Dacia Lodgy 1.5 dCi 110 Laureate

Dacia, Testi

Ugodna rešitev za velike družine se imenuje Dacia, Lodgy Dacia. Tovariši, še pomnite kako so se številni zmrdovali ob prihodu romunske znamke Dacia na slovenski trg? Češ, da se ti “Romuni” pri nas ne bodo prodajali, češ da si francoski Renault s to potezo kvari ugled. Kaj se je zgodilo? Dacia je skozi leta tudi […]

Ugodna rešitev za velike družine se imenuje Dacia, Lodgy Dacia.

Lodgy Base z 1.6 bencinskim motorjem stane 9.500 evrov!

Lodgy Base z 1.6 bencinskim motorjem stane 9.500 evrov!

Tovariši, še pomnite kako so se številni zmrdovali ob prihodu romunske znamke Dacia na slovenski trg? Češ, da se ti “Romuni” pri nas ne bodo prodajali, češ da si francoski Renault s to potezo kvari ugled. Kaj se je zgodilo? Dacia je skozi leta tudi v Sloveniji postala pomemben del pri prodaji vozil koncerna Renault-Nissan. Po dobro sprejetima Sanderu in Dusterju, ki ju najpogosteje vidimo na naših cestah, je prišel na vrsto še novi Lodgy, ki omogoča družinam velik, prostoren in uporaben avtomobil že od približno 10 tisočakov dalje. Namerno objavljam fotografije umazanega Lodgya, ker tu se kupci odločajo predvsem racionalno! Ne kako je lep, ampak kaj dobim za ta denar! …in dobijo dovolj.

Ogromen avtomobil z možnostjo sedmih sedežev že po zunanjem izgledu daje vedeti, da gre za prostoren avtomobil. Linije so sicer preproste, radikalne in dobro premišljene. Dozdeva se, da so se pri konstruiranju tega avtomobila bolj ubadali s prostornjostjo notranjosti.

Izjemno uporaben je predal na vrhu armaturne plošče.

Izjemno uporaben je predal na vrhu armaturne plošče.

Voznik ob prvem stiku z volanom in sedežem opazi, da gre nesporno za vozilo pripadajoče znamki Dacia. Robustni plastični materiali ostajajo. Kar niti ni slabo, saj če črno plastiko popraskaš se to niti ne opazi. Prva potnika bosta zelo cenila uporaben predal na vrhu armaturne plošče, ki je s svojo pozicijo – na sredi – dostopen vozniku kot tudi sovozniku. S pokrovom ne obstaja strahu, da bi karkoli padlo iz njega med vožnjo. Vanj lahko pospravimo zimske rokavice, račune, beležke, kemične svinčnike, mobilne telefone. Skratka uporaben. Voznik, kot tudi sovoznik bosta imela dovolj prostora, saj je avtomobil z visoko streho prijazen tudi do tistih višjeraslih potnikov. Zadaj se tudi sedi dobro, udobno. Vstopanje na prednja sedeža, kot tudi v drugo vrsto, je preprosto zaradi velikih vrat in nekoliko višjega avtomobila.

Prtljažnik je velik, druga vrsta se preprosto poklopi.

Prtljažnik je velik, druga vrsta se preprosto poklopi.

Prostornost prtljažnika bi lahko primerjal s tistim pri Renault Espacu v kolikor notri nimate sedmih sedežev. Pomembno je poudariti, da v kolikor naročite Lodgya s petimi sedeži, potem ni več mogoče kasneje dokupiti še dva dodatna. Žal se morate že v štartu odločiti za pet ali sedem sedežev.

Povprečna poraba v kombiniranem ciklu se giblje okoli šestih litrov.

Povprečna poraba v kombiniranem ciklu se giblje okoli šestih litrov.

Pod motornim pokrovom testnega Lodgya se je skrival že znani 1,5-litrski dizelski Renaultov pogonski agregat, ki sliši na ime dCi. Njegova največja prednost je seveda ekonomičnost. Poraba na testu se je v mestu gibala okoli 6,5 – 7 litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov, medtem ko se je na relaciji brez težav spustila pri hitrosti 120 km/h na približno 5,5. Za nizko porabo na relaciji gre zasluga izbiri močnejšega agregata, ki ima pogojen pri dobavi tudi 6-stopenjski ročni menjalnik. Le ta je praktično enak tistim v Renaultih.

Pri višjih hitrostih se sicer Lodgy denimo za odtenek slabše pelje kot Renault Grand Scenic. V mislih imam hitrost nad 120 km/h. Podvozje je namreč bolj poenostavljeno, zato je prisotnega več nagibanja. Na snegu se je Dacia Lodgy dobro odnesla, če upoštevam, da sem imel le letne pnevmatike in v prtljažniku verige. Opazil pa sem odlično delovanje ABS-a, ki poskrbi, da lahko kontrolirano zaustavim vozilo. Prisoten je tudi ESP, ki pa ga je potrebno doplačati v višini 250 evrov.

Lodgy je za ta denar odličen avtomobil. V negotovih časih pa je njegova cena še toliko večji adut.

Lodgy je za ta denar odličen avtomobil. V negotovih časih pa je njegova cena še toliko večji adut.

Dacia Lodgy je povsem spodoben avtomobil za ljudi, ki na avtomobil gledajo izjemno racionalno in potrebujejo veliko prostora za razumno – beri najugodnejšo možno ceno. Na tem mestu morda ni ravno primerno komentirati gospodarsko stanje v Sloveniji ali Evropi, a vendarle, v kolikor se bo kriza stopnjevala, potem ima Lodgy več kot odlično popotnico za uspešno prodajo. Nenazadnje voziti se moramo tudi v krizi.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Dacia Lodgy si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1. Na testu pa smo imeli tudi že sedem-sedežno različico Lodgya.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.5 dCi 110 (79 kW/107 KM, 260 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 5,3 / 4,0 / 4,4 l (CO2: 116 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 175 km/h / 11,6 sekund
Dolžina / širina / višina: 4498 / 2004 / 1682 mm
Medosna razdalja: 2810 mm
Teža: 1205 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 827 – 2617 dm3

Osnovna cena (1.6 Base): 9.500 EUR
Osnovna cena testnega modela: 14.400 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 15.890 EUR
(dodatna oprema: paket za kadilce, volanski obroč v usnju, MEDIA NAV Laureate, nadzor stabilnosti vozila – ESP, rezervno kolo, platišča iz lahke litine 16″ in kovinska barva)