40 svetovnih rekordov

Aktualno

Mazda je z dvema avtomobiloma RX-8 postavila skupaj 40 svetovnih hitrostnih rekordov. Eden je bil uvrščen v FIA kategorijo A (avtomobili z manjšimi predelavami), drugi pa v kategorijo B (serijski avtomobili). Na 12,3 km dolgi…

Mazda je z dvema avtomobiloma RX-8 postavila skupaj 40 svetovnih hitrostnih rekordov. Eden je bil uvrščen v FIA kategorijo A (avtomobili z manjšimi predelavami), drugi pa v kategorijo B (serijski avtomobili). Na 12,3 km dolgi ovalni stezi blizu nemškega Papenburga sta avtomobila v 24 urah prevozila vsak po več kot pet tisoč kilometrov s povprečno hitrostjo 212,835 oziroma 215,934 km/h. Kljub temu, da je drugi dan začelo močno deževati.

Vsak od avtomobilov je podrl po 20 rekordov, ki so obsegali povprečne hitrosti na različnih razdaljah, od 1/8 milje (201 m) do 5.000 km, in povprečne hitrosti v določenem času, od ene do 24 ur. Avtomobila je vozilo 15 novinarjev iz 11 držav, ki so se med preizkusom v boksih ustavili le zaradi menjave voznikov in potrebe po dolivanju goriva oziroma menjavi gum. Za bencin in pnevmatike sta poskrbela Aral oziroma Kumho, doseženi rekordi pa naj bi dokazali vzdržljivost Mazdinega wanklovega motorja tudi v najtežjih voznih pogojih.