Volkswagen Polo 1.2 TSI comfortline

Testi, Volkswagen

Volkswagen Polo se po prenovi še bolj nanaša na Golfa. Simpatično obliko, ki bo še nekaj generacij ostala zimzelena, hitro kazi kratek seznam dodatne opreme, ki Pola uvrsti v samo povprečje. Brez tistih čustev, ki jih imamo tako radi.  Od leta 1996 do 2012 so sosedovi imeli VW Pola. Mini Golfa, ki je s simpatičnimi […]

Polo se oblikovno zgleduje po Golfu.

Volkswagen Polo se po prenovi še bolj nanaša na Golfa. Simpatično obliko, ki bo še nekaj generacij ostala zimzelena, hitro kazi kratek seznam dodatne opreme, ki Pola uvrsti v samo povprečje. Brez tistih čustev, ki jih imamo tako radi. 

Od leta 1996 do 2012 so sosedovi imeli VW Pola. Mini Golfa, ki je s simpatičnimi platišči, klimatsko napravo in zmogljivim 1.6-litrskim motorjem vedno zapeljeval. Kljub letom je bil še vedno simpatičen. Kar nekaj primerov poznam, ko so kupili Pola in mu ostali zvesti kar nekaj generacij.

Polo se oblikovno zgleduje po Golfu.

Polo se oblikovno zgleduje po Golfu.

In tako poln pričakovanj čakam testnega Pola. Se usedem vanj in sledi hladen tuš: tipk na volanu ni, obvolanske ročice so poznane že iz Golfa 4. generacije, plastika je povsem povprečna. Kje je tisti Polo, ki s simpatičnimi platišči, vpadljivo barvo in odličnimi materiali navdušuje? Seveda še obstaja, samo bistveno višje na ceniku. In škoda, da je tako.

Prenova je prinesla blage spremembe. Testni bencinski motor s 66kW in samo 5 stopenjskim menjalnikom, ki ga pri Volkswagnu že poznamo. Sicer daljša peta prestava zmanjša pogrešanje po 6. prestavi. Vendar vseeno manjka. Ker od Nemcev pričakujemo nekaj več in tudi več tehničnega znanja. 6. stopenjski menjalniki niso več nič posebnega in prav bi bilo, da bi jih ponudili tudi v osnovnejših paketih.

Nemška preglednost. Škoda le, da ni bogatejše opreme.

Nemška preglednost. Škoda le, da ni bogatejše opreme.

Vsekakor je notranjost nemško pregledna. Stikala so točno tam, kjer jih pričakuješ in plastika bo zdržala brez težav še kar nekaj lastnikov. Voznik se za volanom počuti dobro, preglednost je odlična tudi po zaslugi večjih ogledal. Polo 1.2 zagotovo ne sodi med dirkalnike Rallyev, temu primerna je tudi vožnja. Šibak motor se izkaže kot miren in varčen. Ob mirni nogi boste zlahka dosegli porabo okrog 5 litrov. Če naredite malo kilometrov potem kar pozabite na dizelske agregate.

  IMG_3214

Če bi testnega Pola opremili s paketom opreme Highline in enem najboljših menjalnikov na tržišču – Volkswagnovim DSG bi na koncu testa govorili o samem vrhu razreda in avtomobilu, ki je superioren med mestnimi malčki. Tako se hitro sreča s konkurenti, ki so celo precej cenejši in mu močno dihajo za ovratnik ali ga celo prehitijo.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Volkswagen Polo 1.2 TSI comfortline si lahko preberete našem forumu Avtomobilizem in F1

Foto: Rok Petrič
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 1.2 TSI bencinski motor (66kW / 90 KM, 160 Nm) / 5 st. ročni
Poraba po ECE: 6,0/4,0/4,7 l/100 km (CO2: 121 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 184 km/h / 10.8
Dolžina / širina / višina: 3.972 mm / 1.682 mm / višina 1.462 mm
Medosna razdalja: 2.470 mm
Masa praznega vozila: 1.107 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 280–952

Osnovna cena vozila (1.2 TSI): 10.718 EUR
Osnovna cena testnega modela: 12.218 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 14.512 evrov