Vrnitev Stingraya: Corvette 2014

Aktualno, Novosti, Saloni

Chevrolet z današnjo premierno predstavitvijo predstavlja popolnoma nov model Corvette Stingray. Z imenom Stingray se lahko ponašajo samo modeli Corvette s popolnim ravnovesjem tehnologije, oblike in zmogljivosti. Corvette Stingray 2014 je najmočnejši standardni model doslej, ocenjena moč njegovega motorja je 335 kW (450 KM), navor, ki ga razvije, pa 610 Nm. Poleg tega je tudi […]

Chevrolet z današnjo premierno predstavitvijo predstavlja popolnoma nov model Corvette Stingray.

Z imenom Stingray se lahko ponašajo samo modeli Corvette s popolnim ravnovesjem tehnologije, oblike in zmogljivosti.

chevrolet corvette stingray 2013

ritka 2014 chevrolet corvetteCorvette Stingray 2014 je najmočnejši standardni model doslej, ocenjena moč njegovega motorja je 335 kW (450 KM), navor, ki ga razvije, pa 610 Nm. Poleg tega je tudi najzmogljivejši doslej, saj od 0 do 90 km/h pospeši v manj kot štirih sekundah, njegov oprijem v zavoju pa zdrži centrifugalno silo 1 g. Pričakujemo, da bo tudi najvarčnejši model Corvette doslej, saj bo njegova poraba po standardu EPA manjša od trenutnega modela, ki na 100 km porabi 9 litrov goriva.

Popolnoma novi model Corvette Stingray si s prejšnjim modelom Corvette deli le dva dela. Tako ima popolnoma novo zgradbo ogrodja in podvozja, nov pogonski sklop in tehnologije, ki ga podpirajo, ter popolnoma novo obliko notranjosti in zunanjosti.

Nekaj poudarkov:
– Notranjost je izdelana iz pravih ogljikovih vlaken, aluminija in ročno obdelanega usnja. Na voljo sta dve novi vrsti sedežev z lahkim ogrodjem iz magnezija, ki nudi izvrstno oporo, ter dva 8-palčna nastavljiva zaslona informacijsko-razvedrilnega sistema.
– Napredne tehnologije za pomoč vozniku vključujejo petstopenjsko stikalo za nastavitev načina vožnje, ki 12 značilnosti avtomobila prilagodi voznikovim željam, in nov sedemstopenjski ročni menjalnik z aktivno sinhronizacijo vrtilne hitrosti motorja, ki predvideva, v katero prestavo bo voznik prestavil, in temu primerno prilagodi hitrost motorja ter tako zagotovi optimalno prestavljanje.
– Novi 8-valjni motor 6.2L LT1 združuje tehnologije, ki vključujejo neposredno vbrizgavanje, aktivni nadzor porabe goriva, neprekinjeno prilagodljivo krmiljenje ventilov in napreden sistem za izgorevanje, ki zagotavlja večjo moč pri manjši porabi.
– Lahki materiali, vključno s pokrovom motorja iz ogljikovih vlaken in odstranljivo strešno oblogo, blatniki, vrati in zadnjima bočnima deloma iz vezanih ogljikovih plošč, spodnji del karoserije iz ogljikovega nanokompozita in novo aluminijasto ogrodje, omogočajo prenos težišča proti zadnjemu delu avtomobila in popolno ravnovesje teže sprednjega in zadnjega dela vozila, ki zagotavlja vrhunsko razmerje moč/teža.
– Izklesana zunanjost se ponaša z žarometi z visoko intenzivnostjo, lučmi s svetlečimi diodami in na dirkalnih progah preizkušeno aerodinamiko z dobrim ravnovesjem med nizkim zračnim uporom ter funkcijami, ki zagotavljajo boljšo stabilnost in dirkalne zmogljivosti.
– Dirkaški paket za večjo zmogljivost Z51 vključuje: elektronsko krmiljenje diferenciala za preprečevanje zdrsavanja, sistem mazanja s suhim oljnim koritom, integralne zavore, hlajenje diferenciala in menjalnika ter paket aerodinamične opreme za izboljšanje stabilnosti pri visoki hitrosti.

Novi model Corvette Stingray bodo izdelovali v obratu družbe GM v Bowling Greenu, ZDA, ki ga je družba posodobila z naložbo v vrednosti 131 milijonov USD, od česar je 52 milijonov namenila obratu za izdelavo karoserij, ki bodo prvič v zgodovini izdelane interno.  

Corvette Stingray 2014 bo naprodaj v tretjem četrtletju leta 2013.