Za družine: Udobje in prostornost

Aktualno, Zanimivosti

Družine, ko izbirajo nov avtomobil morajo biti poleg kakovosti, ekonomičnosti in varnosti pozorne tudi na udobje in prostornost. Več otrok, več “krame” je potrebno prevažati s seboj.

Družine, ko izbirajo nov avtomobil, morajo biti poleg kakovosti, ekonomičnosti in varnosti pozorne tudi na udobje in prostornost. Več otrok, velja več “krame”, ki jo je potrebno prevažati s seboj, kot so voziček, igrače, odeje, puloverji. Da bi bili izleti sproščeni mora biti družinski avtomobil fleksibilen.

Kompaktne mere avtomobila so pogosto v proti sorazmerju z fleksibilnostjo in prostornostjo v notranjosti. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni na detajle v notranjosti, ki jih bomo v nadaljevanju prispevka predstavili.

Opel Meriva notranjost armaturna med vožnjo 2014

Pri udobju moramo biti najprej pozorni na voznikovo mesto, saj mora ravno ta biti najbolj zbran med vožnjo. Povišan sedežni položaj, ki zagotovi vozniku boljši pregled nad zunanjim dogajanjem in poenostavi upravljanje vozila je osnova. Hkrati mu omogoča preglednost okoli vozila. Le ta je pogosto zaradi dizajna oslabljena, predvsem nazaj. A to ni ovira pri nakupu. S parkirnimi tipali in vzratnimi kamerami bistveno olajšamo tudi preglednost.

Pri sedežih je dobro preveriti, če imajo kakšen certifikat, kot je združenje AGR –  pečat kakovosti, ki ga podeljuje neodvisni testni odbor, sestavljen iz strokovnjakov s področja različnih medicinskih strok. Predvsem prednja sedeža je dobro, da sta ergonomska, da bosta voznik in sovoznik zbrana med vožnjo, predvsem pa po dolgem sedenju še vedno spočita. Sodobni avtomobili imajo še med sedeži natančno odmerjene prostorčke za kramo, nekateri pa celo modularen drsni sistem za shranjevanje med prednjima sedežema, ki ga lahko prilagodite za namestitev različnih možnosti. Pozorni bodite, saj imajo nekateri avtomobili neuporabne, drugi pa zelo uporabne in veliko različnih prostorov za shranjevanje predmetov, ki pridejo družini še kako prav pri shranjevanju vseh najljubših predmetov, ki družinske člane spremljajo na poti.

Kljub kompaktnim zunanjim meram, ki se odlično izkažejo v mestu, vas mora v bodočem družinskem avtomobilu prepričati tudi vsestranska notranjost z razkošjem dodatnega prostora. Višja streha pomeni tudi dovolj prostora za glavo, komolce in noge in posledično olajša vstopanje in izstopanje z zadnjih sedežev – ter veliko bolj zdravo držo. V notranjosti je dobro biti pozoren tudi na drugo sedežno klop, ki je lahko deljiva ali iz treh posamičnih sedežev. Če so sedeži vzdolžno pomični vam omogoča spreminjanje števila sedišč s poklapljanjem in povečevanje prtljažnika, ne da bi morali odstraniti kakšen sedež. V prtljažniku pa so vse bolj popularna dvojna dna, ki olajšajo nakladanje prtljage, kot tudi bolj varen transport.

Opel Meriva notranjost mami in otrok 2014

Doslej se je zgolj Opel med proizvajalci odločil za izvedbo integriranega nosilca za kolesa FlexFix. Zadeva je sicer doplačljiva, vendar uporabna za vse, ki pogosto prevažate kolesa. Sistem me je osebno navdušil že leta 2009, ko sem ga prvič preizkusil na Antari. Kot ljubiteljski gorski kolesar cenim, da je pri takšnem avtomobilu imeti vedno pri roki nosilec, da umazano kolo ni potrebno razstavljati in ga tlačiti v notranjost vozila. Nosilec je sicer skrit preprosto kar v odbijač. Omogoča hitro in preprosto namestitev koles na zadnji del avtomobila.

opel meriva flexfix 2014

Panoramsko strešno okno je skoraj vedno doplačilo, a lepo dopolnjuje dovršeni izgled avtomobila in hkrati tudi popestri doživetje vožnje za vse družinske člane, predvsem otroke. Nekateri s pomočjo le tega umirijo ali uspavajo otroka. Ga potrebujete? Hkrati daje občutek prostornosti, še toliko bolj, če se razteza čez prednja in zadnje sedeže. Za sončne dni je posebej prikladen električno voden sistem zasenčenja.

Za veča udobja v hladnih zimskih dneh je mogoče večino sodobnih avtomobilov opremiti s sistemom ogrevanja sprednjih sedežev in volanskega obroča. Hkrati omogočajo številni proizvajalci nove možnosti informacijsko zabavnih sistemov in povezljivosti v avtomobilu, ki so združljivi s pametnimi telefoni.