Audi A3 sedan ambition 2,0 TDI

Audi, Testi, Top

Lansko jesen je družina A3 dobila še četrto karoserijsko različico. Skladno z zadnjimi trendi je to seveda limuzina. V kričeče rdeči barvi in temno sončno streho kar kliče po pozornosti.  Audi A3 že od nekdaj velja za šarmerja. Za “premium Golfa” in avto s katerim pokažeš, da ti ni problem plačati še nekaj več za […]

Audi A3 limuzina

Lansko jesen je družina A3 dobila še četrto karoserijsko različico. Skladno z zadnjimi trendi je to seveda limuzina. V kričeče rdeči barvi in temno sončno streho kar kliče po pozornosti. 

Audi A3 že od nekdaj velja za šarmerja. Za “premium Golfa” in avto s katerim pokažeš, da ti ni problem plačati še nekaj več za blagovno znamko. Ker avtomobili iz generacijo v generacijo rastejo je tako postal prostor za novi razred limuzin. Ob tem velja omeniti, da bi nekaj generacij nazaj A3 limuzina, povsem dostojno nosila naziv A4.

Rdeča barva mu izjemno pristoji.

Rdeča barva mu izjemno pristoji.

Oblikovno je Audi sledil svojemu slogu. Modeli so si med seboj izjemno podobni in avtomobilski laiki kar hitro zamenjajo modele med seboj. To je za A3 limuzino vsekakor velika konkurenčna prednost. Zgovoren je komentar soseda, ki je pohvalil avtomobil z besedami: “tale novi A4 je pa simpatičen”. Prodajne številke kažejo, da je njihova formula uspešna, čeprav sam pogrešam večjo raznolikost. Limuzina je tako do zadnjih vrat enaka kombilimuzini. Le malenkost nižja streha in zadek sta drugačna. Kljub temu avtomobil deluje zelo celostno. Zanimive so tudi obrobe blatnikov, ki so v nasprotju z ostalimi avtomobili vbočene in ne izbočene. Posebnost izpade zelo simpatično.

Bočna linija se nežno dviga. Še najbolj izstopajo obrobe blatnikov.

Bočna linija se nežno dviga. Še najbolj izstopajo obrobe blatnikov.

Notranjost je enaka, kot jo poznamo v ostalih karoserijskih različicah. Lahko bi rekli, da je Audi izbral izjemno minimalističen slog. Armaturno ploščo so uspeli zelo prečistiti in za upravljanje imamo tako zelo malo gumbov. Izbrani materiali so kvalitetni. Prilagodljive so tudi šobe klimatske naprave. Te lahko nastavljamo tako, da pihajo razpršeno ali bolj usmerjeno. Lepo presenečenje je tudi pepelnik z aluminijastim pokrovčkom in logotipom Audi.

Audi A3 limuzina

Materiali so pričakovano izbrani. Z lepimi detajli so pri Audiju zgodbo lepo začinili.

Pohvaliti velja zelo pregledene merilnike in enostaven potovalni računalnik. Ta je pregleden kljub veliko podmenijem. Nekaj navajanja potrebujemo zgolj z upravljanjem vmesnika MMI. Pomikanje po menijih namreč poteka v nasprotni smeri urinega kazalca, kar je Audijeva posebnost. Pogrešal sem tudi možnost priklopa USB. Audi kar precej trmasto vztraja pri SD karticah. Največjo šibko točko predstavlja zaslon z izjemno skromno resolucijo. Že znotraj koncerna najdemo precej boljše zaslone.

Notranjost je prečiščena in zelo minimalistična. Največjo šibko točko predstavlja zaslon, ki ga je malce povozil čas.

Notranjost je prečiščena in zelo minimalistična. Največjo šibko točko predstavlja zaslon.

Vožnja in udobje je področje, kjer je A3 limuzina najbolj prepričljiva. Prilagodljivo podvozje je res eno boljših na trgu. Tudi pri avtocestnih hitrostih avtomobil deluje zelo prepričljiv. Voznikov sedež je odlično nastavljiv. Zanimivost je tudi možnost otroške blokade za zadnja stekla, ki se lahko nastavlja ločeno za desno in levo stran vozila. Otroci in bolj drobni se bodo na zadnji klopi počutili odlično. Ostali bodo pogrešali malce več prostora za glavo, kar je v tem razredu kar pogosta hiba.

Audi A3 limuzina

Verjetno največjo oviro Audi A3 limuzini predstavlja visoka cena.

Motor je odličen. 1.6 litrski motor smo hvalili že pri kombi limuzini. V limuzini pa smo uživali v navoru 2.0 litrskega TDI motorja s 110 kW in 320 Nm navora. Ročni menjalnik je eden boljših, kljub temu pa bi raje priporočil DSG menjalnik, ki doda piko na i doživetju s takšnim avtomobilom. Poraba goriva je ob umirjeni vožnji okrog 5.5 litra, športniki boste dodali še kak liter.

Cena je pri premijskih avtomobilih vedno stvar dolgih debat, ki se običajno nadaljujejo v neskončnost. Audi A3 je tehnično odličen izdelek, ki kljub dolgemu seznamu dodatne opreme ni popoln. S takšnim avtomobilom je skoraj nujna izbira izvrstnega DSG menjalnika in aktivnega radarskega tempomata. 38.045 evrov je veliko, sploh za avtomobil v tem razredu. Zaenkrat edini konkurent A3 je agresivni Mercedes CLA. Na koncu v tem razredu glavno vlogo odigra pripadnost blagovni znamki.

Teja, ženski komentar o vozilu Audi A3 sedan ambition 2,0 TDI:

ženski komentar

ženski komentar

Že na prvi pogled je z rdečo barvo in obliko A3 dokazal, da je pravi zapeljivec. Cena blizu 40 tisočakov pričakovanja še poviša. Sončna streha se izkaže kot super dodatna oprema. Avto se pelje res odlično. Sploh je super izbira načina vožnje. Pogrešala sem več varnostnih dodatkov, ki jih ponujajo sodobni avtomobili – asistenco za nalet, mrtvi kot, kamero za vzvratno vožnjo. Sploh ob tej ceni. Si pa v takem avtomobilu izjemno opazen. Bi ga pa zelo težko primerjala z Mercedesom CLA, ki je dosti bolj športen.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Audi A3 sedan ambition 2,0 TDI si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Foto: Anej Ferko
_______ 

Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 TDI (110kW/147 KM, 320 Nm) / 6 st. ročni
Poraba po ECE: 4,9 / 3,6 / 4,1 l (CO2: 107 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 220 km/h / 8,7
Dolžina / širina / višina: 4456 / 1796 / 1416 mm
Medosna razdalja: 2637 mm
Masa praznega vozila: 1390 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 425 – 880 l

Osnovna cena vozila (Audi A3 sedan 1,4 TFSI attraction): 24.640 EUR
Osnovna cena testnega modela: 30.300 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo in vključenim popustom: 38.045 EUR