Dizelsko obarvani Detroit

Aktualno

Vprašanje, ali bo luksuzni enoprostorski kupe GST kdaj ugledal luč dneva, je dobilo odgovor že pred časom. Sprva načrtovana proizvodnja v tovarni Tuscaloosa v ameriški zvezni državi Alabama, terminirana za prihodnje leto, pa žal ne…

Vprašanje, ali bo luksuzni enoprostorski kupe GST kdaj ugledal luč dneva, je dobilo odgovor že pred časom. Sprva načrtovana proizvodnja v tovarni Tuscaloosa v ameriški zvezni državi Alabama, terminirana za prihodnje leto, pa žal ne bo uresničena, zato bodo morali kupci nanj čakati še leto dlje. V Detroitu bomo poleg GST-ja s hibridnim pogonom znova videli SLR McLarna in E 320 CDI. 

Za razširitev tovarne, kjer ta čas poteka proizvodnja serijo M, bo potrebnih za okrog 600 milijonov ameriških dolarjev naložb, dela pa so medtem že v polnem teku. »Vozilo GST pomeni nadaljevanje naše modelske ofenzive, hkrati pa odpira novo tržno nišo v segmentu luksuznih osebnih vozil. GST ob tem definira popolnoma nov avtomobilski razred, ki združuje številne avtomobilske zasnove, predstavlja pa se v popolnoma samostojni in prepoznavni obliki,« trdi Prof. Jurgen Hubert, direktor segmenta osebnih vozil pri Mercedes-Benzu. Prototip Vision GST je bil predstavljen že januarja 2002 prav tako na avtomobilskem salonu v Detroitu. V tovarni ob tem pravijo, da se vozilo, sprva namenjeno severno-ameriškemu trgu, bliža serijski zrelosti, motorni paleti pa so medtem dodali dizelski hibridni motor z osmimi valji in 234 kW. Od tega jih elektromotor prispeva 50, skupaj pa je na voljo 860 Nm največjega navora, kar iz GST-ja naredi pravega športnika. Dokaz: avtomobil do hitrosti sto km/h pospeši v skromnih 6,6 sekundah. V združenih državah tudi sicer DaimlerChrysler načrtuje največjo prodajo, saj Američanom tovrstna zmes avtomobilskih prvin, ki jih pooseblja novi GST, vsaj po izkušnjah sodeč, najbolj ustreza.

Poleg študije GST-ja je za januarski Detroit napovedana tudi ameriška premiera superšportnega SLR McLarna s 5.5-litrskim osemvaljnikom in 626 KM, ki ta čas velja za najzmogljivejši serijski agregat na svetu. Videti bo mogoče tudi Mercedesovo serijo E 320 CDI z zmogljivim šestvaljnim dizelskim agregatom, 204 KM in 500 Nm navora. Dizelska tehnologija očitno vse bolj prodira tudi na ameriški trg.