Anej: Ali tvoj avto popravlja slaščičar?

Aktualno, Blog

Dnevno poslušamo, kako je potrebno varčevati in še enkrat varčevati. Da so pred nami težki časi in da jih lahko prebrodimo z varčevanjem. In na eni strani državljane učijo, kako moramo na vsakem koraku vzeti račun, na drugi strani pa nam ključne institucije v državi vodijo ljudje, ki so za to povsem neprimerno usposobljeni.

Dnevno poslušamo, kako je potrebno varčevati in še enkrat varčevati. Da so pred nami težki časi in da jih lahko prebrodimo z varčevanjem. In na eni strani državljane učijo, kako moramo na vsakem koraku vzeti račun, na drugi strani pa nam ključne institucije v državi vodijo ljudje, ki so za to povsem  neprimerno usposobljeni. 

Pri avtu lahko izbiramo, ali ga bo popravil mehanik ali seksi plesalka. Pri bolnišnici izbire nimamo.

Pri avtu lahko izbiramo, ali ga bo popravil mehanik ali seksi plesalka. Pri bolnišnici izbire nimamo.

Strmoglavljenje ali lepše slišano – potop Slovenije spremljamo že od leta 91. Koroški Slovenci v Avstriji verjetno vsak dan bolj častijo svoje prednike, da so se 10. oktobra 1920, na Koroškem plebiscitu, odločili za Avstrijo. To, da lahko našo državo vodi kdor koli verjetno izhaja še iz časov, ko je Tito dokazal, da lahko ključavničar vodi kar Federativno republiko z množico narodov. Me pa vsakič znova pretrese, da lahko javni zavod (torej bolnišnico, šolo, vrtec) vodi zdravnik, učitelj, vzgojiteljica. Si predstavljate, da se odpravite na operacijo in vas operira avtomehanik? Se odpravite v pekarno in vam kruh speče živinozdravnik? Odpeljete avto na servis in vam ga popravi slaščičar? Verjetno bi se ob tem vsakič znova stresli in bi takoj zaprli vrata in se odpravili drugam. To, da lahko šolo vodi učitelj športne vzgoje ali bolnišnico s 5.000 zaposlenimi kar kirurg, to pa nam je čisto sprejemljivo. In te ljudi financiram jaz, ti, mi vsi, ki plačujemo davke. In s povečevanjem davščin misli vlada, da bomo rešili neučinkovit sistem v javnem sektorju.

Če pomislim, da so mi letni strošek za vožnjo po slovenskih, super vzdrževanih cestah, povišali iz 200 evrov na 285 evrov (vozim avtomobil, ki ima več kot 2.500 ccm), Vinjeto podražili iz 95 na 115 evrov, sem hitro ugotovil, da sem sam zapravil skoraj 100 evrov več za avto kot lani. In to brez, da bi prevozil kak kilometer. Torej z avtom ne moram kaj dosti privarčevati, sem pa skoraj 100 evrov več podaril naši Republiki Sloveniji, da bo z mojim denarjem reševala NLB, banke tipa Factor in ostale “prijateljske kredite”.

Vinjeta za leto 2015 bo verjetno 149 evrov.

Vinjeta za leto 2015 bo verjetno 149 evrov.

Bomo še naprej ugotavljali, da je najboljše, da nam slaščičarji popravljajo avtomobile? Ali bomo končno spremenili zakonodajo, da javne zavode vodijo strokovnjaki iz upravnega področja. Bolnišnice kirurg ne more voditi uspešno, kot pravnik ne more operirati. Kdaj bomo upokojili vse, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in so zaposleni v javnem sektorju in s tem odžirajo mesta za zaposlitev mladih? Kdaj bomo pričeli z ukrepi za zagon gospodarstva z velikimi gradbenimi projekti (tretji pomol, drugi tir, vetrne elektrarne), ki bodo omogočili razvoj Slovenije? Se bomo kdaj uprli na naravno bogastvo in kulturno dediščino, ki jo imamo in iz nje naredili turistični biser?

Upam, da bom kdaj dobil odgovor na ta vprašanja. Do tedaj bo moj avto popravljal mehanik in ne slaščičar, državo pa bo verjetno še naprej vodil kak samodržec.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.