10 utrinkov slovenskega avtošporta v septembru 2015

Avtomobilizem, GHD, KHD, Reli, Slovenija, Šport, Top

September je mesec, ko večina avtošportnih prvenstev po svetu vstopi v zadnjo tretjino sezone. To velja tudi za slovenska državna prvenstva. Septembrska poudarka sta bila zagotovo reli Nova Gorica ter gorsko-hitrostna dirka v Buzetu. Seveda tudi tokrat ne moremo mimo uspešnih nastopov slovenskih športnikov na dirkah v tujini. Ponujamo vam 10 slovenskih avtošportnih utrinkov meseca […]

September je mesec, ko večina avtošportnih prvenstev po svetu vstopi v zadnjo tretjino sezone. To velja tudi za slovenska državna prvenstva. Septembrska poudarka sta bila zagotovo reli Nova Gorica ter gorsko-hitrostna dirka v Buzetu. Seveda tudi tokrat ne moremo mimo uspešnih nastopov slovenskih športnikov na dirkah v tujini. Ponujamo vam 10 slovenskih avtošportnih utrinkov meseca septembra:

1. Rok Turk in Martina Lazar s Peugeotom 208 R2 do zmage v Novi Gorici

02-Rok Turk in Martina Lazar

Turk je ponovil uspeh Viliama Prodana, ki je v DP z enakim dirkalnikom zmagal lani v Poreču

Reli Nova Gorica so sicer zaznamovali številni odstopi in težave nekaterih glavnih pretendentov za naslov državnega prvaka, a to ne zmanjšuje velikega dosežka Roka Turka in Martine Lazar, ki sta si slovensko konkurenco v Novi Gorici pokorila z (vendarle izjemno hitrim) avtomobilom razreda R2 …

2. Aleks Humar razbil dirkalnik in končal bitko za naslov

11986998_1063640953686583_7935825791864254979_n

Humar zaradi nesreče v Novi Gorici ne bo več branil naslova državnega prvaka (FOTO: Foto Rupnik)

Kot rečeno, je reli v Novi Gorici zaznamovala kopica odstopov. Tako sta ob cesti (oz. bolje rečeno sredi ceste) z razbitim dirkalnikom zaključila tudi glavna favorita Aleks Humar in Florjan Rus. Žal je na njunem dirkalniku škoda prevelika, da bi lahko nadalje sodelovala v letošnjem, sicer izredno zanimivem boju za naslov državnega prvaka. (FOTO: Foto Rupnik)

3. Jan Mrak in Luka Kuštrin ostala brez zavor, a v težki nesreči izstopila nepoškodovana

Žal moramo, ko govorimo o reliju Nova Gorica, omeniti tudi težko nesrečo posadke Mrak-Kuštrin. Ta je bila posledica odpovedi zavor na njunem dirkalniku MG ZR 105. Ročna zavora in “downshifti” pri veliki hitrosti pač niso zalegli in končalo se je z dramatičnim prevračanjem. K sreči sta oba dirkača ostala nepoškodovana.

4. Milan Bubnič do tretje zaporedne zmage v DP

Bubničeva Lancia je konkurenčna tudi strupenim avstrijskim dirkalnikom

Bubničeva Lancia je konkurenčna tudi strupenim avstrijskim dirkalnikom (FOTO: Buzetski Dani – FB)

Milan Bubnič je po tretji zaporedni zmagi v dirki slovenskega državnega prvenstva skočil tik pod vrh skupne razvrstitve. Tako je njegov tretji naslov državnega prvaka v gorskih dirkah na dosegu roke. Za tovrstni dosežek bi moral na zadnji dirki v Čedadu premagati Petra Marca, ki vozi mnogo šibkejši dirkalnik. A če kalkulacije pustimo ob strani; Še bolj pomembno je to, da je Bubnič s svojo močno predelano Lancio konkurenčen tudi avstrijskim zvezdnikom gorskih dirk. Nekoliko prehitra ostajata le še Karl Schagerl in Andreas Gabat, medtem ko mu denimo Felix Pailer že gleda v hrbet …

5. Patrik Zajelšnik drugi na dirki EP v Buzetu

Zajelšnik

Zajelšnik je v Buzetu zaostal le za Čehom Milošem Benešem, za seboj pa pustil Hauserja, Bormolinija … (FOTO: Buzetski Dani – FB)

