Desetkrat ALL4 za zabavo v vožnji

Aktualno

Sistem štirikolesnega pogona MINI ALL4 s svojo spontano močjo in natančnim upravljanjem sedaj prihaja v dodatna dva modela: ALL4 bo od julija 2013 na voljo za MINI Cooper Countryman in MINI Cooper Paceman.

Sistem štirikolesnega pogona MINI ALL4 s svojo močjo in natančnim upravljanjem sedaj prihaja v dodatna dva modela: ALL4 bo od julija 2013 na voljo za MINI Cooper Countryman in MINI Cooper Paceman.

Tako se je število različic s štirikolesnim pogonom v modelni seriji MINI povečalo na deset. Novi modeli so osnovno prav tako opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, metem ko je 6-stopenjska avtomatska različica na voljo kot dodatna oprema.

mini uzitek na snegu 2013Z večjo vlečno silo, vozno stabilnostjo in zmogljivostjo pomaga sistem stalnega štirikolesnega pogona vozniku ohraniti nadzor pri vožnji po snegu, pesku ali spolzkih podlagah, medtem ko mu na zavitih cestah ponuja dodaten oprijem. Sistem ALL4 je osnovan na elektromagnetnem sredinskem diferencialu in prilagaja razporeditev pogonske sile med sprednjo in zadnjo premo. Elektronski krmilni sistem je integriran neposredno v krmilno enoto DSC (elektronski nadzor stabilnosti), kar omogoča hitro in natančno usmeritev pogonskega navora tja, kjer se najučinkoviteje prevede v pogonsko moč.

Sistem štirikolesnega pogona v novih modelih MINI Cooper Countryman ALL4 in MINI Cooper Paceman ALL4 razporeja moč 1,6-litrskega štirivaljnega motorja z močjo 90 kW/122 KM med sprednja in zadnja kolesa. Spontano pospeševanje zagotavlja največji navor motorja 160 Newton metrov (190 Nm z avtomatskim menjalnikom) pri vrtilni frekvenci 4.250 vrt/min.

Tako MINI Cooper Countryman ALL4 za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 11,9 sekunde (z avtomatskim menjalnikom: 11,7 sekunde). Največja hitrost znaša 184 km/h (182 km/h). Zaradi visoke stopnje učinkovitosti motorja in pogonskega sklopa ter tudi obsežne tehnologije MINIMALISM je več užitka v vožnji na voljo ob nizkih vrednostih porabe goriva in emisij. MINI Countryman ALL4 beleži povprečno porabo goriva 6,9 litra na 100 kilometrov (z avtomatskim menjalnikom: 7,5 litra) po evropskem testnem krogu ob vrednosti emisij CO2 167 (175) gramov na kilometer.

Razmerje med zabavo v vožnji in porabo goriva je prav tako impresivno pri MINI Cooper Paceman ALL4. Ta model potrebuje 11,8 sekunde (z avtomatskim menjalnikom: 11,6 sekunde), da iz mirovanja pospeši do 100 km/h ter doseže največjo hitrost 185 (183) km/h. Poraba goriva in vrednosti emisij CO2 po evropskem testnem krogu so enake kot pri MINI Cooper Countryman ALL4.

S to širitvijo modelne serije bodo tako v prihodnje po štiri različice MINI Countryman in MINI Paceman v sklopu dodatne opreme opremljene s sistemom ALL4. Doslej je portfelj vključeval modele MINI Cooper S Countryman ALL4 in MINI Cooper Paceman ALL4 (135 kW/184 KM), MINI Cooper SD Countryman ALL4 in MINI Cooper SD Paceman ALL4 (105 kW/143 KM) ter MINI Cooper D Countryman ALL4 in MINI Cooper D Paceman ALL4 (82 kW/112 KM). Najbolj športna modela MINI John Cooper Works Countryman in MINI John Cooper Works Paceman pa svojo izjemno moč motorja 160 kW/218 KM prenašata na vsa štiri kolesa v sklopu osnovne specifikacije.