F1 2013 lovorika Vettlu že v Indiji

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Renault je Sebastianu Vettlu zagotovil moč, da je zmagal tudi v dirki za VN Indije in si s tem zagotovil četrti naslov svetovnega prvaka v štirih letih.

Renault je Sebastianu Vettlu zagotovil moč, da je zmagal tudi v dirki za VN Indije in si s tem zagotovil četrti naslov svetovnega prvaka v štirih letih.

Z novimi 25 točkami je seštevek točk moštva Red Bull Racing že tolikšen, da mu zagotavlja tudi četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka med konstruktorji.

F1 Indija 2013Vettel, ki je v kvalifikacijah osvojil prvo startno mesto, je dirko začel na mehkih pnevmatikah in se odločil za strateško tveganje zamenjave koles že po nekaj krogih. Njegov moštveni tovariš Mark Webber je izbral trše pnevmatike in v prvem delu dirke dlje ostal na stezi. Na sredini dirke sta se obe strategiji srečali in videti je bilo, da se bosta dirkača potegovala za zmago vse do cilja. Vendar idealen izid tokrat ni bil usojen, saj je Webber po dveh tretjinah dirke zapeljal v boks in tam tudi ostal zaradi okvare alternatorja.

Romain Grosjean se je z osvojenim tretjim mestom na zmagovalnem odru pridružil Vettlu in Rosbergu. Francoz je od starta s 17. mesta in vse do cilja vozil skrbno odmerjeno dirko. V zaključnem delu je ujel in prehitel tudi moštvenega tovariša Kimija Räikkönena ter že tretjič zapored dosegel uvrstitev na stopničke. Räikkönen je bil na tem, da dirko zaključi na četrtem mestu, vendar je moral zaradi naglo popuščajočih pnevmatik na nepredvideno zamenjavo koles in zdrsnil nazaj na sedmo mesto.

Medtem ko sta naslova svetovnega prvaka med dirkači in konstruktorji že osvojena, je boj za drugo mesto še popolnoma odprt; Mercedes ima 313 točk, Ferrari 309 in Lotus 285. V skupni razvrstitvi dirkačev je drugi Alonso z 207 točkami, tretji Räikkönen s 183, sledita pa Hamilton s 169 in Webber s 148 točkami.

Rémi Taffin, vodja operacij Renault Sport F1 na dirkališčih: “Ni treba posebej poudariti, da iskreno čestitamo vse v moštvu Red Bull Racing in smo ponosni, ker smo prispevali k njihovemu uspehu. Naše partnerstvo se je od leta 2007 naprej nenehno krepilo; osvojitev obeh naslovov prvaka štiri leta zapored pomeni, da je moralo biti vse ves čas absolutno vrhunsko, in da smo si morali neprestano prizadevati za izboljšave.”

Moštvo Red Bull Racing in Renault Sport F1 sta si v Indiji zagotovila četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka med konstruktorji F1. Ta izjemno uspešna naveza je v 16 dirkah letos osvojila 10 zmag, 8 najboljših startnih mest, 10 najhitrejših krogov dirke in 470 točk.

Prvič po 20 letih je neka naveza med konstruktorjem in izdelovalcem motorjev formule 1 osvojila štiri zaporedne naslove prvaka. Pravzaprav se je to v zgodovini športa doslej zgodilo le enkrat prej (McLaren – Honda v obdobju 1988 – 1991).

Renault s tem naslovom veličastno zaključuje obdobje motorja V8. Francoski proizvajalec je z lastnim moštvom osvojil prvi naslov prvaka pod tehničnimi predpisi za motor V8 leta 2006 in je z osvojitvijo tudi zadnjega naslova zaokrožil obdobje izjemnih uspehov. Z motorjem Renault V8 je bilo osvojenih pet od zadnjih osmih prvenstev in 57 dirk, kar pomeni, da je imel Renault najuspešnejši pogonski agregat obdobja atmosferskih motorjev V8 v formuli 1. Letošnji naslov svetovnega prvaka med konstruktorji je Renaultovo skupno število teh naslovov povečal na 12.

