Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 4WD Impression

Hyundai, Testi

Oktobra lani je na slovenske ceste prišel novi Hyundai Santa Fe. Z ohranitvijo imena za vozilo tretje generacije, Hyundai izkazuje izjemno zaupanje in priznanje Santa Feju.

Oktobra lani je na slovenske ceste prišel novi Hyundai Santa Fe. Z ohranitvijo imena za vozilo tretje generacije, Hyundai izkazuje izjemno zaupanje in priznanje Santa Feju, ki je znamko uveljavil in potrdil kot eno bolj uspešnih med izdelovalci športno-terenskih vozil znanih pod oznako SUV.

Testni Santa Fe je imel panoramsko streho, ki je razpotegnjena čez celo streho. Prva polovica nad voznikom in sovoznikom se lahko tudi popolnoma odpre.

Testni Santa Fe je imel panoramsko streho, ki je razpotegnjena čez celo streho. Prva polovica nad voznikom in sovoznikom se lahko tudi popolnoma odpre.

Nova generacija korejskega SUV crossoverja je skladne podobe, s pridihom agresivnosti in bolj odločnim značajem, kot je bil predhodnik. V dolžino meri dobrih 4,6 metra, kar obljublja prostorno notranjost. Karoserijske poteze Santa Fe so zasnovane na podlagi Hyundaijeve oblikovalske filozofije tekočinskega kiparjenja ter koncepta Storm Edge in sledi slogu ostalih najnovejših modelov te znamke. Santa Feja boste najlažje prepoznali po značilni šesterokotni maski, ki zaokrožuje njegov futuristični in urbani slog oblikovanja. S takšno pojavnostjo pa že hodi v zelje vozilom, kot so BMW X5, Audi Q7, Mercedes-Benz ML ali Volkswagen Touareg. Prav ste prebrali, njim hodi v zelje, a ima prednost – cenejši je. Ta prednost se pozna trenutno pri vozni dinamiki, moči motorja in delovanju menjalnika, ki se še ne more z omenjenimi primerjati, a roko na srce – kdo pa vozi vedno toliko dinamično, da bi opazil vse te razlike? Mogoče 40 odstotkov vseh kupcev zgoraj omenjenih štirih vozil, ostali se pač ne bodo obremenjevali s tem in bili zadovoljni z avtom, ki so ga dobili za to ceno.

Armaturna plošča navdušuje.

Armaturna plošča navdušuje.

Hyundai že dolgo ni več to kar je bil. Cenenost v tem avtomobilu ni ravno našla svojega prostora. Ergonomsko zasnovana notranjost, športno-udobni usnjeni sedeži z ravno dovolj stranskega oprijema in prečiščena armaturka s funkcionalnimi gumbi bo zadovoljila tudi naprednejšega in zahtevnejšega voznika. Hyundai Santa Fe ni zgolj družinski mestni terenec, ampak s takšnim pridihom, opremo Impression in veliko panoramsko stekleno streho tudi pristen poslovni avtomobil. V teh vročih dneh navdušuje še klimatska naprava, ki deluje spodobno in učinkovito.

Voznik in sovoznik ne bosta pogrešala praktično nič. Vse je v dosegu roke, vse je premišljeno. Tako, kot smo to nekdaj pisali večinoma le za nemška vozila. V drugi vrsti se bodo tudi tri osebe dostojno prevažala. Preverjeno na relaciji Bled – Ljubljana. Zadnja klop se sicer lahko deli na tri dele, posamezni del se lahko prestavlja vzdolžno in s tem poveča prtljažni prostor. Razumljivo se najslabše sedi v sredini. Prtljažni prostor je fleksibilen, velik in uporaben.

hyundai santa fe notranjost 2013

Povprečna poraba v kombiniranem ciklu znaša 8,3 l/100 km.

Povprečna poraba v kombiniranem ciklu na testu  je znašala 8,3 l/100 km.

Konjenica in menjalnik sta v Santa Feju namenjena udobni vožnji. Sicer 145 kW je velika številka na papirju, a še vedno ne ravno dovolj, da poskočno premika več kot 2 toni težak avtomobil. Dizelski navor je dober, zadošča za doseganje spodobnih hitrosti brez težav in celo pospešek znaša do stotke pod 10 sekundami, a Santa Fe je v prvi vrsti avto namenjen udobni vožnji. Zakaj? Menjalnik prestavlja tekoče, nemoteno, a vse dotlej ko ga pričnemo priganjati. Takrat se rad, sicer zelo redko, malce zmede. Istočasno je potrebno omeniti še podvozje, ki želi svoje potnike razvajati predvsem z udobjem med ekonomično, umirjeno vožnjo. Pri hitrejših akcijskih manevrih se Santa Fe še vedno rad malce nagiba, a bistveno manj kot predhodnik. Izboljšave pa je čutiti tudi v delovanju volanskega obroča, ki je bolj komunikativen z voznikom.

