10 utrinkov slovenskega avtošporta v novembru 2015

Avtomobilizem, GHD, KHD, Reli, Slovenija, Šport

Kljub temu, da je november že prvi mesec, ko v slovenskem avtošportu vlada zimsko zatišje, nismo imeli prevelikih težav izbrati 10 poudarkov, ki so ga zaznamovali. Čeprav so s koncem oktobra svoj epilog dobila vsa slovenska državna prvenstva, so naši dirkači z nastopi v tujini ter nekaterimi odmevnimi dosežki poskrbeli, da smo nanje lahko upravičeno […]

Kljub temu, da je november že prvi mesec, ko v slovenskem avtošportu vlada zimsko zatišje, nismo imeli prevelikih težav izbrati 10 poudarkov, ki so ga zaznamovali. Čeprav so s koncem oktobra svoj epilog dobila vsa slovenska državna prvenstva, so naši dirkači z nastopi v tujini ter nekaterimi odmevnimi dosežki poskrbeli, da smo nanje lahko upravičeno ponosni.

1. Slovenski avtomobilist leta 2015 je Patrik Zajelšnik

Patrik Zajelšnik

Patrik Zajelšnik je ob proglasitvi na oder takoj povabil tudi svojega očeta in brata, s katerimi vodijo svojo dirkaško ekipo, ki tekmuje na gorsko-hitrostnih dirkah po Evropi

Dvakrat stopničke na dirkah evropskega gorsko-hitrostnega prvenstva, odlični nastopi v nemškem državnem prvenstvu ter predstavljanje Slovenije na evropskem gorsko-hitrostnem “mastersu”. Patrik Zajelšnik je bil po oceni vodilnih mož v pretekli sezoni najopaznejši in najuspešnejši ambasador slovenskega avtošporta. Naslov “Avtomobilist leta” je osvojil drugič.

2. Rok Turk in Martina Lazar slavila v Bolgariji

Rok Turk

Rok Turk je postal pravi specialist za relije na Balkanu

Rok Turk in Martina Lazar, ki sta si z vodstvom od štarta do cilja privozila pomembno zmago v skupni razvrstitvi na zadnjem letošnjem rallyju za FIA evropski rally pokal. Z drugo letošnjo zmago v evropskem pokalu si je Rok privozil tudi odlično 3. mesto v skupni razvrstitvi končnega seštevka FIA evropskega rally pokala za sezono 2015.

3. Odlične predstave slovenskih posadk v Poreču

Aljoša Novak

Očitno je Aljoši Novaku več sreče od Mitsubishija prinesel najeti Subaru

Aljoša Novak in Matej Čar sta po seriji ponesrečenih relijev končno sestavila enega po njunih željah in pokazala za kako kvalitetno posadko gre. Skupno sta na reliju Poreč zasedla drugo mesto, izredno uspešni pa so bili tudi ostali slovenski tekmovalci. Če ponazorimo kar s številkami:

-Med prvimi 10 posadkami: 7 slovenskih
-Med prvimi 15 posadkami: 11 slovenskih
-Med prvimi 20 posadkami: 14 slovenskih

4. Darko Peljhan na makadamu vse bolj domač

Darko Peljhan in Jaka Cevc sta ponovno nastopila na makadamskem reliju za pokal Raceday v Italiji. Na zadnjem brzincu sta sicer doživela izlet s ceste, vendar sta zadevo še uspešno obvladala, preorala dobršen kos lepo urejene kmetijske površine, a sta lahko nadaljevala in si na koncu privozila 8. mesto generalno in 3. v N4.

5. Rally Show Santa Domenica ponovno poskrbel za odlično “makadamsko” izkušnjo

Santa Domenica

V Sloveniji (tako kot tudi na Hrvaškem) relijev na makadamu sicer ne prirejamo. Vsaka možnost preizkusa na makadamu je tako za naše dirkače več kot dobrodošla.

Šesto leto zapored se je nedaleč od slovenske meje, v okolici hrvaškega kraja Samobor odvil Rally Show Santa Domenica. Na njem se je preizkusilo tudi 9 slovenskih posadk. Najuspešnejša sta bila (tudi na makadamu) izkušeni Darko Peljhan s sovoznico Andrejo Verbič, ki sta v skupni razvrstitvi zasedla 3. mesto. V svojih razredih sta bili uspešni tudi posadki Turk-Lazar in Mrak-Kos. Obe sta zasedli drugo mesto. Skupno najhitrejši je bil ponovno Avstrijec Beppo Harrach.

6. Vili Ošlaj prebijal led v puščavi

Vili Ošlaj

Vili Ošlaj – prvi Slovenec, ki se je preizkusil (in zmagal!) v reli prvenstvu Bližnjega vzhoda

… in to zelo uspešno! Vili Ošlaj se je lotil izziva, ki sliši na ime MERC (Middle East Rally Championship). Z voznikom Salahom Bin Eidnom sta osvojila naslov prvakov med dirkalniki skupine N.

7. Tim Novak “driftal” v Lexusih

2015 FIA Institute Young Driver Excellence Academy Workshop 05, Melk, Austria. Day 03 6th November 2015 Copyright Malcolm Griffiths www.malcolm.gb.net 07768 230706

Tim Novak je zaključil šolanje na “FIA Institute Young Driver Excellence Academy”

To in še mnogo več je Tim Novak izkusil na FIA Institute Academy izboru, kjer sodeluje 12 najperspektivnejših dirkačev na svetu. Kljub 21. letom je z izvrstnimi predstavami znova dokazal, zakaj ga imamo za enega izmed največjih upov slovenskega dirkanja.

8. Autosport Jazon najuspešnejši klub v slovenskem avtošportu

lčskjjalkasdl

Nekateri pravijo, da je Jazon z Argonavti na Vrhniko priplul le zato, da bi ustanovil avtomobilski klub … 🙂

Zelo zanimivo je tekmovanje, v katerem klubi zbirajo točke skupno v vseh panogah pod okriljem AŠ 2005. V tem seštevku je letos slavil Autosport Jazon. Naštevanje vseh izredno uspešnih tekmovalcev, ki zastopajo vrhniško društvo, bi preprosto trajalo predolgo.

9. Skoki na Rally Showu Santa Domenica

Glavna atrakcija Rally Showa Santa Domenica je bil zagotovo (ne najbolj posrečeno izdelan) skok. Odbijači in polosi so trpeli!

10. Lampe in Dolenc – na glavo!

Menimo, da si tale skok zasluži še eno točko. No, še bolj si jo zaslužita Alen Lampe in Matej Dolenc, ki sta z VW Polom verjetno dosegla rekordno dolžino, a telemark ni bil ravno najlepši. 🙂

Z mesecem novembrom smo dokončno zakorakali v zimski odmor. V garažah se že pridno pripravljajo in obnavljajo dirkalniki za prihodnjo sezono, ki se bo v državnih prvenstvih predvidoma začela v marcu. Medtem pa si oddahnite in pričakujte še nekatere zanimive prispevke iz sveta slovenskega avtošporta!