Športni eksot za dostopno ceno

Mazda, Testi

Mazda je danes edina avtomobilska znamka, ki je ohranila eksotičen pogon z wanklovim motorjem. V mazdi RX-8 je zapakiran v privlačno športno karoserijo, avtomobil pa se lahko pohvali tudi s precejšnim udobjem in uporabnostjo, a…

Mazda je danes edina avtomobilska znamka, ki je ohranila eksotičen pogon z wanklovim motorjem. V mazdi RX-8 je zapakiran v privlačno športno karoserijo, avtomobil pa se lahko pohvali tudi s precejšnim udobjem in uporabnostjo, a kljub temu nudi vrhunsko lego na cesti. Mazda RX-8 je na voljo v dveh različicah z različno močjo, tokrat pa smo preizkusili šibkejšo možnost.

Wanklov motor s 192 KM

Prava eksotika mazdo RX-8 zaznamuje pod motornim pokrovom – za pogon namreč skrbi wanklov motor. Dvoploščni wankel s skupno prostornino komor 1.308 kubičnih centimetrov je na voljo v dveh različicah, z 231 ali 192 KM, razlika v zasnovi med njima pa je v prilagojenem sesalnem sistemu z dodatnim kanalom pri močnejši izvedbi. Krivulja navora z največjo vrednostjo 220 Nm je pri šibkejši različici celo ugodnejša, delovanje motorja in pospeševanje pa spremlja visokofrekvenčen piš, ki morda nekoliko spominja celo na zvok reaktivne turbine. Največja hitrost znaša 223 km/h, za pospešek do 100 km/h pa šibkejša mazda RX-8 potrebuje 7,2 sekundi.

Odlična lega na cesti, precejšna poraba goriva

Moč se na zadnji kolesni par prenaša preko petstopenjskega ročnega menjalnika (močnejša izvedba ima šeststopenjski menjalnik), kratka prestavna ročica pa se lahko pohvali s kratkimi in natančnimi gibi. Lega na cesti je vrhunska in omogoča natančno vožnjo skozi zavoje, pri pretiravanju pa se elektronski sistem proti zdrsu pogonskih koles vklopi razmeroma pozno in tako omogoča odnašanje zadnjega dela vozila ter s tem povezane vozniške užitke. Poraba goriva ni majhna, na testu gibala med 10 in 15 litri na sto kilometrov, a je glede na moč motorja sprejemljiva.

Udobna in športno ukrojena potniška kabina

Mazdo RX-8 zaznamuje še ena posebnost – kljub kupejevski zasnovi je na vsakem boku nameščenih po dvoje vrat. Zadnji par se odpira proti zadnjemu delu in ga je mogoče odpreti le ob odprtih sprednjih vratih, dostop do zadnjih sedežev pa je tako skozi široko odprtino brez B stebrička udobnejši. Potniška kabina je nadpovprečno prostorna, a kljub temu ukrojena po meri športnega voznika. Ergonomija je dobra, oprema bogata, challenge L pa vključuje tudi dvobarvno usnjeno oblazinjenje sedežev.

Kupejevska linija z oblikovnimi podrobnostmi

Športno nizko kupejevsko silhueto mazde RX-8 poudarjajo izraziti blatniki nad 17-palčnimi platišči. Wanklov motor omogoča tudi nizek sprednji del z izrazito petkotno masko, ki jo obdajajo športno oblikovani žarometi. Proti zadnjemu delu dinamično dvigajoča se bočna linija se zaključi z diskretnim spojlerjem na zgornjem robu prtljažnega prostora, zadnje luči pa so pokrite s prozorno plastiko. Na celotni karoseriji mazde RX-8 je mogoče najti tudi oblikovne podrobnosti v obliki stiliziranega trikotnika, ki povzema obliko plošč v wanklovemu motorju.

Šibkejša eksotika za 7,65 milijona tolarjev, močnejša za 850 tisočakov več

Mazda RX-8 challenge L stane 7,65 milijona tolarjev, kar je glede na zmogljivosti dostopna in poštena cena za tehnično in oblikovno eksotiko. Kljub izrazitemu športnemu karakterju je avtomobil tudi razmeroma udoben in uporaben. Močnejša mazda RX-8 revolution L je dražja za 850 tisoč tolarjev, obenem pa je tudi malenkost bolj bogato opremljena.

Foto: Miloš Milač