7 glavnih značilnosti nove Škode Scale

Aktualno, Novosti

Škoda Scala z novim značajem, novimi tehnologijami in novim imenom pri češki znamki na novo opredeljuje razred kompaktnih avtomobilov.

Tudi zato so ji nadeli ime Scala, ki izvira iz latinščine in pomeni “stopnica” ali “lestev”. Model s kompaktnim zadkom je prvi serijski model, ki ga zaznamuje oblikovalski slog predstavljen pri športno ustrojeni študiji Vision RS. V ponudbi je pet motorjev z razponom moči od 66 kW (90 KM) do 110 kW (150 KM).

Poleg tega Scala nudi visoko raven aktivne in pasivne varnosti, žaromete in zadnje luči s celostno LED-tehnologijo, veliko prostora za prtljago in potnike ter številne Škodine “simply clever” rešitve. Model bo na trg prišel v prvi polovici leta 2019.

Pregled glavnih posebnosti nove Škode Scale:

1. Zunanji dizajn: Scala je prvi model znamke Škoda, ki uresničuje razvojni preskok v Škodinem oblikovalskem slogu. Kot prvo Škodino serijsko vozilo v Evropi na sredini zadka namesto Škodinega logotipa nosi napis “Škoda”. Aluminijasta platišča s premerom do 18 palcev želijo poudariti dinamičnost vozila, edinstveno podaljšano zadnje steklo iz paketa Emotion pa daje Škodi Scali svojstven slog.

2. Notranji dizajn: Nova zasnova notranjosti temelji na konceptni študiji Vision RS, zaznamuje pa jo značilna Škodina prostornost na čelu z največjim prtljažnikom v tem avtomobilskem razredu. Armaturna plošča z osrednjim, visoko umeščenim zaslonom na dotik je enako kot notranja stran sprednjih vrat obložena z mehko penasto površino z novo, specifično teksturo, ki spominja na kristalaste strukture. Novost predstavljajo tudi ambientna osvetlitev, topli barvni toni in barvni kontrastni šivi na sedežnih prevlekah. Za dodatno udobje skrbita opcijska ogrevano vetrobransko steklo ali ogrevan volan.

3. Motorji in podvozje: Trije bencinski motorji TSI z gibno prostornino 1,0 ali 1,5 litra in 1,6-litrski motor TDI imajo razpon moči od 70 do 110 kW (95 do 150 KM). V letu 2019 se jim bo pridružil še 1,0-litrski motor G-TEC z močjo 66 kW (90 KM), ki za pogon uporablja zemeljski plin (CNG). Vseh pet turbomotorjev seveda izpolnjuje izpušni normativ Euro 6d-TEMP. Opcijsko je na voljo t. i. Sport Chassis Control, podvozje, ki prek funkcije izbire voznega profila Driving Mode Select omogoča preklapljanje med karakteristikama “Normal” in “Sport”.

4. Asistenčni sistemi: Asistenčne sisteme, ki so na voljo za Škodo Scalo, smo doslej poznali iz Škodinih vozil višjih razredov. Opcijski sistem Side Assist na razdalji do 70 metrov – 50 metrov več kot senzor za mrtvi kot – zazna vozila, ki se približujejo od zadaj in ki želijo prehitevati ali se nahajajo v mrtvem kotu. Prav tako sta po želji na voljo sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), ki deluje do hitrosti 210 km/h, in parkirni sistem s krmilno avtomatiko. V serijsko opremo spadata asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu in radarska asistenca spredaj z mestno funkcijo zaviranja v sili.

5. Tehnika in varnost: Scala je serijsko opremljena z LED-žarometi in zadnjimi LED-lučmi; opcijsko je oboje na voljo s celostno LED‑tehnologijo in – kot prva Škoda – z dinamičnimi zadnjimi smerniki. V vozilu je lahko vgrajenih do devet varnostnih blazin, med katerimi so tudi kolenska blazina za voznika in prvič v tem razredu opcijsko tudi zadnji stranski blazini. V primeru nevarnosti naleta opcijski proaktivni sistem za zaščito potnikov samodejno pravočasno zapre okna in zategne varnostna pasova sprednjih sedežev.

6. Infotainment: Opcijska virtualna armaturna plošča (Virtual Cockpit) vključuje 10,25-palčni zaslon, ki je največji v tem razredu, medtem ko imajo infotainment sistemi tretje generacije modularne infotainment platforme zaslone z diagonalo od 6,5 do 9,2 palca. Zaslon na dotik je visoko umeščen, opcijski Škodin avdiosistem pa poleg desetih zvočnikov zajema tudi globokotonski zvočnik. Z novimi mobilnimi spletnimi storitvami Škoda Connect lahko na primer vozilo odklenemo in zaklenemo prek pametnega telefona ter posodobimo programsko opremo infotainment sistema ali navigacijski zemljevid. Integrirana eSIM-kartica s povezavo na LTE omogoča, da je Scala vedno povezana z internetom.

7. Simply Clever: Škoda Scala se ponaša z zdaj že dobro znanimi rešitvami združenimi pod nazivom “simply clever”, med katerimi velja izpostaviti električni pokrov prtljažnika s funkcijo ‘tip-to-close’ (kot prvi avto v tem razredu) in pomično vlečno kljuko z električnim zaklepom, ki jo je navzven mogoče pomakniti s pritiskom tipke v prtljažniku.