Volkswagen predstavil novega Golfa

Novosti

Volkswagen je v Wolfsburgu v stolpnici z novim imenom Markenhochhaus predstavil temeljito prenovljenega Golfa. Zaznamujejo ga osvežen dizajn, nove motorne tehnologije, novi asistenčni sistemi in nova generacija multi¬medijskih sistemov. Prvič je v razredu kompaktnih modelov v ponudbi vrhunski multimedijski sistem Discover Pro, ki ga je mogoče upravljati z gestami. Z 9,2-palčnim zaslonom tvori v povezavi […]

Volkswagen je v Wolfsburgu v stolpnici z novim imenom Markenhochhaus predstavil temeljito prenovljenega Golfa. Zaznamujejo ga osvežen dizajn, nove motorne tehnologije, novi asistenčni sistemi in nova generacija multi¬medijskih sistemov. Prvič je v razredu kompaktnih modelov v ponudbi vrhunski multimedijski sistem Discover Pro, ki ga je mogoče upravljati z gestami. Z 9,2-palčnim zaslonom tvori v povezavi z novim aktivnim informacijskim zaslonom (digitalni instrumenti), ki je v Golfu prav tako novost, konceptualno in vizualno enoto. Kot eden prvih kompaktnih modelov je novi Golf poleg tega opcijsko lahko opremljen s funkcijo za delno avtomatizirano vožnjo. Nova asistenca za zastoje v Volkswagnu  skrbi za situacije s pogostim ustavljanjem in speljevanjem.

Dr. Herbert Diess, predsednik uprave znamke Volkswagen, je v okviru svetovne premiere povedal: “Največji preskok se je v Golfu zgodil na področju multimedijskih sistemov in povezljivosti. Noben drug kompaktni model ni pametnejši, varnejši in bolj povezan.” Nova generacija tega uspešnega modela, od katerega je bilo doslej prodanih že več kot 33 milijonov primerkov, označuje začetek največje produktne ofenzive v zgodovini znamke Volkswagen. Dr. Herbert Diess: “Volkswagen povečuje zagon. Samo v letu 2017 bomo predstavili več kot deset novih in temeljito prenovljenih modelov. Do leta 2020 pa bo Volkswagen v celoti prenovil svojo modelsko ponudbo.”

O tem, kakšen je potencial Golfa, največ povedo novi asistenčni sistemi: tehnologije, kot so Front Assist z novo funkcijo za prepoznavanje pešcev, nova asistenca za zastoje in v tem segmentu prav tako nova asistenca za zaustavitev vozila v sili znatno zvišujejo nivo varnosti. “Z Golfom modelskega leta 2017 v kompaktni razred prvič uvajamo funkcije avtomatizirane vožnje,” je povedal dr. Frank Welsch, član uprave znamke Volkswagen in direktor tehničnega razvoja. Glavni inženir je še dodal: “Z združitvijo asistence za ohranjanje smeri Lane Assist in avtomatskega uravnavanja razdalje (ACC) lahko asistenca za zastoje po želji pri hitrosti do 60 km/h prevzame nadzor nad vožnjo v utrujajočih situacijah, ko je potrebno pogosto ustavljanje in speljevanje. Ta funkcija lahko pri novem Golfu obrača volan, zavira in pospešuje.”

Ob bok tem novostim velja omeniti tudi izpopolnjene motorje iz družine TSI. V Golfa se bo premierno vgrajeval tudi novi turbobencinski motor “1.5 TSI Evo” – štirivaljnik z močjo 110 kW/150 KM in prilagodljivim izklapljanjem valjev (ACT). Poleg njega bo sledila še različica BlueMotion z močjo 96 kW/130 KM2 – prav tako s tehnologijo ACT, ki bo vključevala tudi novo funkcijo “jadranja”, pri kateri sistem med vožnjo začasno popolnoma izključi motor. Dr. Welsch: “S to tehnologijo smo dosegli, da novi Golf pri realni cestni vožnji porabi do enega litra manj goriva kot motorji s primerljivo močjo. Temu pravimo Smart Sustainability, pametna trajnost. Takšen napredek je dostopen za vse.” Volkswagen je izboljšal moč tudi Golfu GTI. Ta model bo odslej na voljo s 169 kW/230 KM in s 180 kW/245 KM (kot GTI Performance). Novi 7-stopenjski DSG (menjalnik z dvojno sklopko) bo kot učinkovitejša rešitev v Golfu sukcesivno zamenjal vse dosedanje različice 6-stopenjskega DSG.

Volkswagen je prenovljene različice dvo- in štirivratnega Golfa, Golfa Varianta ter športni različici Golf GTI in Golf GTE predstavil v matični tovarni v Wolfsburgu. Tukaj so razvili vseh sedem generacij in tukaj izdelajo največji del letnega obsega proizvodnje, okrog en milijon Golfov. Najnovejšo izvedbo Golfa lahko prepoznamo po preciziranem dizajnu. Od sprememb naj omenimo nove odbijače, nove halogenske žaromete z dnevnimi LED-lučmi, nove celostne LED-žaromete namesto ksenonskih žarometov, nove sprednje blatnike, nove in za vse izvedbe serijske zadnje luči s celostno LED-tehnologijo ter nova aluminijasta platišča.

Predprodaja Golfa za modelsko leto 2017 bo stekla že v začetku decembra. Osnovna cena ostaja nespremenjena, čeprav ima vozilo izboljšano opremo. Prihodnji teden bo Volkswagen na avtosalonu v Los Angelesu kot svetovno premiero predstavil tudi brezemisijsko različico iz Golfove modelske serije – novega e-Golfa – z bistveno večjim električnim dosegom.