40 let Golfa: prodajna uspešnica, pobudnik trendov in ikona

Aktualno, Zanimivosti

Volkswagen praznuje 40. obletnico Golfa – najuspešnejšega evropskega avtomobila vseh časov. Do sedaj je bilo prodanih že več kot 30 milijonov primerkov te prodajne uspešnice. Golf že ves čas sinonim za tehnični napredek. Ne glede na to, ali je v Golfa vgrajen turbomotor, direktno vbrizgavanje, ali ima električni ali priključni hibridni pogon; ali ima sistem […]

Golf - generacijska fotografija

Volkswagen praznuje 40. obletnico Golfa – najuspešnejšega evropskega avtomobila vseh časov. Do sedaj je bilo prodanih že več kot 30 milijonov primerkov te prodajne uspešnice. Golf že ves čas sinonim za tehnični napredek.

Volkswagen Golf 7

Ne glede na to, ali je v Golfa vgrajen turbomotor, direktno vbrizgavanje, ali ima električni ali priključni hibridni pogon; ali ima sistem ABS, sistem ESC, zaporo diferenciala XDS ali štirikolesni pogon 4Motion; ali morda avtomatsko uravnavanje razdalje, mestno funkcijo zaviranja v sili, funkcijo stabiliziranja prikolice ali večnaletnega zaviranja, avtomatsko klimatsko napravo Climatronic, avdiosistem Dynaudio, zaslon na dotik s senzorskim zaznavanjem približevanja ali LED-žaromete; ali gre za izvedbo Trendline, Comfortline ali Highline, GTI, GTD ali GTE – Golf je bil vedno tisti, ki je med ljudi ponesel najpomembnejše avtomobilske tehnologije in trende našega časa.

Der Golf I von 1974

Prvi serijski Golf je s tekočega traku v Wolfsburgu zapeljal 29. marca 1974. Tam, kjer je dolga desetletja na sceni prevladoval Hrošč z motorjem zadaj, se je z Golfom začela nova doba – doba prečno vgrajenega motorja spredaj in sprednjega pogona. Kot naslednik Hroščevih neverjetnih več kot 21,5 milijona primerkov naj bi Golf I, ki so ga idejno zasnovali Giorgio Giugaro in ekipa Volkswagen Design, nadaljeval zgodbo o uspehu do takrat najuspešnejšega avtomobila na svetu. In uspelo je: že oktobra 1976 je sledilo slavje ob milijontem Golfu. Sledili so prvi Golf GTI leta 1976, Golf Cabriolet leta 1979 in Golf GTD leta 1982.

Avgusta 1983 se je pričela prodaja Golfa druge generacije To je bil Golf, pri katerem so se v njegovem razredu pojavili uravnavani katalizator (1984), antiblokirni sistem (ABS, 1986) in servo krmiljenje, ter prvi Golf,ki je bil na voljo s štirikolesnim pogonom (syncro, leta 1986). S tretjo generacijo Golfa je Volkswagen avgusta 1991 vpeljal novo obdobje varnosti. Golf III je bil prvi v seriji, ki je imel od leta 1992 naprej vgrajene čelni varnostni blazini. Velik napredek na področju konstrukcije karoserije je prinesel tudi bistvene izboljšave pri naletnih lastnostih vozila. Kasnejši tehnični mejniki serije so bili še prvi šestvaljni motor (VR6), tempomat, prvi dizelski motor z neposrednim vbrizgavanjem (TDI, leta 1993), novi Cabriolet, novi štirikolesni pogon (syncro II) ter prvi Golf Variant.

Z Golfom IV je leta 1997 dodatno napredovalo tudi področje varnosti: najboljši primer je uvedba sistema ESC. Leta 1998 je Volkswagen nato predstavil prvega Golfa s štirikolesnim pogonom s sklopko haldex – Golfa 4Motion. V letu 2002 je Volkswagen predstavil Golfa R32, ki je dosegal hitrost 250 km/h – s tem vrhunskim modelom se je v seriji prvič predstavil revolucionarni menjalnik z dvojno sklopko (DSG).

Golf serije V pa je bil Golf, ki je s svojim udobjem, dinamiko in kakovostjo leta 2003 prekosil marsikaterega tekmeca višjega srednjega razreda. To je veljalo tudi pri varnosti. Prvič je bilo Golfa po želji mogoče naročiti s stranskimi varnostnimi blazinami tudi za zadnjo klop – skupaj s šestimi serijskimi varnostnimi blazinami (čelnimi, sprednjimi stranskimi in blazinami za glavo) je bilo tako v vozilu kar osem varnostnih blazin. Na področju udobja in dinamike je Golf V prepričal s svojo novo štirivodilno zadnjo premo, 7-stopenjskim menjalnikom DSG, biksenonskimi žarometi, panoramskim strešnim oknom in prvo različico motorja Twincharger (TSI) na svetu, ki je leta 2006 prinesla turbopolnilnik s kompresorskim polnjenjem. Poleg tega so se nato predstavili še Golf Plus leta 2006, leto kasneje pa še CrossGolf, novi Variant in zelo varčen Golf BlueMotion (4,5 l/100 km).

Golf - generacijska fotografija

Z Golfom serije VI so od leta 2008 vedno bolj prodirali motorji TSI, sledila pa je tudi sprememba pri turbodizelskih motorjih (TDI): tehniko vbrizgavanja preko šob s tlačilkami je zamenjalo vbrizgavanje preko skupnega voda, ki je prineslo več dinamike pri nižji porabi. Pri tem je bil prvak drugi Golf BlueMotion s povprečno porabo goriva le 3,8 l/100 km oz. z emisijami CO2 v vrednosti le 99 g/km. Z novimi asistenčnimi sistemi (med drugim z asistenco za dolge luči Light Assist, parkirnim sistemom s krmilno avtomatiko Park Assist, ipd.) je bil Golf VI v tistem času najbolj napredni Golf.

Volkswagen je 4. septembra 2012 praznoval svetovno premiero sedme generacije Golfa. Maso vozila so zmanjšali za do 100 kilogramov. Glede na različico motorja se je poraba v primerjavi s predhodno generacijo znižala za do 23 odstotkov. Novi Golf TDI BlueMotion1 porabi v standardiziranih pogojih v NEVC samo še 3,2 l/100 km (oz. ima emisije CO2 v g/km: 85). Poleg tega je Volkswagen Golfa opremil s celo armado novih asistenčnih sistemov, od katerih so nekateri del serijske opreme. Letos Volkswagen z elektromotorjem opremlja razred kompaktnih vozil: kupcem je že na voljo e-Golf2, ki ga poganja izključno elektromotor in ima akcijski radij okrog 190 kilometrov. Od jeseni bo na voljo Golf GTE3; njegov priključni hibridni pogon je dosegel standardizirano porabo le 1,5 l/100 km, samo s pogonom na elektromotor pa lahko z njim prevozite okoli 50 kilometrov.

Golf je najbolj pogosto izdelan Volkswagnov model vseh časov. Poleti 2013 je sedma generacija že presegla mejnik 30 milijonov izdelanih vozil. Trenutno serijo izdelujejo v Wolfsburgu in Zwickauu (Nemčija), v Fošanu (Kitajska) in Puebli (Mehika).