Toyota Prius: Velika razlika pri izpustu ogljikovega dioksida

Novosti

Dosedanje različice Toyotinega modela Prius so vsakič naredile korak naprej na področju izpustov in porabe goriva, toda ta korak še nikoli ni bil tako velik kot pri povsem novem modelu četrte generacije. Izpusti ogljikovega dioksida so dosegli novo najnižjo raven 70 g/km, povprečna poraba goriva pa znaša od 3,0 l/100 km (odvisno od tržišča in […]

Dosedanje različice Toyotinega modela Prius so vsakič naredile korak naprej na področju izpustov in porabe goriva, toda ta korak še nikoli ni bil tako velik kot pri povsem novem modelu četrte generacije. Izpusti ogljikovega dioksida so dosegli novo najnižjo raven 70 g/km, povprečna poraba goriva pa znaša od 3,0 l/100 km (odvisno od tržišča in končne homologacije).

Te številke predstavljajo največji napredek med dvema generacijama modela od predstavitve prvega Priusa leta 1997. Hkrati se po zaslugi Toyotine predanosti izdelavi vedno boljših avtomobilov novi Prius lahko pohvali z znatno izboljšano dinamiko, kar se tiče vodljivosti, odzivnosti in vloge voznika.

Napredek pri učinkovitosti

Manjša poraba goriva in zmanjšanje izpustov sta bila vedno osrednji točki koncepta Toyota Prius. S popolnoma novim modelom so pri Toyoti celovito prenovili svoj hibridni sistem in oblikovali revolucionarno aerodinamično obliko ter na ta način ponesli učinkovitost na višjo raven.

Posledici tega sta izpust CO2, ki pri novem modelu znaša od 70 g/km, in povprečna poraba goriva od 3,0 l/100 km. Za primerjavo velja omeniti, da sta ti vrednosti pri njegovem predhodniku znašali 89 g/km in 3,9 l/100 km.

prius-motorSpremembe na hibridnem pogonskem sklopu so igrale ključno vlogo pri tem dosežku, vključno z razvojem 1,8-litrskega bencinskega motorja VVT-i z Atkinsonovim ciklom, ki se ponaša z največjim, 40-odstotnim, toplotnim izkoristkom na svetu. Podrobnejše spremembe na motorju vključujejo zmanjšanje trenja in mehanskih izgub, kar pripomore k temu, da je iz vsake kapljice goriva mogoče pridobiti več energije.

Drugod v sistemu so preoblikovali ali prenovili vse glavne sestavne dele, da bi zmanjšali težo in izboljšali učinkovitost, tudi pri menjalniku, elektromotorju in nadzorni enoti.

Nova nikelj-metal-hidridna (NiMH) baterija ima kljub kompaktnejšim meram višjo energijsko gostoto, kar prinaša večjo zmogljivost in lažje shranjevanje – zdaj je v celoti pod zadnjimi sedeži, tako da ne zaseda prtljažnega prostora.

Pomembno vlogo igra tudi aerodinamika novega Priusa. Nižja in elegantnejša oblika ima ostrejše in bolj vpadljive linije, hkrati pa je tudi bolj aerodinamična. Toyoti je uspelo še dodatno izboljšati količnik zračnega upora (Cd) z 0,25, kolikor je meril pri prejšnjem modelu, na 0,24. Karoserija in dno vozila vsebujeta podrobne elemente, ki pripomorejo k bolj uglajenemu pretoku zraka prek karoserije in pod vozilom, posledica česar je manjša poraba goriva.

Boljše resnične zmogljivosti

Novi Prius pospeši z mesta do 100 km/h v 10,6 sekunde. Pospeški med prehitevanjem po avtocesti od 80 do 120 km/h v 8,3 sekunde in največja hitrost 180 km/h. Novi hibridni sistem razvije 122 DIN KM/90 kW moči in pogonski sklop zdaj svojo moč pokaže na uporabniku prijaznejši način. Nova nadzorna enota omogoča sistemu, da se bolj opira na elektriko, kar pomeni, da je pospeševanje bolj naravno, vrtljaji motorja pa postopno naraščajo med pospeševanjem avtomobila.

Tudi vsakodnevna uporabnost je znatno boljša. Prius četrte generacije je prvi, ki lahko vleče prikolico po zaslugi svoje vlečne zmogljivosti 725 kg (brez zavor).

Izboljšana dinamika vozila

Poleg osredotočanja na boljši izkoristek so pri Toyoti predani doseganju dinamičnejših zmogljivosti, zaradi česar je novi Prius užitek voziti. V središču te naloge je prva platforma na osnovi TNGA (Toyotine nove globalne arhitekture), ki je omogočila precej nižje težišče vozila (-2,5 cm), kar je ključen element pri zagotavljanju boljše vodljivosti.

Prednost tega je tudi za 60 odstotkov bolj toga karoserija v primerjavi s prejšnjim modelom. To so dosegli z uporabo novih metod varjenja in sestave ter s strateško uporabo močnega, a lahkega čvrstega jekla.

Novo zadnje vzmetenje z dvojnim prečnim vodilom pripomore k boljšima vodljivosti in stabilnosti ter večjemu udobju za potnike. Nastavljeno je tako, da izkorišča boljše zmogljivosti z zmanjšanjem nagibanja karoserije in ohranjanjem smerne stabilnosti. Avtomobil je primeren tako za vožnjo po zavitih cestah kot tudi za enakomerno vožnjo po avtocesti.