Si predstavljate, da bi nekoč, po tem, ko je Aleš Prek že slavil v kategoriji 1, Slovenija imela evropskega prvaka tudi med formulami oz. prototipi? Morda pa to niti ni tako nemogoče …

6. Kostajnšek in Prek do naslovov v divizijah 2 in 3 slovenskega gorsko-hitrostnega prvenstva

kostprek

Prek je slavil v diviziji 3, Kostanjšek pa v diviziji 2

Ne najbolj dramatično, pa vendar sta se že v Buzetu razpletli uganki, kdo bo prvak v divizijah 2 in 3 slovenskega gorsko-hitrostnega prvenstva. Aleš Prek je dodal še enega v bogati beri naslovov v svoji karieri – najuspešnejši je bil prav na vseh dirkah z izjemo Verzegnisa, kjer ni nastopil. Na drugi strani je Kostajnšek izkoristil predvsem svojo konstantnost, saj na vseh dirkah ni mogel konkurirati tekmecem, ki so se z njim pomerili v precej močnejših dirkalnikih (v diviziji 2 lahko nastopajo dirkalniki s prostornino do 2000 ccm).

7. Avbelj prestop v višji razred okronal z zmago

Avbelj in LEMA sta očitno zmagovalna kombinacija!

Avbelj in LEMA – očitno zmagovalna kombinacija!

Državno prvenstvo na “pistah” je že nekaj časa zaključeno, Avbelj pa melje naprej. Tokrat je tekmece ugnal v pokalu Renault Clio, točneje na dirki v češkem Brnu. In to kar na svojem debiju v tem dirkalniku! Treba je omeniti, da je na dirki nastopil tudi češki as tekmovanja s tovrstnimi dirkalniki, Tomaš Pekar – v lanski sezoni tudi zmagovalec dirke za Renault Clio Eurocup. Kje ste pokrovitelji? Tale Avbelj je material za DTM!

8. Rok Turk postaja eden največjih zvezdnikov balkanskih relijev

Rok Turk in Martina Lazar gledalcev ne puščata ravnodušnih

Rok Turk in Martina Lazar gledalcev ne puščata ravnodušnih

Ne prevračanje, ne konkurenca evropskega pokala Roku Turku in njegovi sovoznici Martini Lazar ne moreta do živega. Na reliju Sliven v Bolgariji je posadka navduševala in kljub nesrečnemu prevračanju uspela zaključiti reli. Brez težav pa je minil reli Srbija, kjer je v svoji kategoriji dosegla zanesljivo zmago in skupno drugo mesto!

9. Grega Premrl in Tim Novak sta se lotila Italijanov

11863263_801120776675234_297087109238025311_n-e1443210050581-890x395_c

Grega Premrl in Vili Ošlaj sta zabeležila zmago, Tim Novak in Uroš Ocvirk pa peto mesto

Posadki Grega Premrl-Vili Ošlaj ter Tim Novak-Uroš Ocvirk sta se spopadli z močno italijansko konkurenco na reliju Citta di Bassano. Grega Premrl je v svoji diviziji R3T z dirkalnikom Citroen DS3 dosegel zanesljivo zmago, medtem ko je Tim Novak dejal, da s kljub zelo solidnim petim mestom v, sicer zelo številčno zastopani diviziji, ni najbolj zadovoljen. Ne glede na vse, posadki sta našim zahodnim sosedom predstavili slovenski reli v zelo lepi luči.

10. Kjer je volja, je pot!

12108248_1081288711889869_4840747441066928660_n

NEVER GIVE UP! (Foto: Jan Mrak – FB)

Pod točko 3 ste si lahko ogledali grozovito nesrečo Jana Mraka in Luke Kuštrina. A, kjer je volja, tam je pot … Veseli nas, da ekipa ni obupala in v domači delavnici že pripravlja nov dirkalnik!

Poudarki v mesecu oktobru pa bodo vezani predvsem na reli Croatia, kasneje pa tudi na zaključka državnih prvenstev v GHD (Čedad) in reliju (Idrija). Nič še ni odločeno, gremo naši!