100 lancerjev s 400 KM

Aktualno

Mitsubishi je v čast tridesete obletnice svoje prisotnosti na britanskem trgu samo za otoške kupce pripravil omejeno serijo mitsubishija lancer evolution VIII z oznako FQ-400. Zaenkrat bodo izdelali le 100 avtomobilov, cena zanj pa na…

Mitsubishi je v čast tridesete obletnice svoje prisotnosti na britanskem trgu samo za otoške kupce pripravil omejeno serijo mitsubishija lancer evolution VIII z oznako FQ-400. Zaenkrat bodo izdelali le 100 avtomobilov, cena zanj pa na Otoku znaša 47 tisoč funtov (dobrih 17 milijonov tolarjev).

Preko 400 KM in pospešek do 100 km/h v 3,5 sekunde

Avtomobil temelji na modelu lancer evolution VIII MR FQ-320, športni oddelek Mitsubishi Motors UK pa ga je razvil skupaj s specialisti za predelave Rampage, Owen Developments in Flow Race Engines. S skupnimi močmi jim je iz legendarnega, turbinsko polnjenega 2,0-litrskega motorja uspelo iztisniti 405 KM in 481 Nm navora. To je dovolj za pospešek do sto kilometrov na uro v 3,5 sekunde (za primerjavo, BMW M3 za ta dosežek potrebuje 5,3 sekunde, pregrešno drag porsche carrera GT 3,9 sekunde, eksotični pagani zonda pa 3,7 sekunde).

Kljub vrhunskih zmogljivostim tudi nekaj udobja

FQ-400 se ponaša tudi z elektronsko krmiljenim štirikolesnim pogonom, od pa FQ-320 pa se poleg močnejšega motorja razlikuje tudi po dodelanem podvozju in vzmetenju in zmogljivejših zavorah. K boljši aerodinamiki poleg Ralliartovih vzvratnih ogledal in sprednjega spojlerja iz karbonskih vlaken pripomorejo tudi aerodinamični dodatki na zadnjem delu strehe. Na ploščici poleg prestavne ročice vsak avtomobil nosi svojo zaporedno številko, sicer pa FQ-400 kljub svojim vrhunskim športnim lastnostim ni do kraja oropan udobja, saj je serijsko opremljen tudi z električnim pomikom stekel in vzvratnih ogledal ter klimatsko napravo.