Zakaj je zavorna pot z zimskimi pnevmatikami veliko krajša?

Aktualno, Zanimivosti

Goodyearovi strokovnjaki svetujejo: V zimskem času so razmere na cestah lahko nepredvidljive. Z večjo zavorno zmogljivostjo in boljšim oprijemom bodo primerne zimske pnevmatike zagotavljale večjo varnost vozila v vseh vremenskih pogojih.

Kako deluje zimska pnevmatika?

Zimske pnevmatike so v primerjavi z letnimi izdelane iz mehkejše zmesi, zato ostanejo prožne tudi ob nizkih temperaturah – veliko bolje kot letne pnevmatike se zimske pnevmatike na cestah obnesejo pri temperaturah pod 7°C. Zimske pnevmatike imajo tudi drugačen profil kot letne. “Skrivnost” zimskih pnevmatik so lamele, vrezane v posamezne bloke dezena, ki med vožnjo oblikujejo neke vrste oprijemne robove in se tako dobesedno zagrizejo v snežno podlago. Oprijem cestišča je veliko boljši, še posebej pri zaviranju, kar močno povečuje varnost v prometu.

Ker so pozimi ceste velikokrat mokre, zimske pnevmatike s svojimi širokimi kanali učinkoviteje odvajajo vodo izpod pnevmatike, kar preprečuje splavanje ali akvaplaning. Za vožnjo v zimskih razmerah je pomembna tudi globina profila. Nove pnevmatike imajo od osem do deset milimetrov globok profil. Ko rabljena pnevmatika doseže le še štiri milimetre globine, se zavorna pot na snegu podaljša za približno 10 odstotkov. Takrat je priporočljiva menjava pnevmatik (zelo blago-omejujoča zakonska meja v Sloveniji je sicer tri milimetre).

V zimskih razmerah lahko ustrezne zimske pnevmatike v primerjavi z letnimi pnevmatikami za kar polovico skrajšajo zavorno pot. Z zimskimi pnevmatikami se lahko vaše vozilo pri vožnji v snegu s hitrostjo 50 km/h ustavi že po 26,4 metrih, medtem ko bi s standardnimi letnimi pnevmatikami v istih razmerah potrebovali kar 77,9 metrov.

Ključno vlogo v doseganju najboljših rezultatov v zahtevnih zimskih razmerah igrajo tudi vgrajene inovativne tehnologije. Kot primer – Goodyearova pnevmatika UltraGrip Performance SUV Gen-1, ki je na letošnjem testu zimskih pnevmatik priznane revije Auto Bild Allrad osvojila prvo mesto, dosega odlično zavorno zmogljivost in boljši oprijem zaradi optimalno nameščenih lamel in tehnologije ActiveGrip. Tehnologija 3D Block Interlocking System (BIS) zagotavlja odličen oprijem na suhih cestah, večjo zmogljivost na snegu ter večjo stabilnost, saj je v stiku s podlago večja površina pnevmatike. Poleg tega indikator obrabe tekalne plasti (TOP) opozarja, kdaj je pnevmatike potrebno zamenjati, s čimer je dosežena še večja varnost na cestah.