Toyota in BMW širita sodelovanje

Aktualno

Skupina BMW in Toyota Motor Corporation (TMC) sta s podpisom obvezujoče dolgoročne pogodbe, sklenili poglobiti sodelovanje na področju trajnostne mobilnosti. Skupni razvoj bo obsegal: pogone na gorivne celice, arhitekturo in komponente za športna vozila ter razvoj „lahkih“ tehnologij za zmanjšanje mase vozil. Podlaga za sporazum je bilo pismo o nameri podpisano junija lani. Poleg tega […]

Skupina BMW in Toyota Motor Corporation (TMC) sta s podpisom obvezujoče dolgoročne pogodbe, sklenili poglobiti sodelovanje na področju trajnostne mobilnosti.

Skupni razvoj bo obsegal: pogone na gorivne celice, arhitekturo in komponente za športna vozila ter razvoj „lahkih“ tehnologij za zmanjšanje mase vozil. Podlaga za sporazum je bilo pismo o nameri podpisano junija lani.

bmw group in toyota 2013

Poleg tega je skupina BMW s TMC podpisala še sporazum o začetku sodelovanja na področju razvoja litij-zračnih baterij, nove generacije litijevih baterij. Sporazum predstavlja nadgradnjo skupnih raziskav na področju nove generacije litij-ionskih baterij, ki potekajo od marca 2012.

Glavne Točke sporazuma so:

1. Tehnologija gorivnih celic – podjetji sta prepričani, da je tehnologija gorivnih celic eno od primernih rešitev za prevoz brez škodljivih izpustov. BMW in TOYOTA bosta združili svoje tehnologije v skupnem razvoju ključnih komponent vozil na gorivne celice. Skupni pogonski agregat na gorivne celice bo dokončan leta 2020, obsega pa sodelovanje pri razvoju gorivnih celic, rezervoarja za gorivo, motorja in baterije. – podjetji bosta s skupaj delali tudi na področju razvoja infrastrukture za oskrbo vozil z vodikom, pri izdelavi kodeksov in predpisov, pa tudi pri popularizaciji prevoza na gorivne celice.

2. Športna vozila – podjetji bosta skupaj do konca leta 2013 pripravili študijo izvedljivosti, s ciljem definirati koncept osnove za športno vozilo, ki bo temeljilo na znanju in tehnologijah obeh podjetij in bolje zadostilo željam uporabnikov vozil obeh znamk. Podjetji imata skupno vizijo o sodelovanju na področju razvoja športnih vozil.

3. „Lahka“ tehnologija – podjetji bosta s skupnimi močmi delali na razvoju tehnologij izdelave lahkih karoserij in avtomobilskih komponent z uporabo najsodobnejših materialov kot so ojačani kompoziti, s poudarkom na uporabi v športnih vozilih pa tudi drugih vozil obeh znamk. 4. Nova generacija litijevih baterij Podjetji bosta skupaj razvijali litij-zračne baterije z znatno večjo energijsko gostoto, ki večkratno presega zmogljivosti današnjih litij-ionskih baterij.

BMW in TMC sta se decembra 2011 sporazumeli o sodelovanju pri razvoju nove generacije ekoloških vozil in tehnologij, in takrat podpisali sporazum, po katerem bo skupina BMW oskrbovala Toyoto Motor Europe z visoko učinkovitimi dizelskimi motorji. Od tedaj obe podjetji kot dolgoročna strateška partnerja s skupnimi napori skušata uresničevati vizijo trajnostne mobilnosti za prihodnost.