“Gostilniška debata” z Gašperjem Dernovškom

Avtomobilizem, KHD, Slovenija, Šport

V drugi ediciji “Gostilniške debate” (če niste prebrali prve, imate na tem mestu možnost popraviti svojo napako) smo kramljali z Gašperjem Dernovškom. Gre za izredno obetavnega slovenskega dirkača, ki se je v letošnjem letu preko izbora “RaceStar” prebil za volan pokalnega Renaulta Twinga Leme Racinga. Ker svet (tudi svet avtošporta) pač stoji na mladih, je […]

Gašper Dernovšek

V drugi ediciji “Gostilniške debate” (če niste prebrali prve, imate na tem mestu možnost popraviti svojo napako) smo kramljali z Gašperjem Dernovškom. Gre za izredno obetavnega slovenskega dirkača, ki se je v letošnjem letu preko izbora “RaceStar” prebil za volan pokalnega Renaulta Twinga Leme Racinga. Ker svet (tudi svet avtošporta) pač stoji na mladih, je prav, da slednji povedo, kaj si o njem mislijo …

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Vaš »slogan« je, »Let talent race, not money«. Čemu ste ga izpostavili na svojem dirkalniku?

“Ideja je padla čisto spontano, pred drugo dirko na Red Bull Ringu. Napisati sem želel nekaj drugačnega, kar bo dalo močno sporočilo, morda tudi malo provokativnega. In nastalo je to. Slogan pove vse o situaciji v avtošportu. Vse je pogojeno z denarjem. Pravi talenti pa za resno dirkanje ponavadi ne dobijo priložnosti, ali pa sploh nimajo možnosti prepoznat svoj talent.”

Kako je potekal izbor RaceStar?  So po vašem mnenju »zmagovalci« postali objektivno najbolj talentirani dirkači?

“Na RaceStar sem se prijavil iz radovednosti, brez kakršnih koli pričakovanj. Na koncu sem presenetil samega sebe in končal s tretjim najboljšim časom v finalu. Sam projekt je bil izpeljal odlično. Vendar organizatorji niso bili povsem korektni. Najprej finala nismo vozili z Formulo Gloria, kot je bilo obljubljeno in se je vse končalo v polfinalu. Nato pa ob razglasitvi zmagovalcev niso pokazali ne časov, niti ne sistema po katerem so določili zmagovalce. Vse je bilo malce čudno.”

Kako ocenjujete ta projekt? Se vam zdi to prava usmeritev, da v Sloveniji dobimo nove talentirane dirkače?

“Projekt je dober že zato ker obstaja. Sam po sebi – da se nekaj več v avtošportu dogaja. Če bo projekt tekel še naprej, se bo zagotovo “odkril” še kakšen talent, vendar to ni dovolj. Potrebno bi bilo nadaljnje usmerjanje in pomoč pri gradnji kariere.”

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Kako je potekala letošnja sezona? Ste z njo zadovoljni?

“Predvsem hitro! S sezono sem in nisem zadovoljen. Na vseh dirkah sem bil izjemno hiter, vedno za stopničke. Ampak delal sem preveč napak in imel tudi nekaj smole. Rezultatsko bi moralo biti bolje. Toda, bila je moja krstna sezona in vse napake štejem kot pridobljene izkušnje. Ogromno sem se naučil – kako se pripraviti in na kaj biti pozoren, ko prideš na dirkališče. Na kaj se fokusirati na treningih, kvalifikacijah … Na Hungaroringu sem bil še čisto izgubljen. Potem so stvari stekle malo bolj gladko.”

Se vam je kakšna dirka še posebej vtisnila v spomin?

“Prva dirka na Češkem v Mostu. S Schreiberjem sva se borila za drugo mesto in vozila “kolo ob kolesu” skoraj celotno dirko. Ves čas sva prehitevala. Nato sem ga uspel prehiteti v zadnjem krogu na mestu, kjer to dejansko ni bilo mogoče. Šlo je res na nož!”

S kom ste se na dirkališču najraje »udarili« v dvoboju? So se letos pokazala kakšna posebna rivalstva?

“Nekih posebnih rivalstev ni bilo. Prehitevanj je bilo veliko, sem pa hitro videl, na koga je treba paziti in mimo koga gre malo lažje. Bužgo (Aleš Bužga je eden najizkušenejših slovenskih dirkačev na krožnih dirkah, op. a.) je izredno težko prehiteti!”

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Kakšen dirkač ste? Ste bolj pristaš (celo »umazanega«) dirkanja na nož ali taktične »gentleman« vožnje?

