Skupina Summit Slovenija praznuje 20 let

Aktualno, Poslovno, Zanimivosti

Danes je v Summit centru potekala slovesna prireditev ob praznovanju pomembne obletnice, ko skupina Summit Slovenija praznuje že 20. obletnico uspešnega delovanja.

Danes je v Summit centru potekala slovesna prireditev ob praznovanju pomembne obletnice, ko skupina Summit Slovenija praznuje že 20. obletnico uspešnega delovanja.

Skupino Summit Slovenija danes sestavljajo podjetja Summit motors Ljubljana, Summit Leasing Slovenija in Summit avto. Vodilna japonska multinacionalka Sumitomo Corporation Group, ki je leta 1993 vstopila na slovenski trg, je dandanes prisotna v 65 državah sveta in zaposluje skoraj 74.000 ljudi po vsem svetu.

Cilj Sumitomo Corporation Group je biti globalno podjetje, ki pri ukvarjanju s spremembami vedno ohrani korak prednosti, ustvarja novo vrednost in deluje v dobrobit družbe. Sumitomo ima štiristo letno tradicijo, leta 2019 pa bo korporacija praznovala svojo 100. obletnico delovanja. Smernice, ki jih je zapisal ustanovitelj, ostajajo filozofski temelj Sumitomovega poslovanja še danes.

Podjetje je svojo pot začelo kot prečiščevalec bakra, v skladu z zahtevami časa pa je Sumitomo razširil svoje poslovanje na številna druga področja. Zato je danes Sumitomo Corporation Group vpleten v raznovrstne dejavnosti, po vsem svetu.

Sumitomo Corporation Group si prizadeva zgraditi boljšo in trajnostno usmerjeno družbo. Z roko v roki sodeluje s partnerji in presega regionalne, generacijske in organizacijske meje. Njihov moto: ‘Rastemo skupaj!’ je kmalu po osamosvojitvi Slovenije, ko se je začel na novo oblikovati slovenski avtomobilski trg, spodbudilo Sumitomo Corporation Group, da je leta 1993 skupaj z avstrijskim Autohaus Kaposijem in Slovenijalesom ustanovil družbo Summit motors Ljubljana, uvoznika in distributerja vozil in nadomestnih delov znamke Ford za Slovenijo.

Že v prvem letu poslovanja je podjetje z devetimi zaposlenimi prek sedmih pooblaščenih trgovcev doseglo prodajo 1167 Fordovih vozil. V letih, ki so sledila, se je podoba slovenskih cest popolnoma spremenila. Katrce in Jugoti so se iz cest pričeli umikati novim, večjim, predvsem pa varnejšim avtomobilom. Med njimi je bilo vedno več tudi Fordovih vozil. Tako je bil že septembra 1996 prodan deset tisoči Ford, v začetku 2003 trideset tisoči, letos oktobra pa skupna številka presega že 63.000 vozil.

Prodaja vozil in nadomestnih delov znamke Ford poteka prek mreže pooblaščenih trgovcev in serviserjev, ki šteje danes 16 trgovcev, 25 pooblaščenih serviserjev, in 5-ih Centrov za poslovne uporabnike, ki poslujejo v skladu z visokimi Fordovimi standardi.

S poslanstvom v globalno raznoliki družini so ponosni na svojo dediščino in strastno predani zagotavljanju sodobnih avtomobilov in dovršenih storitev strankam in poslovnim partnerjem. Z vrednotami, da delajo za ljudi, okolje in družbo, predvsem pa v prvi vrsti za stranke, dosegajo zastavljene cilje in pogumno ‘vozimo’ v novo desetletje drznih izzivov.

Že 20 let so zastopniki za vozila znamke Ford!

Že 20 let so zastopniki za vozila znamke Ford!

V letu 1999 se je pričela širitev dejavnosti, ko je bilo ustanovljeno podjetje Summit Leasing Slovenija, ki se ukvarja s financiranjem. Danes je vodilno na področju financiranja osebnih in lahkih komercialnih vozil v Sloveniji. Sumitomo korporacija Summit Leasingu zagotavlja kvalitetne finančne vire, kar jim omogoča, da lahko kupcem osebnih in lahkih komercialnih vozil ponujajo celovite finančne rešitve. V sodelovanju s slovenskimi zavarovalnicami lahko stranke pri njih uredijo obvezno in kasko zavarovanje pod ugodnimi pogoji. Poleg financiranja vozil lahko v sodelovanju z njihovimi partnerji – kreditnimi posredniki, kupci potrošnega blaga kar na prodajnem mestu sklenejo hitri kredit.

