Osveženi A4 zapeljal na slovenske ceste

Aktualno, Novosti

Prenovljeni audi A4 je sedaj na voljo tudi na našem trgu. Ob oblikovni prenovi in tehnični osvežitvi je najbolje prodajan avtomobil s štirimi krogi na sprednji maski obdržal dinamične vozne lastnosti, obenem pa cenovno ostaja…

Prenovljeni audi A4 je sedaj na voljo tudi na našem trgu. Ob oblikovni prenovi in tehnični osvežitvi je najbolje prodajan avtomobil s štirimi krogi na sprednji maski obdržal dinamične vozne lastnosti, obenem pa cenovno ostaja na ravni sedanjega modela in s tem tudi cenejši od ostalih dveh nemških tekmecev. Slovenski zastopnik, Porsche Slovenija, prihodnje leto načrtuje prodajo med 700 in 800 audiji A4, od tega slabo polovico avantov ter vsaj 85 % z dizelskim motorjem.

Prenova v novodobnem duhu štirih krogov

S prenovo je tudi audi A4 dobil hišno razpoznaven obraz. Na sprednjem delu ga krasi značilna maska v stilu legendarnih auto unionov, s katero se ponašajo že modeli A6, A3 sportback in dvanajstvaljni A8, kmalu pa jo bodo dobili tudi trivratni A3 in celotna družina A8. Drugačne in predvsem večje od sedanjega modela so tudi dvodelne zadnje luči, ki se oblikovno prav tako vklapljajo v novodobno filozofijo znamke, z valovitim spodnjim robom pa so jo povzeli tudi sprednji žarometi. Prenovljeni audi A4 sedaj meri v dolžino 4.548 mm (38 mm več), celoten prirast pa gre na račun obeh previsov. Sprednji je daljši za 12 mm, zadnji pa za 28 mm (pri avantu za 31 mm). Medosna razdalja je z 2.648 mm celo za 2 mm krajša kot pri predhodniku, širina avtomobila je ostala enaka, prav tako višina vozila v izvedbi avant, medtem ko je limuzinski A4 nižji za 1 mm.

Osvežena potniška kabina z novim volanom

Potniška kabina je ostala praktično enaka, se pravi germansko urejena in kakovostno izdelana. Nov je le volanski obroč, ki se s svojo obliko zgleduje po mlajših audijih, tudi v osnovni stopnji opreme pa je serijska okrasna letvica iz brušenega aluminija. Notranjosti dodajajo svežino še nove tkanine prevlek sedežev in novo usnjeno oblazinjenje in prevleke sedežev iz alkantare. Oprema je le za spoznanje bogatejša od sedanjega modela, poudarek je predvsem na izboljšani varnosti. Tod velja omeniti dvostopenjsko delovanje sprednjih zračnih blazin, aktivna sprednja vzglavnika in opozorilnik za nepripet varnostni pas ter najnovejšo generacijo sistema ESP.

Deset motorjev z močjo od 102 do 344 KM

Na voljo je deset različnih motorjev, šest bencinskih in štirje dizelski. Bencinsko osnovo zopet predstavlja 1,6-litrski motor s 102 KM, nadaljuje pa jo 2,0-litrski motor s 130 KM. Bencinsko lestvico nadaljuje znan 1,8T motor s 163 KM in podprt s turbinskim polnilnikom, enako kot pri novem, 2,0 TFSI motorju z 200 KM in neposrednim vbrizgom goriva. Šestvaljni V6 3,2 FSI razvije 256 KM, vrh ponudbe pa predstavlja S4 s 4,2-litrskim osemvaljnim V8 s 344 KM. Osnovna dizelska izbira je 1,9 TDI s 115 KM, precej modernejši in predvsem bolj uglajen pa je 2,0 TDI s 140 KM. Višje v dizelski ponudbi sta še dva motorja, 2,5 TDI s 163 KM in 3,0 TDI z 204 KM.

Elementi podvozja povzeti po audijih S4 in A6

Audi A4 pa je poleg oblikovne prenove in motorne razširitve deležen tudi sprememb na podvozju, ki obljubljajo boljšo vozno dinamiko ob enaki ravni udobja. Volan je bolj natančen, večji so sprednji blažilniki, precej delov sprednje preme pa je povzete po audiju A4 oziroma po za številko večjem A6. Dodelana je tudi zadnja prema, ki se je pri spremembah zgledovala po premi iz A6. Po prvih kilometrih je audi A4 2,0 TDI prepričal z zanesljivo lego na cesti, preverjeno in še nekoliko bolj poudarjeno vozno dinamiko, kot pravšnja kombinacija pa se je izkazal tudi turbodizelski motor 2,0 TDI.

Prenovljeni audi A4 je dražji le za odstotek

Kljub prenovi je audi A4 obdržal praktično enake cene. S 5,63 milijona tolarjev je najcenejši audi A4 1,6, 2,0 TFSI stane 7,94 milijona tolarjev, 3,2 FSI quattro pa 9,68 milijona tolarjev. Najcenejši dizelsko gnan model je audi A4 1,9 TDI ki stane 6,17 milijona tolarjev, audi A4 2,0 TDI stane 6,78 milijona, audi A4 3,0 TDI quattro pa 9,18 milijona tolarjev. Doplačilo za avant je v primerjavi z limuzino dodatnega pol milijona tolarjev, za štirikolesni pogon quattro pa približno milijon tolarjev. Najdražji ostaja audi S4 4,2 quattro, ki stane 14,61 milijona tolarjev.


Sorodne vsebine