E-tron quattro spet slavil v Le Mansu

Avtomobilizem, Šport

Audi je s hibridnim dirkalnikom s pogonom quattro že drugič zapored slavil v Le Mansu in spisal novo poglavje edinstvene zgodbe o uspehu na tej najpomembnejši vzdržljivostni preizkušnji na svetu.

Audi je s hibridnim dirkalnikom s pogonom quattro že drugič zapored slavil v Le Mansu in spisal novo poglavje edinstvene zgodbe o uspehu na tej najpomembnejši vzdržljivostni preizkušnji na svetu. Zmaga je pripadla Loïcu Duvalu (Francija), Tomu Kristensenu (Danska) in Allanu McNishu (Velika Britanija).

Dvanajsta zmaga ekipe Audi v Le Mansu je bila po pričakovanjih ena najtežje priborjenih. Zaradi spremembe pravil tik pred tekmo so trije Audijevi dirkalniki R18 e-tron quattro lahko z enim rezervoarjem goriva prevozili povprečno dva kroga manj kot glavni tekmec Toyota. Izgubo časa zaradi dodatnih postankov v boksih so morali Audijevi vozniki nadoknaditi s hitrejšimi časi krogov – in to v občasno izjemno zahtevnih vremenskih pogojih.

audi e-tron le mans 2013

Med dramatično tekmo se je nad dirkališčem večkrat razbesnel naliv, zaradi česar so se zgodile številne nezgode, varnostni avto pa je moral posredovati kar enajstkrat. Zaradi odstranjevanja posledic nezgod in popravil je kar pet ur minilo v znamenju rumene zastave.

Vsi trije Audiji R18 e-tron quattro, ki so opremljeni z električno gnano sprednjo premo, so bili med celotno preizkušnjo najhitrejši dirkalniki na stezi – in hkrati najučinkovitejši: v Ingolstadt in Neckarsulm gre namreč tudi zmaga na Michelin Green X Challenge, na katerem se dokazujejo okolju najprijaznejši, najhitrejši in najučinkovitejši prototipi.

“Dvanajsta zmaga naše znamke v Le Mansu je rezultat inovativnosti naših inženirjev, brezpogojne predanosti celotne ekipe ter znanja in jeklenih živcev naših voznikov. V Audijevem imenu vsem iskreno čestitam za ta uspeh,” je povedal Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG, ki je tako kot vedno tekmovanje spremljal ob sami stezi. “Audi je dosegel še en velik uspeh, saj se je ponovno izkazal naš hibridni sistem, spet pa smo preizkusili tudi nove tehnologije, od katerih bodo v prihodnje imele korist tudi naše stranke.” Med te tehnologije sodijo nov hladilnik in t. i. matrix beam LED-žarometi, ki ponoči optimalno osvetlijo ovinke – to se je v Le Mansu izkazalo za odločilno prednost.

“Vedeli smo, da bo letošnja dirka za nas zelo težka, nenazadnje tudi zaradi spremenjenih pravil,” je dejal dr. Wolfgang Ullrich, vodja športnega avtomobilizma pri Audiju. “Tako kot smo pričakovali, je bila Toyota zelo močan nasprotnik – a naš Audi R18 e-tron quattro je bil razred zase. Zahvaljujem se celotni ekipi, ki je mesece dolgo delala za ta uspeh.”

Za Audi je dvanajsto zmago v Le Mansu osvojil R18 e-tron quattro s številko “2”, ki je dirko začel s prvega štartnega mesta. Vozili so ga Francoz Loïc Duval, Danec Tom Kristensen in Škot Allan McNish. Za Duvala, ki si je v sredo privozil “pole position”, je bila to prva zmaga na sloviti vzdržljivostni preizkušnji, za McNisha pa tretja. Tom Kristensen, ki je rekorder dirke že vse od leta 2005, se je zmage veselil devetič.

Zmagoviti Audi R18 e-tron quattro je 24-urno nalogo opravil brez kakršnekoli tehnične težave. Ekipa Duval/Kristensen/McNish je vodstvo prevzela v soboto ob 21:43 in ga ubranila do zaključka v nedeljo ob 15. uri. Audijevi vozniki so si že zgodaj priborili odločilen krog naskoka pred drugouvrščeno Toyoto in kljub deloma kaotičnim pogojem in silovitim nalivom prednost ohranili vse do cilja.

Smolo sta imela druga dva Audijeva dirkalnika, ki sta morala tik pred koncem sedme tekmovalne ure skoraj sočasno nenačrtovano narediti postanek v boksih, zaradi česar je Audi izgubil dotedanje trojno vodstvo. Oliverja Jarvisa je oplazil nek počasnejši dirkalnik, tako da je moral s poškodovano pnevmatiko prevoziti cel krog in je zato izgubil dva kroga. V napeti sklepni fazi je uspelo novincu v Le Mansu Lucasu di Grassiju (Brazilija), Marcu Genéju (Španija) in Oliverju Jarvisu (Velika Britanija) prehiteti tretjeuvrščeno Toyoto in si zagotoviti mesto na odru za zmagovalce.

Marcel Fässler (Švica), André Lotterer (Nemčija) in Benoît Tréluyer (Francija) so zaradi menjave alternatorja izgubili zanesljivo vodstvo in skupaj kar dvanajst krogov. S prepričljivo vožnjo pa se je zmagovalcem iz let 2011 in 2012 uspelo s 24. mesta prebiti na 5. mesto.

Uspeh na jubilejni 90. dirki pa je zasenčila smrtna nesreča, ki se je kmalu po štartu zgodila v razredu GT. “Ta grozljiva nesreča je seveda skalila veselje ob še enem velikem uspehu na dirki Le Mansu, na kateri so bili naši vozniki dolgo časa pod izjemno velikim pritiskom in si niso smeli privoščiti nobene napake,” je dejal dr. Wolfgang Ullrich. “Novica o smrti Allana Simonsena nas je vse zelo prizadela. V svoji karieri se je pomeril tudi z Audijem R8 LMS. Izrekamo iskreno sožalje njegovim svojcem in prijateljem, pa tudi ekipi Aston Martin. Nesreča nas je opomnila, da moramo vedno narediti vse, kar je mogoče, da zagotovimo varnost v športnem avtomobilizmu. To je bila to prva smrtna nesreča, ki smo ji bili v Le Mansu priča v 15 letih. Upam, da bo tudi zadnja.”

Nesreča, ki se je zgodila je zaznamovala celotno dirko, več v videu spodaj.