, vrh ponudbe pa zaenkrat predstavlja V8 osemvaljnik v ML 500 z največjo močjo 306 KM. Kasneje bosta motorno paleto obogatila še ML 400 CDI in ML 55 AMG.

Sedemstopenjska avtomatika serijska v vseh mercedesih M

Novi mercedes M je vseh motornih izbirah serijsko opremljen s sedemstopenjskim avtomatskim menjalnikom 7G-TRONIC, ki motorno moč stalno prenaša na vsa štiri kolesa. Na voljo sta dve različici štirikolesnega pogona; za zahtevnejše tudi z reduktorjem vrtljajev ter samodejno ali ročno priklopljivo zaporo sredinskega in zadnjega diferenciala. Boljšo terensko predhodnost obljublja tudi zračno vzmetenje, ki omogoča avtomobil dvigniti za dodatnih 110 mm od tal na skupaj 291 mm.