Audi A7 Sportback h-tron quattro

Novosti

Z enim rezervoarjem goriva prevozi več kot 500 kilometrov, iz izpušnih cevi pa priteče samo nekaj kapljic vode. A7 Sportback h-tron quattro deluje s pomočjo močnega, športnega električnega pogona, ki mu energijo dovaja gorivna celica, kombinirana s hibridno baterijo in dodatnim elektromotorjem v zadku. Zaradi specifične zasnove pogona je brezemisijski Audi A7 Sportback h-tron quattro […]

Z enim rezervoarjem goriva prevozi več kot 500 kilometrov, iz izpušnih cevi pa priteče samo nekaj kapljic vode.

A7 Sportback h-tron quattro deluje s pomočjo močnega, športnega električnega pogona, ki mu energijo dovaja gorivna celica, kombinirana s hibridno baterijo in dodatnim elektromotorjem v zadku. Zaradi specifične zasnove pogona je brezemisijski Audi A7 Sportback h-tron quattro z močjo 170 kW pravi quattro, kar je novost med avtomobili na gorivne celice. Sprednja in zadnja prema med seboj mehansko nista povezani. Kot model e-quattro ima A7 Sportback h-tron quattro popolnoma elektronsko krmiljeno porazdeljevanje navora.

Audi-A7-tron

V okviru letošnjega avtomobilskega salona v Los Angelesu je Audi mednarodne avtomobilistične novinarje povabil, da sami na javnih cestah prevozijo prve testne kilometre s tehnološkim pionirjem. Pri pogonu na gorivno celico porabi A7 Sportback h-tron quattro samo okrog kilogram vodika na 100 prevoženih kilometrov, ta energijska vrednost ustreza količini 3,7 litra bencina. Rezervoar je dovolj velik, da meri akcijski radij vozila več kot 500 kilometrov.

Postopek točenja goriva traja, kot pri vozilu z motorjem z notranjim zgorevanjem, samo okrog tri minute. Dodatnih 50 kilometrov dosega omogoča baterija s kapa­citeto 8,8 kWh, ki jo je mogoče polniti z rekuperacijo in tudi na polnilni vtičnici. Kot priključni hibrid bo A7 Sportback h-tron quattro v prihodnje torej imel pomembno rezervo za dodatne kilometre poti.