Cesta ni presta: Odprtje razstave likovnih del

Zanimivosti

V prometnih nesrečah je bilo lani po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa udeleženih skoraj 450 otrok do dopolnjenega 14. leta. Večina dogodkov se je končala brez ali z lažjimi poškodbami, dobrih pet odstotkov otrok pa je bilo hudo poškodovanih. Glede na vlogo v prometu so otroci najbolj ogroženi kot potniki v vozilu, zato […]

V prometnih nesrečah je bilo lani po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa udeleženih skoraj 450 otrok do dopolnjenega 14. leta. Večina dogodkov se je končala brez ali z lažjimi poškodbami, dobrih pet odstotkov otrok pa je bilo hudo poškodovanih.

Glede na vlogo v prometu so otroci najbolj ogroženi kot potniki v vozilu, zato je ozaveščanje mladih in njihovih staršev o varnosti v prometu izjemno pomembno. Tudi zato je Zavarovalnica Triglav skupaj z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa in Založbo Mladinska knjiga izvedla likovni natečaj v okviru projekta »Cesta ni presta«.

Triglav_razstava_Cesta-ni-presta-04

Drugo leto zapored je likovni natečaj »Cesta ni presta« k sodelovanju privabil skoraj 100 slovenskih vrtcev. Otroci so ustvarjali na temo »Otrok potnik – varen v prometu« ter ob tem razmišljali o počutju in varnosti med potovanjem, kam največkrat potujejo, kdo so njihovi sopotniki, kaj vidijo na poti in kako si med potjo krajšajo čas. Mladi umetniki so pri tem pridobili nova znanja o varnosti v prometu, najboljše izdelke pa je Zavarovalnica Triglav nagradila in jih postavila na ogled v prostorih poslovne stavbe Slovenijales na Dunajski cesti 22 v Ljubljani. Razstava bo odprta do 18. marca 2015.

Naložba za varnejšo prihodnost

Otroci, ki spadajo med najšibkejšo skupino prometnih udeležencev, se vsak dan vključujejo v promet kot potniki v različnih prevoznih sredstvih. Starši in drugi odrasli pa morajo poskrbeti, da postanejo dovolj zreli ter imajo dovolj znanja in razumevanja prometnih pravil za samostojno ravnanje v prometu. »Prometna vzgoja otrok je ena naših najpomembnejših nalog. To je naložba za varnejšo prihodnost. Današnji dogodek je odličen primer, kako lahko varnost in pravilno ravnanje v prometu približamo otrokom ter jih skozi igro povabimo k učenju pravilnega ravnanja v prometu,« je ob odprtju razstave povedala Mateja Markl, vodja Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu z Javne agencije RS za varnost prometa.

Bodimo zgled

Namen natečaja »Cesta ni presta« je bil spodbuditi predšolske otroke, starše in vzgojitelje k ustvarjalnosti, razmisleku in pogovoru o varnosti v prometu. Polona Stepišnik, direktorica področja Prodaja pri Založbi Mladinska knjiga: »Otroci so nas navdušili z velikim številom izvirnih in navdihujočih izdelkov. Če smo s tem natečajem dosegli tudi to, da se bo po slovenskih cestah vozilo manj otrok brez pripetega varnostnega pasu, si lahko vsi skupaj iskreno čestitamo.« Razstavo je odprl Aleš Klement, direktor Območne enote Ljubljana Zavarovalnice Triglav, ki je ob tej priložnosti povedal: »V okviru tega preventivnega projekta smo že ob začetku šolskega leta skoraj 90 tisoč otrokom v vrtcih razdelili odsevne nalepke Kuža Pazi. Z namenom ozaveščati udeležence v prometu smo lani v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa pripravili tudi kratke svetovalne video posnetke, v katerih prikazujemo pravilno ravnanje v prometu. Zavedamo se, da je treba otroke o prometni varnosti poučevati postopoma in ponavljati toliko časa, da res obvladajo posamezne prometne situacije. Največ za varno vedenje otrok v prometu pa bomo naredili z zgledom in doslednim pravilnim ravnanjem.«

Triglav_razstava_Cesta-ni-presta-02

Red je vedno pas pripet

Ob odprtju razstave nagrajenih del natečaja »Cesta ni presta« so se lahko otroci in njihovi spremljevalci seznanili s predstavitvijo demo sedeža s prikazom naletne teže. Poleg tega so se družili s Kuža Pazijem, Modrim medvedkom in Pasavčkom ter se pri tem naučili še pravilnega pripenjanja pasu. Ali ste vedeli, da je naletna teža otroka v starosti od 5 do 6 let pri 50 km/h že skoraj 500 kilogramov, vaša naletna teža pa 1,5 tone, in to ne glede na sedež v vozilu, vrsto vozila ali celo razdaljo vožnje? Cesta res ni presta in ne pozabite: red je vedno pas pripet!

Triglav_razstava_Cesta-ni-presta-03

Več koristnih informacij:

Po izboru uredništva