Alpine A450: Vodni krst

Avtomobilizem, Šport

Konkurenčen prvi nastop Alpine A450 petintrideset let po zmagi znamke v Le Mansu leta 1978 je potekal v močnem dežju. Dirkača moštva Signatech – Alpine Nelson Panciatici in Pierre Ragues sta se v prvem prostem treningu, ki je bil namenjen predvsem prilagajanju novega dirkalnika Alpine A450 na vožnjo po mokrem, uvrstila na vrh. V drugem […]

Konkurenčen prvi nastop Alpine A450 petintrideset let po zmagi znamke v Le Mansu leta 1978 je potekal v močnem dežju.

Dirkača moštva Signatech – Alpine Nelson Panciatici in Pierre Ragues sta se v prvem prostem treningu, ki je bil namenjen predvsem prilagajanju novega dirkalnika Alpine A450 na vožnjo po mokrem, uvrstila na vrh. V drugem prostem treningu sta bila druga najhitrejša. V kvalifikacijah se je Nelson Panciatici z Alpine A450 uvrstil v drugo startno vrsto.

alpine a450 2013 silverstone

Tik pred startom dirke je bilo še suho, med formacijskim krogom pa se je začelo neurje. Nelson Panciatici je z Alpine A450 štartal s tretjega mesta na gladkih pnevmatikah Michelin in iz prvega ovinka pripeljal na vodilnem mestu. Ob koncu prvega kroga je čelo kolone prevzel varnostni avtomobil, Panciatici pa je po petih krogih zavil v boks po pnevmatike za srednje mokro stezo.

V dirko se je vrnil na devetem mestu, nato pa se je prebijal naprej do drugega mesta, ko je volan prepustil Pierru Raguesu. Z Alpine A450 na pnevmatikah za dež je Ragues v dirko prišel na petem mestu in se povzpel na četrto, ko je na stezo že drugič zapeljal varnostni avto.

Ta je dirkanje prekinil za polno uro, saj je bilo na stezi izjemno veliko luž, a je naposled vodstvo dirke odločilo, da dirko, ki bi morala trajati tri ure, predčasno zaključi. Tako so kot končni rezultat obveljala mesta po polovici dirke, ko bi moštvo Signatech – Alpine šele zares izkoristilo prednost svoje strategije.

“Ta konec tedna je bil zelo pomemben za vse člane moštva” je poudaril Philippe Sinault, vodja moštva Signatech – Alpine. “Na prvo dirko sezone smo se dobro pripravili in res je škoda, da se je izteklo v tako razočarujoč popoldan. Naša dirkača sta se res izkazala, ker sta Alpine A450 ohranila v enem kosu. Na žalost so strašne razmere dirko povsem sprevrgle. Imeli smo strategijo, ki bi se kaj lahko izplačala, če bi dirka trajala predvidene tri ure. Varnostni avto in rdeča zastava za prekinitev dirke sta nam preprečila, da bi svojo strateško prednost izkoristili.”

Nelson Panciatici: “Ob startu sem lepo pospešil in se z Alpine A450 prebil na čelo. V dežju se je bilo težko voziti brez napak in zaključni del moje izmene na pnevmatikah za srednje mokro stezo je bil posebno zahteven. Predvideno je bilo, da bom dirkalnik spet prevzel za zaključni del dirke, a je bila ta predčasno zaključena.”

Pierre Ragues: “Menim, da smo imeli možnost, da se uvrstimo vsaj na stopničke če ne celo kaj več. Naša strategija je bila od starta drugačna, vendar je premočno deževalo. Vode na stezi je bilo preveč, ko je posegel varnostni avto. Razočaran sem, saj je bil dirkalnik boljši od naše končne uvrstitve.”

Rezervni dirkač moštva Alpine Paul-Loup Chatin je v razredu LM PC osvojil drugo mesto.

Končni vrstni red:

1. Jota Sport (Dolan/Turvey), 2 h 15 m 22,561 s

2. Race Performance (Frey/Niederhauser)

3. Thiriet by TDS Racing (Thiriet/Hirschi)

4. Signatech Alpine (Ragues/Panciatici)…

Naslednja dirka bo 17.-18. maja v Imoli v Italiji.