Alpine se vrača v Le Mans

Avtomobilizem, Šport

Vodstvo Renaulta je 5. novembra 2012 objavilo namen oživitve znamke Alpine v okviru partnerskega sodelovanja s podjetjem Caterham. Novo nastalo skupno podjetje Société des Automobiles Alpine Caterham pod vodstvom generalnega direktorja Bernarda Ollivierja že dela na projektu novega avtomobila, ki naj bi prišel na trg leta 2016.  Do prihoda novega modela se znamka postopoma pripravlja […]

Vodstvo Renaulta je 5. novembra 2012 objavilo namen oživitve znamke Alpine v okviru partnerskega sodelovanja s podjetjem Caterham. Novo nastalo skupno podjetje Société des Automobiles Alpine Caterham pod vodstvom generalnega direktorja Bernarda Ollivierja že dela na projektu novega avtomobila, ki naj bi prišel na trg leta 2016. 

Do prihoda novega modela se znamka postopoma pripravlja na povratek na trg z osveževanjem in utrjevanjem svojega ugleda, za kar se loteva skrbno pripravljenih aktivnosti na svojih tradicionalnih področjih. 

Renault alpine studija 2012

Konceptno vozilo, ki je navdih dobilo v svojem predhodniku.

renault alpine rally ekipa 2013Tako je predstavitvi prototipa Alpine A110-50 v počastitev 50. obletnice proslavljene “Berlinette” ob dirki F1 za VN Monaka lansko pomlad in zatem še na prireditvi Le Mans Classic v začetku letošnjega leta sledila uradna udeležba petih posadk na prireditvi Rallye Monte-Carlo Historique, kjer so požele prisrčen odziv javnosti. Teh pet avtomobilov je bilo s še mnogimi drugimi primerki znamke, ki jo je ustanovil Jean Rédélé, v začetku februarja letos na ogled na razstavi Salon Rétromobile v Parizu.

Nov korak v tej smeri je objava namere, da bo dirkalnik Alpine letos tekmoval v zelo tekmovalnem evropskem prvenstvu dirk vzdržljivosti (European Le Mans Series (ELMS) in v letošnji dirki 24 ur Le Mansa (22. in 23. junija). 

renault alpine le mans 2013Odločitev za dirko v Le Mansu je popolnoma v skladu z zgodovino znamke, saj se je Alpine te slovite 24-urne dirke med letoma 1963 in 1978 udeležila enajstkrat s skupno 55 tovarniškimi dirkalniki. V Le Mansu je znamka dosegla vse mogoče uspehe: od zmage v uvrstitvi po “energijskem indeksu” v letih 1964, 1965 in 1968, zmage v uvrstitvi po “indeksu zmogljivosti” v letih 1968 in 1969, do skupno sedem zmag v svojem razredu in predvsem absolutne zmage v skupni uvrstitvi leta 1978 z dirkalnikom Alpine A442B, ki sta ga vozila Jean-Pierre Jaussaud in Didier Pironi. Zmagoviti posadki je na četrtem mestu z dirkalnikom A442 sledila posadka Jean Ragnotti in Guy Fréquelin.

Alpine se je za svoj povratek v Le Mans povezala z moštvom Signatech, ki ga vodi Philippe Sinault. To se bo z dirkalnikom Alpine LMP2, ki ga bo gnal motor Nissan z močjo 500 KM, udeležilo petih letošnjih dirk za ELMS, začenši z uvodno dirko prvenstva 13. aprila v Silverstonu (Velika Britanija). Dirkača moštva bosta Pierre Ragues in Nelson Panciatici

Višek sezone bo seveda dirka 24 ur Le Mansa. Ime tretjega dirkača, ki se bo moštvu pridružil za to najbolj slovito vzdržljivostno dirko na svetu, bo objavljeno ob uradni predstavitvi dirkalnika, ki bo v nedeljo 24. marca v Le Castelletu (Francija).

Carlos Tavares je dejal: “Povratek znamke Alpine na legendarno dirko 24 ur Le Mansa pomeni začetek nove dolgoročno zastavljene pustolovščine. Z močno strastjo, ki nas vodi, je primerljiva le še skromnost tega povratka, ki ga omogočajo naši partnerji in podporniki, katerim se tukaj tudi uradno zahvaljujem. Korak za korakom bomo skupaj naredili vse, kar bo v naših močeh, da izpolnimo novo poglavje zgodovine znamke Alpine, resnično zelo pomembnega imena francoskih športnih in dirkalnih avtomobilov.”

Alpine je tudi na Facebooku: www.facebook.com/alpinesportscars