V celoti razkrit novi (družinski) Renualt Scenic

Novosti, Saloni

Leta 1996 je Renault s prvim Scénicom iznašel kompakten enoprostornik. Danes v Ženevi, po 20 letih, Renault predstavlja novo definicijo tega koncepta. Novi Scenic je enoprostornik moderne oblike z izrazitim značajem, ki ga izbereš tako zaradi uživanja v vožnji kot tudi udobja, ki ga zagotavlja celi družini. S svojo zgodovino in novostmi želi postati najbolj […]

Leta 1996 je Renault s prvim Scénicom iznašel kompakten enoprostornik. Danes v Ženevi, po 20 letih, Renault predstavlja novo definicijo tega koncepta.

Novi Scenic je enoprostornik moderne oblike z izrazitim značajem, ki ga izbereš tako zaradi uživanja v vožnji kot tudi udobja, ki ga zagotavlja celi družini. S svojo zgodovino in novostmi želi postati najbolj ponosen Francoz, poleg Citroena C4 Picasso in Peugeota 3008.

Videz in privlačnost novega Scenica pomenita ločitev od tradicionalnih kanonov za enoprostornike z novimi proporci, 20-palčnimi platišči za vse različice in dvobarvno karoserijo, ki je nekaj posebnega v tem segmentu.

Enako kot oblikovalska študija R-Space ima tudi Novi Scenic močno nagnjeno vetrobransko steklo in kratek pokrov motorja, ki poudarjata elegantno silhueto tega enoprostornika. Obenem je to prvi Scénic s tridelnim vetrobranskim steklom, kakršnega ima Novi Espace, ki ponuja panoramski razgled in izboljša vidljivost na obe strani. Prednji del avtomobila je jasno prepoznaven in opazno bolj izrazen.

Novi Scenic ima značilen svetlobni pečat. Prednje luči v obliki zrcalno postavljenih črk C imajo glede na različico lahko vgrajeno tehnologijo LED Pure Vision. Luči zadaj imajo tri razsežnostni učinek zahvaljujoč tehnologiji Edge Light.

Ugledno urejena notranjost z dvema konfiguracijama

V prostorni notranjosti povezanost med armaturno ploščo in oblogami vrat, usklajenost materialov (penaste obloge, kromasti stiki) krepijo občutek prostornosti. Oblika armaturne plošče je izčiščena in v primerjavi s Scénicom 3 bolj usmerjena k vozniku. Instrumentna plošča pod obokastim senčnikom je nameščena pred voznikom in ima tudi barvni zaslon v višini oči, ki zagotavlja uživanju v vožnji namenjen položaj za volanom. Za doplačilo je na voljo nepremična panoramska steklena streha brez prečnika poskrbi za izjemno osvetljenost prostora.

scenic-notranjost

Z vzdolžno pomično konzolo med prednjima sedežema lahko voznik svoj prostor prilagodi trenutnim željam:

 • Ko je konzola potisnjena naprej, je potisnjena pod velik pokončen zaslon in se zlije v celoto z armaturno ploščo. Tako voznikov prostor dobi limuzinski občutek, a hkrati ohrani za enoprostornik značilen visok položaj za volanom.
 • Ko je konzola potisnjena povsem nazaj, notranjost Novega ScenicA dobi bolj odprt značaj skupnega prostora, ki ga voznik deli z ostalimi potniki.

Zvesto sledeč svoji genski zasnovi Novi Scenic izpolnjuje pričakovanja družin in ponuja še boljšo prilagodljivost, ki je bila temelj uspeha njegovih predhodnih rodov. Sistem zlaganja sedežev zadaj One Touch Folding omogoča še bolj enostavno vsakdanjo rabo.

Največja prostornost odložišč v segmentu in domiselna oprema

Prtljažnik Novega ScenicA ima prostornino 496 dm3 VDA (oziroma 572 litrov), kar je za 26 dm3 VDA več kot v Scénicu 3. S takšno prostornino prtljažnika se Novi Scenic uvršča med najboljše tri v segmentu kompaktnih enoprostornikov.

Novi Scenic je vodilni v segmentu kompaktnih enoprostornikov tudi s skupno prostornino odlagališč, ki znaša 63 litrov.

00097382

Potnikom zadaj Novi Scenic ponuja domiselni zložljivi mizici Easy Life, ki sta idealni za družinsko rabo na daljših poteh. Ob odprtju razkrijeta majhen prostor, v katerega je možno odložiti prenosni telefon, igralno konzolo ali barvice, hkrati pa omogoča tudi pritrditev tabličnega računalnika različnih velikosti. Dve vtičnici USB na zadnji strani konzole med prednjima sedežema omogočata dolgotrajno uporabo elektronskih naprav.

