Novo doma: Škoda Octavia III. gen.

Aktualno, Novosti

“Octavia je srce znamke Škoda,” pravi prof. dr. h.c. Winfried Vahland, predsednik uprave češkega avtomobilskega proizvajalca.  Octavia nove generacije je dinamična in hkrati brezčasno elegantna, markantna, kakovostna in suverena. Je bistveno daljša (90 mm) in širša (45 mm) od Octavie druge generacije. Za 108 mm je daljša tudi medosna razdalja, kar je v prid predvsem […]

“Octavia je srce znamke Škoda,” pravi prof. dr. h.c. Winfried Vahland, predsednik uprave češkega avtomobilskega proizvajalca. 

Octavia 1.2 TSI Active s 63 kW in 5-st. ročnim menjalnikom že od 14.690 evrov. Razumna cena.

Octavia 1.2 TSI Active s 63 kW in 5-st. ročnim menjalnikom že od 14.690 evrov. Razumna cena.

Octavia nove generacije je dinamična in hkrati brezčasno elegantna, markantna, kakovostna in suverena. Je bistveno daljša (90 mm) in širša (45 mm) od Octavie druge generacije. Za 108 mm je daljša tudi medosna razdalja, kar je v prid predvsem potnikom na zadnji sedežni klopi. Sprednji del vozila ima suveren in samozavesten izraz, ki ga poudarjajo vodoravne linije in na novo pozicioniran logotip znamke Škoda. Stranski del je oblikovan bistveno bolj dinamično kot pri prejšnji generaciji. Kljub večjim dimenzijam in večjemu številu vgrajenih tehnologij je nova Škoda Octavia do 102 kg lažja od predhodnice.

Nova Octavia v svojem segmentu želi biti vidna, zato ponuja veliko notranje dolžine (1.782 mm), prostora za kolena (73 mm) in toliko prostora za glavo zadaj (980 mm). Nova Octavia se poleg tega lahko pohvali z velikim prtljažnikom – 590 litrov. Tudi druge notranje mere so večje kot pri prejšnji generaciji tega modela: prostor za glavo spredaj: +8 mm; prostor za komolce spredaj: +39 mm; prostor za komolce zadaj: +26 mm.

2013 Skoda OctaviaEden najpomembnejših ciljev pri razvoju nove Octavie je bil, zagotoviti višjo raven varnosti. Zato so inženirji razvili celo vrsto varnostnih sistemov: mednje sodijo Front Assistant/zaviranje v sili (od maja 2013 naprej), Lane Assistant, ki vozilu pomaga ohranjati smer na voznem pasu, večnaletno zaviranje/ avtomatsko zaviranje pri prometni nesreči, Crew Protect Assistant/zaščita vozila pri prometni nesreči, Driver Activity Assistant (zaznavanje utrujenosti voznika) in aktivni pokrov motornega prostora za zaščito peščev. Ti sistemi pomagajo preprečevati prometne nesreče ali ublažijo posledice za potnike in druge udeležence v prometu. Ob prometni nesreči poskrbi obsežen paket pasivnih varnostnih elementov za zaščito voznika in potnikov. Pred poškodbami jih varuje do devet varnostnih blazin v kombinaciji s 3-točkovnimi varnostnimi pasovi. Octavia je prvič opremljena s kolensko varnostno blazino (serijska oprema v državah EU) in z zadnjima stranskima varnostnima blazinama.

Nekaj poudarkov o novem vozilu:
– Bencinski motorji v ponudbi: 1.2 TSI s 63 ali 77 kW (86 ali 105 KM), 1.4 TSI s 103 kW (140 KM) in 1.8 TSI s 132 kW (180 KM)
– Dizelska motorja: 1.6 TDI s 77 kW (105 KM) in 2.0 TDI s 110 kW (150 KM)
– Pri novi Škodi Octavia GreenLine (1.6 TDI/81 kW) znašajo emisije CO2 samo 89 g/km, poraba dizelskega goriva pa 3,4 l/100 km
– Motorji so lahko kombinirani z ročnim menjalnikom ali avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG
– Načrtovani sta tudi izvedba s štirikolesnim pogonom in izrazito športna Octavia RS
– Nivoji opreme so: Active, Ambition in Elegance
– Odvisno od izvedbe je serijsko ali opcijsko na voljo naslednja oprema: zložljivi transportni elementi za prtljažnik (omogoča, da varno in fiksirano na dno shranite različne predmete), dvostranska podloga za prtljažnik, strgalo za led (zataknjeno za loputo rezervoarja za gorivo), koš za odpadke… 

Najcenejša Octavia sliši na ime 1.2 TSI Active s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki stane 14.690 evrov. Za osnovno dizelsko različico je potrebno odšteti 17.290 evrov, medtem ko za najdražjo 24.590 evrov, kjer gre za različico z bencinskim 1,8-litrskim motorjem TSI, DSG menjalnikom in opremo Elegance.