V letu 2002 je bilo ustanovljeno podjetje Summit avto, ki je prevzelo uvozništvo in distribucijo za blagovni znamki Land Rover in Jaguar ter maloprodajo in servisiranje vozil Volvo. Pozneje se je na Summit avto prenesla tudi maloprodaja in servisiranje vozil Ford. Summit avto velja za enega največjih in najmodernejših avtomobilskih prodajno-servisnih centrov v Sloveniji, kjer opravljajo vse povezano z nakupom, vzdrževanjem, servisiranjem, registracijo in zavarovanjem novega ali rabljenega vozila.  V Fordovem centru za poslovne uporabnike zagotavljajo celovite poslovne rešitve za poslovne partnerje.

V 20 letih se je spremenila tudi lastniška struktura podjetja Summit motors Ljubljana. Do nje je prvič prišlo 26.1.2000, ko sta delež Slovenijalesa prevzela Sumitomo in Autohaus Kaposi. Novembra 2001 pa je Sumitomo odkupil tudi delež Autohaus Kaposi in postal 100% lastnik Summit motorsa Ljubljana.

Leto 2002 štejejo kot prelomno leto za Summit skupino. Konec leta so se vsa tri podjetja preselila v sodoben prodajno servisni center na Flajšmanovi 3 v Ljubljani, kjer poslujejo še danes. V vseh treh družbah skupaj je danes 189 zaposlenih. Ob 20. Obletnici Sumit skupine Slovenija je izvršni direktor družbe Sumitomo Corporation Europe, g. Kiyoshi Sunobe dejal: »Ob današnjem svečanem dogodku smo hvaležni za izdatno in neomajno podporo naših partnerjev, vseh Fordovih pooblaščenih trgovcev in serviserjev v Sloveniji, naših poslovnih partnerjev in še posebej družbe Ford Motor Company, ki je omogočila uresničitev naše zgodbe. Stalna prizadevanja vsakega posameznika v Summitovih podjetjih v 20 letih so name naredila izjemen vtis, zato bi se rad iskreno zahvalil vsem, ki imajo zasluge za ta dogodek,« je preprosto zaključil Sunobe.

Regionalni direktor Fordove prodaje EDM, Viktor Molnar je izpostavil: »Summit Motors je dosegel izjemne uspehe, odkar smo leta 1993 podpisali pogodbo, s katero je postal Fordov uvoznik in distributer za Slovenijo, podjetje pa se je uveljavilo tudi kot uspešen in spoštovan predstavnik na slovenskem avtomobilskem trgu ter kot izjemen in zanesljiv partner Forda v Evropi,« in nadaljeval: »Da uspeh ni nikoli posledica naključja. Za takšen uspeh so potrebni energična prisotnost našega partnerja, podjetja Summit Motors, izkušena in predana vodstvena ekipa ter paleta Fordovih avtomobilov, najboljša, najbolj sveža in najbolj celovita, kar smo jih kdaj ponudili evropskim kupcem,« ter se zahvalil podjetju Summit motors, za predanost in vlaganje v Fordovo prihodnost v tej čudoviti deželi.

7200 evrov summit slovenija 2013

Dobrodelna in družbena odgvornost

V zadnjih letih skupina Summit Slovenija, predvsem pa družba Summit motors Ljubljana sredstva, namenjena darilom za poslovne partnerje in družbenike, pokloni v dobrodelne namene. Tako so letos skupaj vse tri družbe donirale znesek v skupni vrednosti 7.200 evrov, ki jih namenjajo izbranim 20 otrokom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji. Zgodbe, ki nas dnevno spremljajo nas vedno znova pretresajo, zato velika mera požrtvovalnosti prostovoljcev Zveze prijateljev Mladine Slovenije Ljubljana Moste-Polje, ki se že 60 let ukvarjajo s perečimi problemi vsak dan, navdajajo z optimizmom.

Simbolni ček je iz rok predsednika Sumit skupine Slovenija, g. Terumoto Yamagata prevzela ga. Anita Ogulin, ki velja za dobrega angela številnim ljudem v stiski.