Jean-Michel Jalinier, predsednik Renault Sport F1 je dejal: “Vsem v Milton Keynesu čestitamo za to izredno zmago. Ohranjanje tako dolgega niza uspehov v tako konkurenčnem okolju zahteva energijo in ustvarjalnost, predvsem pa silno tesno partnersko sodelovanje. Za Renault je to zaključno poglavje plodnega osemletnega obdobja motorjev V8 čudovita nagrada za neizčrpno predanost moštva v Viryju. Celo v okviru zamrznjenih tehničnih pravil za motorje je vsak posameznik pokazal svoje strokovno znanje in domiselnost v prid stalnega izboljševanja motorja RS27. Poleg drugih novosti smo dosegli velik napredek pri zanesljivosti in prožnosti, v sodelovanju s partnerskim podjetjem Total pa tudi varčnosti motorja. Vendar so predvsem drobne prilagoditve našim moštvom omogočale optimiziranje dosežkov na stezi. Ni lepše nagrade, ko je dejstvo, da je motor Renault RS27 dal moč moštvu Red Bull Racing za osvojitev štirih zaporednih prvenstev in z zasluženo zmago zaključil to obdobje formule 1.”

Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Renaulta je dodal: “Ekipama Infiniti Red Bull Racing in Renault Sport F1 čestitam za njihove zmage v letošnjem in prejšnjih treh prvenstvih. Ponosni smo na to skupno izročilo, ki dodaja še en naslov prvaka v statistiko Renaulta, enega najuspešnejših izdelovalcev motorjev formule 1 vseh časov. Ta želja po uspehu in prizadevanje zanj sta navdih za vse Renaultove zaposlene, ki nas nenehno žene naprej. Leto 2014 bo še večji izziv in upamo, da bomo zmage osvajali tudi z novim pogonskim sklopom Renault Energy F1 Power Unit.”

Sebastian Vettel je osvojil tudi letošnji naslov svetovnega prvaka dirkačev formule 1, ki je njegov četrti zapored. Z zmago v dirki za VN Indije je 26-letni Nemec prvenstvo osvojil tri dirke pred koncem sezone. Vettel je doslej letos osvojil 10 zmag, 7 najboljših startnih mest in neprekosljivih 322 točk. Sebastian Vettel se je po številu naslovov svetovnega prvaka izenačil s štirikratnim svetovnim prvakom in Renaultovim ambasadorjem Alainom Prostom.

Alain Prost je komentiral: “Z navdušenjem sem gledal, kako je Sebastian osvojil naslov. Je odličen dirkač in letos je dosegel nekaj izjemnih zmag, nekaj najboljših v njegovi dosedanji karieri. Ena takih je bila v Singapurju, kjer se je boril vso dirko, a je bilo videti, da gre za zlahka osvojeno zmago, kar vedno pomeni, da si je zmagovalec uspeh zaslužil. Prepoznaven je tudi njegov metodičen pristop, da okrog sebe oblikuje močno moštvo, ki je popolnoma motivirano za stremljenje k uspehom, in osredotočeno na končen rezultat. Sebastian je velik šampion in ne verjamem, da bo to njegov zadnji naslov prvaka. Obdan je z odličnim moštvom, stabilnost med tehničnim osebjem in Renaultom, seveda pa je tudi dovolj mlad, da se lahko poteguje za še več. Vesel sem, da je izenačil moje štiri naslove prvaka in želim mu vse najboljše pri nadaljnjem potegovanju za še več osvojenih prvenstev na poti, da postane velik Renaultov as.”

Izid VN Indije, Delhi – 60 krogov oziroma 307,249 km:

  1. Sebastian Vettel          Nem.               Red Bull – Renault             1 h 31 m 12,187 s

2. Nico Rosberg                Nem.               Mercedes                           + 29,823 s

  3. Romain Grosjean        Fra.                 Lotus – Renault                 + 39,892 s

4. Felipe Massa                Bra.                 Ferrari                                 + 41,692 s

5. Sergio Perez                Meh.               McLaren – Mercedes         + 43,829 s

6. Lewis Hamilton             V.B.                 Mercedes                           + 52,475 s

7. Kimi Räikkönen           Fin.                 Lotus – Renault                 + 1 m 07,988 s

8. Paul di Resta                V.B.                 Force India – Mercedes     + 1 m 12,868 s

9. Adrian Sutil                  Nem.               Force India – Mercedes     + 1 m 14,734 s

10. Daniel Ricciardo          Avs.                 Torro Rosso – Ferrari          + 1 m 16,237 s

Najhitrejši krog dirke: Kimi Räikkönen (60.), 1 m 27,679 s, povprečna hitrost 210,426 km/h

