Tudi Audi s svojo tehnologijo avtonomne vožnje

Zanimivosti

Dvanajst mesecev po začetku projekta “digitalni avtocestni preizkusni poligon” je Audi na zveznem ministrstvu za promet predstavil nove tehnologije za avtonomno vožnjo in komunikacijo Car-to-X. Ključne točke so spremenljiva prometna signalizacija, povezana s spletom, in ukrepi na področju infrastrukture. Audi na avtocesti A9 med Nürnbergom in Münchnom v realnih prometnih pogojih preizkuša rešitve, ki bi […]

Dvanajst mesecev po začetku projekta “digitalni avtocestni preizkusni poligon” je Audi na zveznem ministrstvu za promet predstavil nove tehnologije za avtonomno vožnjo in komunikacijo Car-to-X. Ključne točke so spremenljiva prometna signalizacija, povezana s spletom, in ukrepi na področju infrastrukture. Audi na avtocesti A9 med Nürnbergom in Münchnom v realnih prometnih pogojih preizkuša rešitve, ki bi prispevale k večji varnosti in večjemu udobju pri avtonomni vožnji. 

“Digitalni avtocestni preizkusni poligon” je skupna iniciativa zveznega ministrstva za promet in digitalno infrastrukturo, zvezne dežele Bavarske ter avtomobilske industrije, dobaviteljev in informacijske panoge. Na več odsekih avtoceste A9, med izvozoma Nürnberg vzhod in München sever, oddajniki in senzorji povezujejo okolico z vozilom in vozila med seboj. Audi pri tem sodeluje v šestih projektih. Trije se osredotočajo na gradbene ukrepe, ostali trije pa na komunikacijske tehnologije.

Komunikacijski projekt “Car2Infrastructure” omogoča povezavo vozila s spremenljivo prometno signalizacijo, ki je povezana s spletom. Ta signalizacija preko mobilnega omrežja voznika opozarja npr. na omejitve hitrosti, zastoje ali zapore pasu. V prvem koraku so Audijevi inženirji razvili univerzalni vmesnik za sisteme prikazov, ki se v posameznih regijah močno razlikujejo. Zbrane informacije se preko mobilnega omrežja naložijo v Audijev oblak, nato pa prenesejo nazaj v testno vozilo. Avtomobil na ta način neposredno prejema informacije o aktualni prometni situaciji, kar je za varno avtonomno vožnjo ključnega pomena.

Tudi moduli za prenos podatkov v vozilih so s pomočjo prihodnje mobilne tehnologije LTE-V medsebojno neposredno povezani. Ta ad hoc komunikacija omogoča komunikacijo med avtomobili tudi na območjih brez mobilnega signala. LTE-V poleg tega podpira nove varnostne funkcije, npr. opozarjanje na poledico in t. i. “platooning”, pri katerem pilotsko vodena vozila tvorijo skupino vozil, ki vozijo na energijsko varčen način.

V sklopu tretjega komunikacijskega projekta poteka precizno, do centimetra natančno merjenje dveh odsekov avtoceste A9 in določanje objektov, kot so mostovi, prometni znaki in oznake na cestišču. Ti podatki se vnašajo v zemljevid HERE HD Live Map, katerega vsebine se neprestano dopolnjujejo in posodabljajo.

Alejandro Vukotich, vodja razvoja za področje avtomatizirane vožnje pri znamki Audi AG, dosedanje ugotovitve ocenjuje pozitivno:

“Digitalni avtocestni preizkusni poligon nam omogoča aktivno sodelovanje pri oblikovanju vožnje prihodnosti. Pri tem skupaj s partnerji v realnem prometnem okolju preizkušamo tehnologije prihodnosti, ki jih pri Audiju kasneje želimo uvesti v serijsko proizvodnjo. Na ta način lahko optimalno usklajujemo razvoj naših vozil in infrastrukture.”