Da bo (avto)dom na cesti varen

Aktualno, PR novica

Vožnja z avtodomom, ki z dolžino, širino, višino in težo krepko presega osebni avto ali potniški dostavnik, zahteva vsaj nekaj izkušenj oziroma zavedanje, da je avtodom po voznih lastnostih v resnici bližje tovornemu vozilu kot pa avtu. Nasvete za varno vožnjo in potovanje z avtodomom deli Jure Gregorčič.

Vsak, ki razmišlja o nakupu ali najemu avtodoma, se bo na svojih poteh hitro soočil tudi z vozniškimi izzivi, ki jih doslej ni bil vajen: 

  • s premagovanjem ozke ceste s skoraj pol metra širšim vozilom, 
  • z omejenim pogledom v vzvratnih ogledalih, 
  • z neprijetnim presenečanjem zaradi bočnega vetra, 
  • z zaviranjem v sili z daljšo zavorno potjo, 
  • s krmiljenjem z odkloni zadnjega dela zaradi dolgih previsov, 
  • pa tudi s strmimi spusti, na katerih lahko hitro “zasmrdijo” zavore. 

Vožnja z avtodomom zahteva dodatno previdnost 

Vozniki avtodomov se na svojih popotovanjih srečujejo z različnimi vrstami cest – od širokih avtocest, mestnih ulic do gorskih prelazov. Izziv so zagotovo tudi ozki uvozi na kamp parcele in parkiranje pod vejami borovcev. Ne gre pozabiti, da 6 ali 7 metrov dolg ter dobre 3 metre visok avtodom zahteva svoj prostor pri obračanju ali parkiranju. Zato lahko brez izkušenj hitro pride do neljubih dogodkov, tudi zaradi najbolj banalnih napak. Pozabljen zapah na vratih hladilnika bo v prvem ovinku krepko zapletel počitnice, nepospravljena stopnica ali spregledan znak za omejitev višine pa lahko pomenita že zelo resno nesrečo. 

Zavedati se je treba tudi, da je spanje na posteljah varno le, ko je avtodom parkiran, med vožnjo pa morajo vsi potniki sedeti na svojem sedežu in morajo biti pripeti z varnostnim pasom. 

Profimedia

 
Poseben izziv je tudi prtljaga. Avtodom ima veliko prostora, a razmeroma majhno nosilnost. 

Ob pomanjkanju izkušenj svetujem še več previdnosti in izbiro lažjih poti brez ozkih cest prek najbolj zahtevnih gorskih prelazov. 

 
Če pa se z avtodomom odpravljate tudi na smučanje ali na potovanja, ki bodo vključevala etape po slabših cestah, pa je treba veliko pozornosti nameniti tudi pnevmatikam. Te morajo imeti ustrezno nosilnost (z ojačanimi bočnicami) in ustrezen zimski profil, pomemben pa je tudi pravilen tlak. 

Naj želja po udobju ne preseže vozniških spretnosti 

Nemalokrat se nesreča oziroma škoda zgodi zaradi (pre)širokega, (pre)dolgega in (pre)visokega vozila pri najemanju počitniških vozil. Želja po udobju ne sme preseči vozniških spretnosti. To velja tudi pri vleki počitniške prikolice. 

Če ste začetnik v svetu karavaninga, se ravnajte po načelu “manj je več”. Naj vas ne zavedejo število postelj, ločena kopalnica, velika kuhinja … Vse dodatne metre in kilograme je treba peljati, nekje obrniti in “nahraniti” z gorivom. 

V nadaljevanju preberite več o prednostih kampiranja z avtodomom in si v posnetku oglejte nekaj ključnih nasvetov za varno vožnjo z avtodomom, ki jih deli izkušeni AMZS-jev inštruktor varne vožnje.