Obsežen nabor družinam namenjene opreme v Novem ScenicU zaokrožajo navojna senčila za potnike zadaj, ki so glede na različico že serijska ali na voljo za doplačilo.

Hybrid Assist na voljo tudi za Novi Scenic

Pred iztekom leta 2016 bo Novi Scenic na voljo tudi z elektrificiranim dizelskim pogonskim sklopom Hybrid Assist, ki ima dizelski motor Energy dCi 110 in šeststopenjski ročni menjalnik. Ta sistem obeta majhno porabo goriva in visoko raven užitka v vožnji, saj bo poskrbel za boljše pospeške v določenih fazah uporabe, še zlasti pri nižjih vrtljajih.

Zahvaljujoč tej novosti, ki energijo zajema med upočasnjevanjem in zaviranjem, namerava Renault z Novim ScenicOM prevzeti vodilno mesto po porabi goriva.

Hybrid Assist deluje z akumulatorjem z napetostjo 48 V in elektromotorjem, ki po potrebi pomaga stalno delujočemu motorju z notranjim zgorevanjem.

Novi Scenic ponuja šest dizelskih in dva bencinska pogonska sklopa:

 • motor Energy dCi 95 s šestopenjskim ročnim menjalnikom,
 • motor Energy dCi 110 s šestopenjskim ročnim menjalnikom,
 • motor Energy dCi 110 Hybrid Assist s šestopenjskim ročnim menjalnikom,
 • motor Energy dCi 110 z EDC (Efficient Dual Clutch) sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom,
 • motor Energy dCi 130 s šestopenjskim ročnim menjalnikom,
 • motor Energy dCi 160 z EDC (Efficient Dual Clutch) s šestopenjskim samodejnim menjalnikom in
 • motor Energy TCe 115 s šestopenjskim ročnim menjalnikom.

Četrta generacija tega enoprostornika bo na voljo tudi z elektrificiranim dizelskim pogonskim sklopom Hybrid Assist. Na voljo bo tudi v daljši različici, ki bo razkrita pred poletjem.

Tehnologija iz višjega segmenta

Novi Scenic je pridobil z uporabo modularne arhitekture za avtomobile segmentov C in D (CMF C/D Common Module Family) in ima širok nabor funkcij, ki so običajne v avtomobilih višjega segmenta (Novi Espace in Talisman), ima pa jih tudi Novi MEGANE.

Bolje opremljene različice Novega ScenicA imajo vgrajeno napravo R-Link 2 z 8,7-palčnim (22 cm) pokončnim zaslonom, ki je enak kot v novem Espacu in Talismanu.

Ta sistem je v segmentu kompaktnih enoprostornikov edinstven, saj ima kapacitivni zaslon na dotik, ki omogoča podobno enostavno upravljanje s prsti kot pametni telefoni in tablični računalniki.

Naprava R-Link 2 ima tudi funkcijo glasovnega upravljanja navigacije, telefoniranje, aplikacij in radijskega sprejemnika, ki zagotavlja preprosto in varno dostopanje do raznih funkcij.

00097387

Konkretno R-LINK 2 ponuja:

 • Pregledno in intuitivno grafiko, ki je podobna tistim na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih, in omogoča premikanje ikon s klikni-in-povleci, pomikanje strani, povečevanje z dvema prstoma itn.
 • Enostavno prilagajanje zahvaljujoč trem nastavljivim osnovnim stranem z ikonami (widgets) in do šestimi osebnimi profili, ki omogočajo hiter dostop do shranjenih voznikovih nastavitev za vožnjo in za notranji ambient.
 • Upravljavsko središče, ki nadzira vklop in izklop večine funkcij v avtomobilu, vključno s pripomočki za vožnjo.
 • Povezljivost z začetnim paketom, ki vključuje dvanajst mesecev brezplačne naročnine na storitev TomTom Traffic, dostop do spletne prodajalne R-Link Store in posodobljenih zemljevidov Evrope (glede na državo).

Scenic je edini v segmentu, ki ima poleg celovitega nabora pripomočkov za vožnjo že serijsko vgrajen tudi sistem aktivne pomoči pri zaviranju v sili (AEBS – Active Emergency Braking System) s funkcijo zaznavanja pešcev.

Prodaja obeh Renaultovih novih enoprostornikov se bo v Evropi začela pred koncem letošnjega leta.