hyundai santa fe 2013

Santa Fe ponuja sicer povsem zadovoljivo lego na cesti. S sistemom Flex Steer, ki deluje v treh programih: normal, sport in comfort pa je avtomobil še lažje vodljiv. Način delovanja oziroma stopnja podpore servo ojačevalnika se izbere glede na želje voznika oz. razmere vožnje, in sicer s stikalom na volanskem obroču. Izbrani program delovanja se izpiše na 4,2-palčnem TFT LCD zaslonu na instrumentni plošči med merilniki.

S sodelovanjem sistema za pomoč pri strmih spustih in sistema za speljevanje v klanec je ta Santa Fe zadovoljiv terenec za vse povprečne terenske voznike, ki jih predvsem kdaj preseneti kakšen sneg, blato in podobno nevšečnosti s strani narave.

S sodelovanjem sistema za pomoč pri strmih spustih in sistema za speljevanje v klanec je ta Santa Fe zadovoljiv terenec za vse povprečne terenske voznike, ki jih predvsem kdaj preseneti kakšen sneg, blato in podobno nevšečnosti s strani narave.

Kljub temu, da je ta SUV tipično meščansko usmerjen pa je potrebno pohvaliti tudi njegov štirikolesni pogon, ki je bil razvit pri severnih sosedih v tovarni Magna Styer. Ta tovarna pa že tako ali tako slovi po odličnih 4×4 pogonih. Sicer je še zmeraj podvozje pripravljeno predvsem za asfaltirane ceste in se ta štirikolesni pogon najbolj izkaže na mokri podlagi, ko rešuje zadeve kot so voznikove napake, a izkaže se tudi pri premagovanju kakšnega klanca na slabši podlagi. Prednost tega štirikolesnega pogona je, da lahko popolnoma razpolaga pogonsko moč s prvih koles na zadnja oziroma enakovredno. Seveda je tu še gumb ‘lock’ s pomočjo katerega omejimo delovanje pogona prenosa moči v razmerju 50:50 med sprednjim in zadnjim kolesnim parom. V tem načinu pa je maksimalna hitrost do 40 km/h.

Preveri v spodnjem videu kako Santa Fe s Parking Assist pomaga pri parkiranju:

Hyundai Santa Fe je torej avtomobil za tiste, ki ne potrebujejo zvenečega imena, ampak avto vreden svojega denarja.

Nastja, ženski komentar o vozilu Hyundai Santa Fe:

Nastja B. hyundai santa fe 2013

Moja izkušnja s Santa Fejem je naravnost čudovita. Prav prijetno ga je bilo spoznati! 🙂

“Nove generacije vozil Hyundai me znova in znova navdušujejo. Dovršena oblika v športno-elegantnem stilu, lepo in s kvalitetnimi materiali oblikovana notranjost je v primerjavi z vozili drugih znamk na trgu po precej ugodnih cenah. Testni Santa Fe je bil polno opremljen. “Ni, da ni”, bi lahko rekli. Vožnja z njim je vrhunska – zahvaljujoč se avtomatskem menjalniku, ki res lepo sodeluje z voznikom in terenom.

No, poraba goriva je primerna njegovem velikostnem razredu – ta je med testom znašala 8,3 litra na 100 prevoženih kilometrov. Treba je seveda upoštevati tudi podatek, da je bil testni Santa Fe vozilo s precej malo prevoženimi kilometri in, kot velja za vsa nova vozila, se motor vozila s časom uteče in tako poraba s časom manjša.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Hyundai Santa Fe si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 2.2 CRDi, turbodizelski (145 kW/195 KM, 436 Nm) / 6-st. sam.
Poraba po ECE: 8,4 / 5,2 / 6,4 (CO2: 168 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 9,8 sekund
Dolžina / širina / višina: 4690 / 1880 / 1675 mm
Medosna razdalja: 2700 mm
Teža: 2038 kg
Posoda za gorivo: 64 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 534 – 1680 l

Osnovna cena (2.4 GDI, Trend): 28.460 EUR
Cena testnega vozila: 45.230 EUR
Cena testnega z dodatno opremo: 47.580 EUR
(dodatna oprema: 920 EUR – 19 palčna aluminijasta platišča in pnevmatike 235/55 R19 s sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah, 460 EUR – metalna barva, 410 EUR – napredni xenonski žarometi s prilagodljivim svetlobnim snopom, sistemom za pranje žarometov in samodejnim nastavljanjem višine svetlobnega snopa, 360 EUR – opozorilni sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu, 200 EUR – priprava in prevoz vozila)