5-milijonti Renault iz Revoza ne bo srebrn dizelski Clio, pač pa bo električen in avtonomen

Aktualno, Top, Zanimivosti

Iz Revoza že 4 milijoni vozil znamke Renault in spodbudni obeti za prihodnost.

V času, ko se Revoz pripravlja na nov razvojni cikel, ki naj bi ga prinesel projekt novega vozila, je s proizvodnega traku zapeljal jubilejni, že 4-milijonti avtomobil znamke Renault. Gre za plod uspešnega partnerstva, ki se je začelo daljnega leta 1972, ko je takratno podjetje IMV podpisalo koopercijsko pogodbo s francosko družbo Renault za proizvodnjo priljubljenega modela renault 4 v Novem mestu.

V bogati Revozovi zgodovini je bilo vseh različnih modelov 11.

Če bi 4 milijone vozil postavili v vrsto, bi kolona glede na zračno linijo zlahka segala od Revoza do operne hiše v Sydneyju.

Vse se je začelo z legendarno katrco, katere proizvodnja je potekala skoraj dvajset let in je bila izdelana v več kot pol milijona primerkih.

V manjših količinah je v letih od 1974 do 1987 potekala tudi proizvodnja modelov renault 12, 16 in 18.

Foto: www.netcarshow.com

Renault 5 (1989-1998) je s seboj prinesel modernizacijo v smislu tekočega proizvodnega traku in pristop k zagotavljanju celovite kakovosti.

Prava ikona novomeške tovarne pa je renault clio: doslej je bilo izdelanih že 1,9 milijona vozil treh generacij tega modela. S cliom I so v začetku 90-ih v tovarno prišli prvi roboti.

Foto: www.netcarshow.com

S cliom II (1998-2015) se je Revoz prvič preizkusil v obratovanju v treh izmenah, tudi s stalno nočno. Prav tako prvič je tovarna presegla mejo 100.000 izdelanih vozil na leto.

Foto: www.netcarshow.com

Twingo II (2007-2014) je zahteval velike naložbe v proizvodni proces (nova linija robotiziranih težkih stiskalnic, nova linija za površinsko predobdelavo in zaščito). Zaradi potreb po večjih površinah je bil sklenjen tudi dogovor o selitvi Adrie Mobil na novo lokacijo in prevzem njenih proizvodnih prostorov.

Foto: www.netcarshow.com

Konec leta 2008 je bil dosežen letni proizvodni rekord 212.680 izdelanih vozil, ki ga Revozu doslej še ni uspelo preseči.

Leta 2010 je v Revozu stekla proizvodnja nišnega modela, coupe-cabrioleta wind, ki žal v obdobju svetovne gospodarske krize ni našel svojih kupcev, zato je bila po treh letih njegova proizvodnja prekinjena.

Leta 2014 se je s projektom Edison, ki je zagotovil proizvodnjo dveh modelov različnih znamk, twinga III in smarta, zapisal kot ključni akter partnerstva med Zvezo Renault Nissan in nemškim Daimlerjem.

Zahvaljujoč naložbi predvsem v novo karosernico, ki danes dosega že 77 % stopnjo robotizacije, twingo III in smart fourfour nastajata izključno v novomeški tovarni, slednjemu se je pridružil še električni smart forfour EV, s čimer je Revoz vstopil tudi v novo razvojno obdobje zagotavljanja e-mobilnosti.

Glede na razpoložljive proizvodne zmogljivosti v Novem mestu se je matično podjetje odločilo ponovno zaupati del proizvodnega programa clia, zdaj že četrte generacije, novomeški tovarni. 4-milijontega renaulta (gre za clia z dizelskim motorjem, srebrne barve, namenjenega francoskemu tržišču) so v Revozu izdelali v obdobju, ko se tovarna vrača na stara pota najučinkovitejših podružnic Skupine Renault.

Z novim razvojnim ciklom v Revozu načrtujejo uvedbo najsodobnejših tehnologij s področja digitalizacije, avtomatizacije ter e- in avtonomne mobilnosti. Po besedah odgovornih 5-milijonti Renault, ki bo zapeljal s proizvodnega traku, ne bo več “srebrni Clio z dizelskim motorjem”, pač pa bo šlo za električno in avtonomno vozilo.

Podrobnosti o novih projektih odgovorni še niso želeli izdati, obljubljajo pa, da se za prihodnost tovarne ni bati. Še več, ta naj bi bila zelo pestra in zanimiva …