Vse prednosti asistenčnih sistemov

Aktualno, PR novica

Če ravno kupujete avto, ste morda ob vprašanju, s katerimi asistenčnimi sistemi želite opremiti svoje novo vozilo, v precejšnji zadregi. Nekatere avtomobilske znamke namreč ponujajo že 40 asistenčnih sistemov. Kateri so torej tisti asistenčni sistemi, ki najbolj pripomorejo k varnosti? V članku preverite tudi, koliko popusta ste z asistenčnimi sistemi lahko deležni pri zavarovanju.

Za večjo prometno varnost: pasivni in aktivni asistenčni sistemi 

Ko je govora o asistenčnih sistemih, večina pomisli na najmodernejše dosežke avtomobilske tehnologije. A v resnici asistenčne sisteme poznamo že dolgo in so del obvezne opreme v avtu. Govorimo lahko namreč o pasivnih in aktivnih sistemih. Pasivni so karoserija, ki ublaži velik del naletne energije, nasloni za glavo, varnostni pasovi, napihljive vreče (air bag) in podobno. 

Na drugi strani imamo aktivne asistenčne sisteme, ki pomagajo vozniku aktivno preprečiti prometno nesrečo oziroma močno omiliti njene posledice. Najbolj poznana sta seveda ABS in ESP. In kateri aktivni sistemi so najkoristnejši? Katere sisteme torej ob nakupu vključiti v svoje vozilo? 

Na portalu Vozim se so pripravili izbor asistenčnih sistemov, ki prispevajo k prometni varnosti in izbor asistenčnih sistemov, ki pripomorejo k večjemu udobju. 

Asistenčni sistemi kot del dodatne avto opreme ne pripomorejo le k večji varnosti, pač pa tudi k udobju, še posebej tisti, ki vozniku olajšajo ali od njega prevzamejo nekaj opravil. Taki sistemi so denimo samodejni vklop luči in brisalcev, samodejno parkiranje in podobno. V vsakem primeru pa je za optimalno delovanje avto sistemov pomembno, da voznik razume njihovo delovanje ter jih zna tudi upravljati. 

Profimedia

Asistenčni sistemi dokazano pripomorejo k večji varnosti 

Podatki policije in Agencije za varnost prometa kažejo, da je za veliko večino prometnih nesreč kriv voznik oziroma njegove napačne odločitve. Najpogostejši vzroki za nesreče so vožnja po napačnem voznem pasu, premajhna razdalja, neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in alkohol. 

Kaj pa vozilo? Vas je kdaj zanimalo, kateri objektivni dejavniki, ki se nanašajo bodisi na vozilo bodisi na voznika, vplivajo na pogostost prometnih nesreč? Kaj vse v svojo presojo oziroma analizo vzamejo zavarovalnice? 

Pri Zavarovalnici Triglav opazujejo vsaj 50 različnih faktorjev. Pri vozilu so to novonabavna vrednost, moč motorja, prostornina motorja, starost vozila, tip goriva, znamka vozila … ter seveda asistenčni sistemi. Pri vozniku pa njegova starost, kraj prebivališča, v kateri premijski razred se uvršča … Izrišejo se zanimive koleracije, kot je denimo korelacija med stilom vožnje in znamko vozila oziroma tipom vozila.  

Po podatkih Zavarovalnice Triglav se ob uporabi asistenčnih sistemov zmanjša pogostost prometnih nesreč za 10 % do 40 % – odvisno od znamke vozila in samega asistenčnega sistema. 

Temu podatku pritrjujejo tudi evropske in ameriške raziskave. A kaže si zapomniti, da eno izmed velikih tveganj za prometno nesrečo predstavlja kombinacija, na katero nimata veliko vpliva ne voznik in ne asistenčni sistemi. To je kombinacija ceste in avtomobilske pnevmatike. Če je oprijem slab, zdrsa ali naleta ne bosta mogla preprečiti niti najbolj izkušen voznik niti noben asistenčni sistem. Zato so izbira pravih pnevmatik, pravočasna menjava in skrb ustrezen za tlak še kako pomembni. 

V nadaljevanju preberite tudi, kje se pri uporabi skrivajo pasti in koliko popusta vam lahko pri zavarovanju prinesejo asistenčni sistemi.>>