Z novo tehnologijo do prihranka pri gorivu in večjega udobja

Zanimivosti

Regeneracija energije bo pri mobilnosti v prihodnosti igrala čedalje večjo vlogo, tudi v podvozju avtomobila. Audi razvija prototip z oznako “eROT”, pri katerem so dosedanje hidravlične blažilnike zamenjali elektromehanski vrtljivi blažilniki. Ta tehnologija zvišuje raven udobja pri vožnji. Razlaga principa tehnologije eROT je preprosta: “Na vsaki udarni jami, vsaki grbini, vsakem ovinku se v avto […]

Regeneracija energije bo pri mobilnosti v prihodnosti igrala čedalje večjo vlogo, tudi v podvozju avtomobila. Audi razvija prototip z oznako “eROT”, pri katerem so dosedanje hidravlične blažilnike zamenjali elektromehanski vrtljivi blažilniki. Ta tehnologija zvišuje raven udobja pri vožnji.

Razlaga principa tehnologije eROT je preprosta:

“Na vsaki udarni jami, vsaki grbini, vsakem ovinku se v avto prenese kinetična energija, ki jo sedanji blažilniki absorbirajo in ki se izgubi v obliki toplote,” je povedal dr.-ing. Stefan Knirsch, direktor tehničnega razvoja v družbi AUDI AG. “Z novim elektromehanskim sistemom blaženja v 48-voltnem električnem omrežju pa zdaj to energijo lahko koristno uporabimo. Poleg tega ta sistem nam in našim strankam omogoča povsem nove možnosti uravnavanja podvozja.”

Sistem eROT se odziva hitro in z nizko vztrajnostjo. Kot blaženje z aktivnim uravnavanjem se idealno prilagaja neravninam na cestišču in voznemu slogu voznika. Krmilno polje blaženja, ki ga je s programsko opremo mogoče poljubno definirati, omogoča širši obseg delovanja.  Vzajemne odvisnosti med natezno in potisno fazo, ki omejuje delovanje običajnih hidravličnih blažilnikov, ni več. Audi je pri sistemu eROT potisno fazo pri stiskanju vzmeti definiral kot udobno-mehko, ne da bi to omejevalo čvrsto blaženje v natezni fazi pri raztezanju vzmeti. Ena od prednosti je tudi geometrija novega sistema blaženja. Vodoravno vgrajena elektromotorja na zadnji premi se uporabljata namesto mirujočih teleskopskih blažilnikov, kar se pozitivno odraža na prostornosti prtljažnika.

Sistem eROT poleg poljubnega programiranja krmilnega polja blaženja omogoča še eno funkcijo. Kinetično energijo lahko med stiskanjem in raztezanjem vzmeti pretvarja v električni tok. Gibe kolesnega nosilca prestreza vzvod in jih preko gonila prenaša na elektromotor, ta pa jih pretvarja v električni tok. Moč rekuperacije med testnim delovanjem na nemških cestah v povprečju znaša od 100 do 150 wattov, od treh wattov na sveže asfaltirani avtocesti do 613 wattov na slabši, grbinasti cesti. Pri povprečni vožnji ta vrednost ustreza zmanjšanju emisije za do tri grame CO2 na kilometer.

Nova tehnologija eROT temelji na 48-voltnem električnem omrežju, ki zagotavlja visoko moč. Na prvi razvojni stopnji bo njegova litij-ionska baterija omogočala kapaciteto 0,5 kWh in najvišjo moč 13 kW. Pretvornik istosmernega toka povezuje 48-voltno električno omrežje z 12-voltnim glavnim omrežjem, v katerem deluje visoko učinkovit, zmogljiv alternator.

Rezultati prvih testiranj tehnologije eROT so zelo obetavni, zato je prihodnja serijska vgradnja v Audijeve modele zelo verjetna. Predpogoj zanjo pa je 48-voltno električno omrežje, ki je Audijev osrednji gradnik v strategiji elektrifikacije. Na drugi razvojni stopnji, ki je planirana za leto 2017, naj bi 48-voltno električno omrežje v novem Audijevem modelu prevzelo funkcijo glavnega omrežja in naj bi napajalo zmogljiv pasivni hibridni pogon. Njegov potencialni prihranek pri gorivu bi znašal do 0,7 litra na 100 kilometrov.