Anej: Romunska zgodba o uspehu

Blog, Dacia, Testi

Redko kdo bi si ob prevzemu Dacie s strani Renaulta mislil, da bo Dacia postala tako resen igralec na avtomobilskem trgu in odvzemala kupce celo znotraj koncerna. A Romunom je uspelo. Kdo ne pozna prihoda prve Dacie na slovenski trg. Logan je postal prvi avto romunskega proizvajalca, ki je prišel v Slovenijo. Enostavnih oblik in […]

Redko kdo bi si ob prevzemu Dacie s strani Renaulta mislil, da bo Dacia postala tako resen igralec na avtomobilskem trgu in odvzemala kupce celo znotraj koncerna. A Romunom je uspelo.

logan-2

Kdo ne pozna prihoda prve Dacie na slovenski trg. Logan je postal prvi avto romunskega proizvajalca, ki je prišel v Slovenijo. Enostavnih oblik in s preprosto tehniko. Varnost in podoba sta bila krepko na drugem ali celo tretjem mestu. Nato se je zgodil hit, ki je zgodbo postavil na glavo – Duster. Daciji je uspelo ustvariti avtomobil za katerim je ponorela celotna Evropa. In postal je najbolj prodajan terenec na evropskih tleh. Kar na enkrat so celo Italijani, ki imajo tradicionalno občutek za estetiko, pričeli posegati po Daciji.

Testni Logan je od tistega prvega šel kar velik korak naprej. Oblikovalci so svoje delo opravili bistveno bolj temeljito kot pri predhodniku. Logan je pravzaprav Sandero z limuzinskim zadkom. Oba tehnično slonita na Cliu 2. generacije, ki je neločljivo povezan z Novim mestom. Kaj ni škoda, da niso tehnične dediščine lastniki Revoza prenesli na kakšno drugo slovensko podjetje. In bi potem lahko govorili o oživitvi TAMa. Utopične želje.

logan-interior

Z Loganom se pelješ povsem udobno. Izjemno mehko podvozje je primerno tudi za daljše razdalje. Le plastika v notranjosti razkriva, da ne gre za nek petični izdelek. Pohvale vreden je informacijski sistem. Ta omogoča res enostavno in intuitivno upravljanje. In ima vse, kar si kupec lahko v takem avtu zaželi.

logan-3

Dacia je zgodba na katero so Romuni upravičeno ponosni. Iz avtomobilskega eksota je postala znamka, na katero so pri matičnem Renaultu lahko ponosni. Varčni Renaultovi motorji, bistveno izboljšana podoba in enostavno vzdrževanje so formula, ki speljuje kupce marsikateremu evropejskemu proizvajalcu.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.