Tudi parkiranje motorja je umetnost

Novosti

Ne le vožnja, tudi parkiranje motorja je umetnost, piše Mitja Gustinčič.

To je veščina, ki zahteva veliko občutka in izkušenj. Lažje bi bilo vse skupaj pokazati v živo, a tudi z napisanim boste lahko dobili dovolj dobro predstavo, kje so najbolj kritične točke parkiranja motorja. In še kakšen trik za zraven.

Zgodi se tudi izkušenim

Tale zgodba ni izmišljena. Motorist zrelih srednjih let, ves potolčen zaradi padca, je z ustavljenim motorjem med parkiranjem brutalno padel. Pred tem se je žena lepo skobacala s sedeža, on pa bi moral motor samo še nasloniti na tačko … a jo je menda pozabil potisniti ven. Še sam ni vedel, morda je bil le drugje z mislimi, raztresen zaradi skrbi s poslom. Ali pa se je tačka sama od sebe zaprla? Kakorkoli že, ko se je 230 kilogramov prevesilo v levo, ga je vrglo po tleh huje kot Valentina Rossija med dirko.

Ko 230 kilogramov krene svojo pot, jih ne zaustavi niti dvigovalec uteži olimpijske kategorije.

Tudi meni in mojim sodelavcem v motonovinarstvu se je že več kot enkrat zgodilo, da se je parkiran motocikel prevrnil. In vsakič znova sem prav po šofersko klel.

Parkiranje motorja je in ni znanost. Motorist mora natančno vedeti, kaj počne. Ničesar se z motorjem ne počne na slepo. Dokler motor stoji vertikalno, ga lahko le z dvema prstoma držite za krmilo ali vetrobran, pa bo stal in ostal v ravnovesju. Vsaj, dokler ga nekaj ne potisne iz mirovanja.

Kako parkirati motor na stransko tačko

Med motocikli so razlike. Če je motocikel tako grajen, da ima visoko težišče, ker je že sam po sebi visok in ima polno posodo bencina pa še prtljažni kovček za sedežem, se to v rokah hitro začuti. Če ta visoko postavljena teža zaniha, je to bolj zoprno, kot če je motocikel nizek, pa čeprav po kilogramih dosti težji.

Osnovni problem ni v teži oziroma masi motorja pač pa v veščini, v grifu, v odločnem samozaupanju.

Obstajata dva koncepta parkiranja: na stransko tačko ali oporo.

Prvi pristop je tak, da motorist lepo ustavi in položi stopala na tla.

  • Motor ohranja zavrt in še kar stiska ročico prednje zavore.
  • Z obema rokama zanesljivo drži krmilo poravnano naravnost in zleze iz sedeža, na levo stran, kako pa drugače.
  • Ko lepo stoji ob zavrtem motorju, pogleda, kakšen je teren, in nato izproži parkirno tačko ter motor (motocikel) nežno prevesi nanjo.
  • Ni še konec! Ko začuti, da se je motocikel z vso težo naslonil na tačko, še stoji tik ob motociklu in še z obema rokama drži za krmilo ter preveri, ali tla ne visijo in da se pod tačko morda ne vdajajo. Na kakšni travi v kampu ali na motozboru se tačka mimogrede potopi v tla.

Če vas zanima, kakšen je drugi pristop, kako parkirati na klancu ali pa na parkirnem stojalu, nadaljujte z branjem.>>