“Sem bolj pristaš “gentleman” vožnje, vendar včasih moraš narediti tudi kakšno bolj agresivno potezo.”

Kako na splošno ocenjujete stanje slovenskega avtošporta?

“Stanje ni kaj prida, saj ni denarja in redki so, ki želijo vlagati vanj. Prvi razlog je seveda gospodarska kriza. Pred njo je bilo zagotovo lažje “dihati”. Drugi pa seveda, ker medijsko avtošport ni tako medijsko pokrit in ni zanimanja zanj. Nogomet, košarka, smučanje ipd. so pač v preveliki prednosti. Prepričan pa sem, da se v naši deželi skriva ogromno hitrih dirkačev, ki bi se lahko dokazovali tudi v svetovnem merilu. Vendar nam, bolj kot ne, “geografija” to preprečuje.”

Kako vidite slovenske krožne dirke v primerjavi z ostalimi panogami (reli, GHD)? Se vam zdi, da so zapostavljene?

“Ker pač nimamo “piste”, je logična posledica, da so zapostavljene. Vse se mora dogajati v tujini. Upam, da se bo ob dokončanju poligona v Cerkljah situacija izboljšala in bomo vsaj trenirali lahko doma.”

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Kako ocenjujete delo ekipe Lema Racing? Kako poteka vaše sodelovanje? Kakšen pomen ima ekipa za slovenski avtošport?

“Ekipa delo opravlja zelo profesionalno in na nivoju močnejših serij. Urnik in vse obveznosti, ki jih ekipa ima, je ubijalski. Letos so nastopali v treh različnih prvenstvih z več kot trinajstimi avtomobili! “Ta vikend dirka v Španiji, naslednji vikend dirka na Slovaškem … vmes pa je treba še vse Twinge od prejšne dirke zrihtat’”. Dejansko “ščijejo kri”! Naše sodelovanje poteka odlično, vse je korektno. Super se razumemo in na vseh dirkah je bilo tudi veliko smeha. Šef ekipe Miro Marinšek me je tudi dobro usmerjal in mi dal kar nekaj uporabnih nasvetov. Brez Lema Racinga, oz. bolje rečeno brez Mirka Marinška, krožno državno prvenstvo sploh ne obstaja. Ne znam si predstavljati, kakšna bi bila situacija, če se odloči, da se tega več ne gre.”

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

“Postopoma nadgrajevati nivo dirkanja in upam, da vzporedno tudi dirkaške serije.”

Katera panoga avtošporta se vam zdi najbolj atraktivna? V kateri bi najraje gradili svojo dirkaško kariero?

“Gorske dirke in reli mi nekako ne “potegneta”, tako da ostajam na pisti.”

Kdo je vaš dirkaški vzornik?

“Prej sem bil za Miko Hakkinena, zdaj pa me navdušuje Kimi Raikkonen. Predvsem zaradi njegove osebnosti in načina komunikacije.”

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Foto: Gašper Dernovšek #47 Facebook page

Kdo je trenutno najbolj perspektiven slovenski dirkač? Koga od dirkaških legend v Sloveniji najbolj spoštujete?

“Rok Turk je spet odvozil odlično sezono. Toda če govorimo o perspektivnosti je zame to Boštjan Avbelj. Letos je zmagal 8 od 10 dirk, večino od njih z lahkoto. Celo sezono ni storil niti ene napake. Ima izjemen občutek, dirka korektno, čisto in hitro. Če sem iskren, starejših ne poznam prav dobro. Zelo spoštujem Janeza Milavca in Draga Božiča, ki sta prisotna na skoraj vseh dirkah.”

Kateri je vaš sanjski dirkalnik in dirkaška serija, v kateri bi se nekoč želel preizkusiti?

“Če bi v tem trenutku lahko izbiral med vsemi svetovnimi serijami, bi najbrž izbral WTCC. Toda, to je res iluzija! Vse je pač pogojeno z denarjem.”

Kako vidite situacijo, da Slovenija tudi leta 2015 še vedno nima niti enega dirkališča? Kaj bi izgradnja le-tega po vašem mnenju prinesla slovenskemu avtošportu?

“V tej zgodbi vidim nek začaran krog. Zato ker nimamo dirkališča, so bolj priljubljene, oz. izpostavljene gorske dirke in reli. Morda pa nimamo dirkališča, ker je poudarek večinoma na teh serijah? Zakaj ga do sedaj niso zgradili težko rečem. Bi se pa s “pisto” začele bolj razvijati krožne dirke. Sigurno je dirkališče pogoj in osnova za razvoj avtošporta in izgradnja le-tega bi zagotovo zopet privabila ljudi k zanimanju za ta šport.”