Anej: Avto ogledalo naših odnosov?

Aktualno, Blog

Se spomnite občutka, ko ste se prvič usedli v vaš avtomobil, tistih trenutkov čakanja v koloni za registracijo, da končno postane končno vaš. In ko vam je trgovec izročil ključe in dejal “Srečno in varno vožnjo”.

Avto ogledalo naših odnosov

Se spomnite občutka, ko ste se prvič usedli v vaš avtomobil, tistih trenutkov čakanja v koloni za registracijo, da končno postane končno vaš. In ko vam je trgovec izročil ključe in dejal: “Srečno in varno vožnjo.” Danes se v ta isti avtomobil usedete naveličano, ozirate se za drugimi in čist je le še po dežju. Je avto ogledalo naših odnosov?

Slovenci smo v vrhu po številu avtomobilov na prebivalca. Verjetno poznate komentarje, da gledamo samo na “pleh” in da nam je pomembneje, kakšen avto imamo pred hišo, kot na kakšni postelji prespimo dober del dneva. Dolgo smo lahko kupovali samo “jugece” in “stoenke” in očitno se to s krvjo prenaša še na mlajšo populacijo. Vendar se osnove zvestobe in rednega vzdrževanja nismo naučili. Ko bo šlo vse po gobe bomo pač kupili novega. Znova in znova. 

Avto ogledalo naših odnosov

Trenutek, ko kupimo svoj prvi avtomobil se zagotovo spominjamo vsi. Prvega ne pozabiš nikoli pravijo in pri avtu je to še kako izrazito. Vse se pravzaprav začne še pred nakupom. V glavi imamo vedno točno definirano kaj iščemo. Do potankosti. Podobnost z iskanjem partnerja je več kot očitna. Huda barva in platišča so itak nujna stvar. Ko imamo dovolj denarja, gremo po novega, v drugem primeru iščemo in iščemo, dokler na trgu rabljenih ne najdemo tistega, ki nam je najbolj všeč. In trenutek sreče, ko je avtomobil prvič doma, so enkratni. Prva slika gre tako ali tako na Facebook, če že ne na Instagram. Hormoni sreče kar letajo po zraku in nasmešek na obrazu je popoln. Zaljubljenost? Nujno je treba obiskati vse prijatelje in znance ter tudi z njimi deliti veselje. Tako potem z avtomobilom prihajajo nova doživetja, prve praske, prvi servisi… Avtomobil nam je zvest sopotnik in z njim preživljamo tako vroče poletne dneve kot mrzle zime. Čist ni več enkrat na teden ampak enkrat na mesec. Večina vmes še kdaj pozabi na obvezen servisni pregled in se jezi, ko avtomobil “ne gre čez tehničnega”, tekočina za pranje vetrobranskega stekla je prisotna zgolj nekaj tednov po obisku servisa. Kaj za vraga se je zgodilo s tem človekom, da je pričel avtomobil tako zanemarjati? 

Odnos ni samo med partnerji, starši, prijatelji. Odnos imamo tudi z avtomobilom. Če bi psa negovali tako slabo, kot nekateri avto, bi jim poginil že po nekaj dneh. In ta napaka z negovanjem se ponavlja iz avta na avto. Najlažje je iti do trgovine po novega. Vendar bo vsak nov kmalu postal enako zanemarjen, kot stari. Tudi tukaj je podobnost s partnerstvom več kot očitna. Potrošniška družba je očitno ljudem dobro prišla v podzavest, da raje menjavajo kot negujejo. Kako boste gradili zvest in kvaliteten odnos s partnerjem, če ne znate osnovnega vzdrževanja in nege nameniti avtomobilu? Tistemu nujnemu zlu, ki vas vsak dan brez vprašanja odpelje do službe, trgovine… Brez vprašanj.

Če se naveličate platišč, mu privoščite nove. Če se danes naveličate barve, je avtomobil enostavno prelepiti v “trendy” odtenek, ki je ravno sedaj v modi. Celo atraktivne “led” luči se da namestiti tudi na vaš avto. Namenite vašemu jeklenemu konjičku svežo tekočino za stekla, preverite tlak v pnevmatikah, odpeljite ga na redni servis. Verjemite, splačalo se vam bo in občutek, da se peljete kot prve dni bo trajal dlje. Avto je ob primernem vzdrževanju lahko še dolgo časa tak, kot je bil tedaj, ko ste objavili prvo sliko na Facebooku. Morda se boste pri ravnanju s stvarmi naučili, kako se ravna z ostalimi živimi bitji. 

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.