S testi pnevmatik do pravilnih vozniških odločitev

Novosti

Vpeta med Jadransko morje, Alpe in Panonsko nižino Slovenija svojim prebivalcem zagotavlja štiri letne čase, prelepo naravo, slikovitost pokrajine – in sila raznolike vremenske ter vozne razmere.

Zaradi poletnih vročin, jesenskih deževij, zasneženih zim in številnih kombinacij naštetega Slovenci spadamo med tiste evropske narode, ki vsako leto zelo disciplinirano menjamo pnevmatike na kolesih naših avtomobilov: spomladi zimske pnevmatike z letnimi, jeseni letne z zimskimi, vmes pa pogledujemo za celoletnimi pnevmatikami. Izbira je velika, ponudba pestra, trgovci pa vztrajni: vse njihove pnevmatike so zanesljive, varne, tihe, varčne in odlične. Pa so res? Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije AMZS, piše o testih in ocenah pnevmatik ter svetuje, kako izbrati prave.

AMZS že več kot 30 let v sodelovanju z drugimi evropskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami preskuša pnevmatike in z rezultati testov pomaga voznikom k pravilnim nakupnim odločitvam.

A ob tako številnih, obsežnih in natančnih testih se vozniki prej ali slej znajdejo pred izzivom, kako iz testnih tabel in številčnih ocen izbrati pravo pnevmatiko zase.

Merila na testu pnevmatik

Na testih AMZS pnevmatike ocenjujemo po več merilih.

Na testih zimskih pnevmatik ocenjujemo lastnosti na suhi cesti, na mokri cesti, na snegu in na ledu, izmerimo pa tudi glasnost pnevmatike, porabo goriva in obrabo pnevmatike.

Pri merilu obrabe je na primer naš test pnevmatik edini v množici testov pnevmatik, na katerem z dolgimi kilometri vožnje v konvoju obrabimo testirane pnevmatike (in vmes merimo globino profila).

A to so le krovna merila in ocene, ki jih sestavlja vrsta podrobnejših meril in testov.

Tako na primer pri lastnostih na snegu ocenjujemo vozne lastnosti, ki jih pridobimo z različnimi testnimi manevri na zasneženi podlagi.Nekatere od teh manevrov ocenjujejo izkušeni testni vozniki subjektivno (občutek pri vožnji na zasneženi ovinkasti cesti), nekatere lahko izmerimo (zavorna pot, oprijem pri speljevanju in ostale).

Lastnosti pnevmatik na ledu ocenjujemo skozi zavorno razdaljo na gladkem ledu in skozi prečni oprijem na ledeni podlagi, kar izmerimo s posebno napravo, ki meri silo odklona pnevmatike pri zavijanju.

Pri preskusu lastnosti na mokri cesti ocenjujemo hitrost, pri kateri pnevmatika splava (akvaplaning) tako pri vzdolžnih kot pri prečnih obremenitvah (v ovinku), izmerimo čas najhitreje prevoženega kroga na preskusni stezi in izmerimo največjo prečno hitrost, pri kateri pnevmatika še obdrži prijem oziroma še ne zdrsne.

AMZS test zimskih pnevmatik traja več mesecev, poteka pa na več prizoriščih:

  • lastnosti na suhi in mokri cesti preskušamo v nemškem Landsbergu, kjer ima nemški avtomobilski klub svojo tehnično centralo,
  • lastnosti mokra cesta, hitrostni preskus, led preskusimo na Continentalovem testnem poligonu Contidrom v bližini Hannovra,
  • sneg pa v finskem Ivalu.

V nadaljevanju preberite, kako iz tabel z ocenami pnevmatik izbrati take, ki bodo za vas in vaš način vožnje najbolj primerne.