Avtoslalom na Ljubečni v znamenju rekorda

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

V nedeljo, 13. oktobra, se je 97 voznikov pognalo po progi in zavijugalo med stožci, ki so jih postavili na avtopoligonu na Ljubečni.

V nedeljo, 13. oktobra, se je 97 voznikov pognalo po progi in zavijugalo med stožci, ki so jih postavili na avtopoligonu na Ljubečni. Slovenskim voznikom so se na nedeljski tekmi pridružili kolegi iz nekaterih sosednjih držav, glede na število udeležencev so organizatorji iz AMD Šempeter podrli vse rekorde.

Najhitrejši na progi je bil Dragan Gajič, drugo mesto si je privozil Tupinger Michael, tretje pa Jan Jurški. Na tovrstnih tekmovanjih vozniki na zavarovani progi preizkusijo svoje sposobnosti in sprostijo adrenalin. Vozniki v Sloveniji zelo redko dobijo to priložnost, v sosednji Avstriji je povsem drugače. Kot je povedal najstarejši tekmovalec nedeljskega avtoslaloma, 73-letni Ferdinand Löschnig iz Avstrije, pri njih pripravijo okoli 20 avtoslalomov v sezoni, država pa ta tekmovanja tudi subvencionira.

avtoslalom ljubecna 2013V Celju so bila takšna tekmovanja popularna že pred desetletji, člani AMD Šempeter pa so v zadnjih letih skušali obuditi strast do adrenalina in varnega preizkušanja vozniških sposobnosti. Voznikom avtoslaloma je vzdrževanje tekmovalnih vozil hobi, v katerega vložijo veliko truda in časa, in ne dobičkonosna dejavnost. »Prednost avtoslalomov pa je tudi v tem, da se jih lahko udeležijo prav vsi vozniki z veljavnim vozniškim dovoljenjem, uporabijo lahko svoja tehnično izpravna vozila, s katerimi se vsak dan vozijo v službo. S tem je avtoslalom verjetno eden najcenejših avto-moto športov na sploh,« je pojasnil Saša Friedrich, predsednik AMD Šempeter.

Vsi vozniki so bili glede na prostornino motorjev njihovih avtomobilov razdeljeni v štiri kategorije – divizije. Veliko pozornosti je pritegnila tudi formula student GPE13, ki so jo zasnovali študenti mariborske strojne fakultete.

Rezultate si lahko ogledate na www.amd-sempeter.si.