Volvo v smeri brezžičnega polnjenja

Aktualno, Zanimivosti

Volvo Car Group je bil partner v naprednem raziskovalnem projektu, pri katerem so raziskovali možnosti induktivnega polnjenja električnih avtomobilov – rezultati kažejo, da ima tehnologija prenosa energije z elektromagnetnim poljem obetavno prihodnost.

Volvo Car Group je bil partner v naprednem raziskovalnem projektu, pri katerem so raziskovali možnosti induktivnega polnjenja električnih avtomobilov – rezultati kažejo, da ima tehnologija prenosa energije z elektromagnetnim poljem obetavno prihodnost. 

“Induktivno polnjenje ima velik potencial. Brezžična tehnologija je udoben in učinkovit način prenosa energije. Študija pa je pokazala, da je tudi varna,” pravi Lennart Stegland, podpredsednik električnih pogonskih sistemov pri Volvo Car Group, in dodaja: “Induktivno polnjenje zaenkrat še ni standardizirano. Nadaljevali bomo z raziskovanjem in ocenili možnosti implementacije tehnologije v naše hibridna in električna vozila.”

Induktivno polnjenje za prenos energije med dvema objektoma uporablja elektromagnetno polje namesto žice. Indukcijska tuljava v polnilni postaji ustvari izmenično elektromagnetno polje, druga tuljava v prenosni napravi pa energijo iz polja pretvori nazaj v električno energijo, s katero polni baterijo. Takšna tehnologija je pogosta pri domačih električnih napravah, npr. električnih zobnih krtačkah, vendar še ni na voljo za polnjenje električnih avtomobilov. “Z induktivnim polnjenjem avto preprosto zapeljemo nad polnilno postajo in polnjenje se prične samodejno. Menimo, da je to eden od faktorjev, ki lahko poveča sprejemanje elektrificiranih vozil,” doda Lennart Stegland.

volvo

Zaključeni raziskovalni project, ki je vključeval raziskovanje induktivnega polnjenja za avtomobile in avtobuse, je začelo podjetje Flanders’ Drive, center znanja avtomobilske industrije v Flandriji, Belgija. Vključeval je konzorcij podjetij, vključno z Volvo Car Group, Bombardier Transportation in izdelovalci avtobusov Van Hool. Projekt je delno financirala flamska vlada. Volvo Cars so prispevali avtomobil: električno gnani Volvo C30 z močjo 89 kW (120 KM). “Testi so pokazali, da lahko naš Volvo C30 napolnimo brez kabla v približno 2,5 urah. Hkrati smo raziskovali tudi na področju počasnega in navadnega polnjenja skupaj z Invertom, ki je tudi partner pri projektu,” pravi Lennart Stegland.

Ambiciozna strategija za elektrifikacijo, ki jo izvaja Volvo Cars, je pripeljala tudi do uspešnega lansiranja hitro prodajanega priključnega hibrida Volva V60, ki je vstopil v serijsko proizvodnjo leta 2012. Podjetje je pričelo strateško sodelovanje s Siemensom, z namenom razvijanja električnih pogonskih tehnologij, močnostne elektronike in tehnologij za polnjenje ter implementacije le-teh v električna vozila.