Dacia Dokker dCi 75 Laureate

Dacia, Testi

Dacia je znamka, ki ne igra na čustva ampak razum. In na osnovi razuma je nastal tudi Dokker. Za ugodno ceno namreč ponuja ogromno prostora, robustno izdelavo.

Dacia Dokker

Dacia je znamka, ki ne igra na čustva ampak razum. In na osnovi razuma je nastal tudi Dokker. Za ugodno ceno namreč ponuja ogromno prostora, robustno izdelavo. Z ugodno ceno nagovarja vse tiste obrtnike, ki jih je zadela recesija. Hkrati pa ima pod motornim pokrovom znan 1,5-litrski dizelski motor, ki se vrti tudi v ‘Dokkerjevem bratrancu’ Mercedes-Benz Citanu. Mercedes še nikoli ni bil tako poceni.

Zaradi samega razreda vozila veliko ljudi zmotno misli, da gre za trojček Renault Kangoo, Mercedes Citan in Dacia Dokker. Prva dva sta res dvojčka, Dokker pa si platformo deli z Lodgyem. Njihova edina skupna točka je motor, ki je na voljo v vseh treh modelih in je del povezovanja Renault-Daimler.

Dacia Dokker nikoli ne bo dirkalni prvak, je pa prvak v prostornosti

Na drikališče z Dokkerjem ne boste hodili. Boste pa prvak v ostornosti prav gotovo.

Na dirkališče z Dokkerjem ne boste hodili. Boste pa prvak v prostornosti prav gotovo.

Oblikovno Dokker kaže tipične poteze Dacie. Sprednji del je namreč zelo soroden bratu Lodgyu. Izgled je del nove podobe romunske znamke in izgleda prav robustno. Tak želi Dokker tudi biti. Vstop v drugo sedežno vrsto namreč poteka preko zelo uporabnih drsnih vrat. Ta vrata omogočajo enostavnejše nalaganje tovora in izjemno enostavno vstopanje in izstopanje iz vozila. Zadek avtomobila je za ta avtomobilski razred kar tipičen – ostro odrezan in z enostavnimi linijami. Zadnji žarometi pa spominjajo na aktualni Mercedes-Benz Vito, kar je Dokkerju prej v pohvalo kot grajo. Zadnja prtljažna vrata pa se krilno odpirajo vsaka v svojo stran in omogočajo lažje nakladanje. Prednost za vse obrtnike, minus za tiste, ki so navajeni uporabljati običajen osebni avtomobil.

Dacia Dokker - Notranjost

Notranjost je tipična za novo generacijo Dacije. Najbolj navduši multimedijski sistem Media Nav.

Notranjost je pri Daciah kar standardna. Če si vozil eno si vozil vse. Od Dokkerja pa vse do Dusterja. Materiali v notranjosti so trdi, kar je za ta avtomobilski razred kar pričakovano. Skladno z nižanjem stroškov podobni materiali prihajajo tudi v druge, dražje avtomobile, tako da mu kaj veliko sploh ne moremo zameriti. Največji plus si zagotovo zasluži Media Nav. Gre za multimedijski sistem, ki ponuja daleč največ za svojo ceno. Zaslon je na dotik občutljiv, navigacija enostavna za upravljanje. Sistem pozna tudi Bluetooth povezavo s telefonom in usb vmesnik. Šibko točko predstavlja zgolj zvočniški sistem, ki je na žalost res slab. Sploh v kombinaciji z velikansko, slabo zatesnjeno kabino, ki omogoča velik odmev. Vendar se da z boljšimi zvočniki to z lahkoto odpraviti.

Dacia Dokker navduši z uporabnostjo

Dacia Dokker navduši z uporabnostjo. Prostora je v prtljažniku že v osnovi 800 litrov.

Voznikov prostor ne omogoča velikih prilagoditev. Volan je samo po višini nastavljiv, potovalni računalnik pa ponuja zgolj osnovne funkcije. Tudi voznikov sedež je precej špartanski in ne omogoča nastavljanja višine sedala. Je pa ogromno predalov in odlagalnih površin, kjer lahko potniki odlagajo vso možno prtljago. Najbolj se odkupi velikanski prtljažni prostor, ki že v osnovi ponuja 800 litrov nakladalne površine. Dobesedno nakladalne, saj lahko vanj brez skrbi naložite prav vse, kar ste kdaj želeli prevažati s seboj, vrata pa se odpirajo pod kotom 180 stopinj. Prtljažnik se izkaže kot velika konkurenčna prednost v primerjavi z enoprostorci. Je pa izjemno špartansko izdelan in prav nič ne bi bilo narobe, če ne bi stebričkov pustili brez obloge.

Dacia Dokker

Osnovni motor bo za večino kupcev povsem zadoščal.

Motor je osnovni, ki si ga pri Dokkerju lahko izberete. Ta motor nam je dobro poznan iz Kangooja in ostalih Renaultovih modelov. Pri njemu je varčnost na prvem mestu in v kombinaciji z lahkim Dokkerjem odlično sodeluje. 5-stopenjski ročni menjalnik je dobro preračunan in omogoča, da je avtomobil živahen na začetku in dovolj varčen v višjih hitrostih. Kaj več od 120 kilometrov na uro od tega vozila tudi ne pričakujte, sicer gre hitreje, a tudi več porabi. Gre za preverjeno tehniko, ki se je že izkazala in omogoča nizke stroške izdelave.

Za 13.240 evrov dobite velik in prostoren avtomobil, z izjemno veliko prostora, odlično multimedijsko povezljivostjo in nizkimi stroški vzdrževanja. Po druženju z Dokkerjem sem spoznal, da ni namenjen zgolj obrtnikom, ampak bo po njem hitro posegla tudi kakšna mlada družina, ki želi veliko prostora za malo denarja. In pri Dokkerju ga zagotovo dobi. Preseneti, čeprav ima še ogromno prostora za izboljšave. Predvsem v notranjosti.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Dacia Dokker dCi 75 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1. 

_______ 
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.5 dCi 75 dizelski (55 kW/75 KM, 180 Nm) / 5-st. ročni
Poraba po ECE: 5,2 / 4,1 / 4,5 l (CO2: 118 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 167 km/h / 15,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4363 / 1751 / 1814 mm
Medosna razdalja: 2809 mm
Teža: 1205 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 801 – 3000 l

Cena osnovne različice (1.2): 9.250 EUR
Cena testne različice: 11.900 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 13.240 EUR

Foto: Anej Ferko, Andraž Martinšek