Alarm: Največ 18–24 let starih umre poleti

Zanimivosti

Raziskave kažejo, da so po vsem svetu prometne nezgode glavni vzrok smrti mladih ljudi, poleti pa na cestah umre več 18 do 24 let starih udeležencev v prometu kot v kateremkoli drugem letnem času (vir: globalno poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o varnosti v prometu 2015). V Evropi 18 do 24 letniki predstavljajo 8 odstotkov celotne populacije in obenem 15 odstotkov vseh smrtnih […]

Raziskave kažejo, da so po vsem svetu prometne nezgode glavni vzrok smrti mladih ljudi, poleti pa na cestah umre več 18 do 24 let starih udeležencev v prometu kot v kateremkoli drugem letnem času (vir: globalno poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o varnosti v prometu 2015).

V Evropi 18 do 24 letniki predstavljajo 8 odstotkov celotne populacije in obenem 15 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometnih nezgodah. Poleti je še slabše, saj ta starostna skupina predstavlja kar 21 odstotkov vseh smrtnih žrtev.

Tvegano vedenje je ključni dejavnik črne statistike, ki med drugim kaže, da je od leta 2004 do 2013 v Evropski uniji na cestah izgubilo življenje 62.000 mladih. Po poročilu Evropskega centra za spremljanje prometne varnosti so nezbrano spremljanje dogajanja na cesti, vožnja pod vplivom različnih substanc ter stres in motnje med najpogostejšimi dejavniki prometnih nezgod, v katerih so udeleženi mladi vozniki.

Za boljše razumevanje tveganj, ki so jim izpostavljeni mladi vozniki, je Ford naročil raziskavo, v kateri je sodelovalo 6500 mladih Evropejcev.

Rezultati raziskave

nevarnosti-med-voznjo-mladi

Ta je pokazala, da jih je 57 odstotkov vozilo hitreje od omejitev, 43 odstotkov jih je med vožnjo prebiralo sporočila na telefonu, 36 odstotkov jih je telefoniralo in pošiljalo sporočila, 16 odstotkov se jih ni pripelo z varnostnim pasom, 13 odstotkov jih je vozilo po pitju alkoholnih pijač in do 11 odstotkov si je med vožnjo ogledovalo videoposnetke ali TV-programe na svojih napravah.

Med čari poletne vožnje so počitniška potovanja, festivali in seveda obale morja in jezer. Raziskava je pokazala, da je 68 odstotkov mladih bolj sproščenih med vožnjo v poletnih mesecih in kar 54 odstotkov jih priznava, da je njihovo pozornost zmotila prisotnost privlačnih oseb, ki so se na cestne površine odpravile peš.

Med sodelujočimi v raziskavi jih je 45 odstotkov odgovorilo, da bi tvegalo vožnjo vozila, v katerem bi bilo preveč sovrstnikov, 25 odstotkov bi jih prisedlo k vozniku, za katerega vedo, da je pil, in 24 odstotkov bi vozilo tudi pod vplivom drog, te številke pa so še višje pri pogostih obiskovalcih festivalov. Skupno jih 41 odstotkov verjame, da včasih obstajajo dobri razlogi za tveganje med vožnjo, 26 odstotkov jih je bilo udeleženih v prometni nezgodi, 20 odstotkov pa je že ustavila policija.

Kar 93 odstotkov jih je mnenja, da obvladajo vožnjo, a 54 odstotkov jih priznava, da ne vozijo tako varno, kot bi morali.

Večina žrtev med mladimi vozniki so mladi moški in Fordova raziskava potrjuje, da prav zanje velja večja verjetnost tveganega vedenja. Mladeniče v primerjavi z mladenkami trikrat pogosteje zmotijo privlačne osebe, ki po cesti ali ob njej hodijo peš, 25 odstotkov jih je že ustavila policija, pri ženskah znaša ta delež 16 odstotkov. Prav tako je večja verjetnost, da bodo vozili prehitro, med vožnjo uporabljali mobilni telefon ali vozili pod vplivom alkohola.

Med sodelujočimi v raziskavi iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije je policija največkrat ustavila Francoze. Voznike v Nemčiji najmanj skrbi, da bodo udeleženi v prometni nezgodi in najverjetneje bodo vozili prehitro, prav tako jih je bilo največ udeleženih v nezgodi. Mobilni telefon najpogosteje uporabljajo italijanski vozniki, španski pa najpogosteje tvegajo pri prevozu sovrstnikov. Britanski vozniki so se uvrstili na prvo mesto po številu nezgod, ki so bile posledica zmanjšane pozornosti zaradi privlačnih pešcev (oziroma pešk).

Program Ford DSL so v ZDA uvedli že pred 13 leti, zdaj pa je s predavanji in praktičnimi vajami na voljo tudi v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Romuniji, Rusiji, Španiji, Turčiji in Veliki Britaniji ter na Danskem, Finskem, Nizozemskem in Poljskem. Vaje vključujejo prepoznavanje nevarnosti, vodenje vozila, prilagajanje hitrosti in potrebnega prostora ter seznanjanje s tveganji, ki jih predstavljajo vožnja pod vplivom alkohola, vožnja pod vplivom mamil in snemanje ‘selfiejev’, saj je raziskava, ki jo je leta 2014 naročil Ford, pokazala, da je vsak četrti mladi voznik že posnel ‘selfie’ za volanom.