 

Vrstni red za svetovno prvenstvo dirkačev:                                                                      točk

  1. Sebastian Vettel               Red Bull – Renault                 Nemčija                                 322

  2. Fernando Alonso               Ferrari                                     Španija                                   207

  3. Kimi Räikkönen                Lotus – Renault                      Finska                                    183

4. Lewis Hamilton                 Mercedes                                Velika Britanija                       169

5. Mark Webber                    Red Bull – Renault                 Avstralija                               148

6. Nico Rosberg                    Mercedes                                Nemčija                                  144

7. Romain Grosjean             Lotus – Renault                      Francija                                 102

8. Felipe Massa                     Ferrari                                     Brazilija                                  102

9. Jenson Button                   McLaren – Mercedes              Velika Britanija                       60

10. Paul di Resta                    Force India – Mercedes          Velika Britanija                       40

11. Nico Hülkenberg               Sauber – Ferrari                      Nemčija                                  39

12. Sergio Perez                     McLaren – Mercedes              Mehika                                    33

13. Adrian Sutil                       Force India – Mercedes          Nemčija                                  28

14. Daniel Ricciardo               Torro Rosso – Ferrari               Avstralija                                 19

15. Jean-Eric Vergne              Torro Rosso – Ferrari               Francija                                  13

16. Esteban Gutierrez             Sauber – Ferrari                      Mehika                                    6

17. Pastor Maldonado            Williams – Renault                 Venezuela                              1

18. Valtteri Bottas                  Williams – Renault                 Finska                                    0

19. Jules Bianchi                    Marussia – Cosworth                Francija                                  0

20. Charles Pic                      Caterham – Renault               Francija                                 0

21. Giedo van der Garde       Caterham – Renault               Nizozemska                           0

22. Max Chilton                      Marussia – Cosworth                Velika Britanija                       0

Vrstni red za svetovno prvenstvo konstruktorjev:                                                              točk

  1. Red Bull Racing – Renault                                   Avstrija                                             470

2. Mercedes                                                           Nemčija                                                313

3. Ferrari                                                                Italija                                                       309

  4. Lotus – Renault                                                 Velika Britanija                                    285

5. McLaren – Mercedes                                         Velika Britanija                                     93

6. Force India – Mercedes                                     Indija                                                       68

7. Sauber – Ferrari                                                 Švica                                                       45

8. Scuderia Torro Rosso – Ferrari                           Italija                                                       32

9. Williams – Renault                                            Velika Britanija                                    1

10. Marussia – Cosworth                                           Rusija                                                      0

11. Caterham – Renault                                          Malezija                                               0

Spored dirk za letošnje svetovno prvenstvo formule 1:

  1. VN Avstralije                          Melbourne                                   17. marec

  2. VN Malezije                           Sepang                                        24. marec

  3. VN Kitajske                            Šanghaj                                       14. april

  4. VN Bahrajna                          Manama                                       21. april

  5. VN Španije                            Barcelona                                    12. maj

  6. VN Monaka                            Monte Carlo                                 26. maj

  7. VN Kanade                            Montreal                                      9. junij

  8. VN Velike Britanije                Silverstone                                  30. junij

  9. VN Nemčije                            Nürburgring                                  7. julij

10. VN Madžarske                        Budimpešta                                  28. julij

11. VN Belgije                             Spa-Francorchamps                     25. avgust

12. VN Italije                                Monza                                          8. september

13. VN Singapurja                       Singapur                                      22. september     

14. VN Južne Koreje                    Jeongam                                      6. oktober

15. VN Japonske                         Suzuka                                        13. oktober

16. VN Indije                                Delhi                                            27. oktober

17. VN Abu Dabija                       Jas Marina                                   3. november

18. VN ZDA                                  Austin                                          17. november

19. VN Brazilije                           Interlagos                                     24. november