Boljši, a težje dostopen

Testi, Volkswagen

Golf je ostal golf! Pri Volkswagnu seveda nočejo in niso spremenili recepta, ki prinaša uspeh že vrsto let. Največji napredek je zagotovo prostornost potniške kabine, pri čemer novinec ubogljivo sledi trendom v kompaktnem razredu. Podvozje…

Golf je ostal golf! Pri Volkswagnu seveda nočejo in niso spremenili recepta, ki prinaša uspeh že vrsto let. Največji napredek je zagotovo prostornost potniške kabine, pri čemer novinec ubogljivo sledi trendom v kompaktnem razredu. Podvozje je nekoliko trše, varnost je vrhunska, prav takšna je tudi visoka cena, pa čeprav v Wolfsburgu niso mogli skriti predvsem varčevanja pri materialih. Brez kompromisov seveda ne gre, vendar nekatere stvari zna vsaj tako dobro tudi konkurenca, zato bo boj za kupce težji kot kdajkoli.

Zmes klasike in sodobnosti

Novi avtomobili so vse večji in golf pete generacije pri tem ni izjema. V dolžino je zrasel za 55 mm, v širino 24mm in v višino 41 mm. Najbolj pomembno pa je dejstvo, da se je medosna razdalja povečala za ugodnih 67 mm. O posledicah nekoliko kasneje. Oblikovno golf v skladu s svojo tradicijo ne izstopa, zato se bodo tudi v začetnem obdobju za njim ozirali redki, predhodnik pa se bo zaradi tega tudi kasneje postaral. Že prvi hip je prepoznaven, nezmotljivo golf, kljub temu, da je na njem pravzaprav vse novo. Sprednje luči so bolj trikotne oblike, pokrov motorja se hitreje vzpenja, zelo sodobni so v bočna ogledala vgrajeni smerniki. Značilnost zadnjega dela ostaja zajeten C stebriček, ki se vijugasto nadaljuje v zadnji blatnik, podobno kot pri predhodniku. Zadnje luči z optiko, ki spominja na največjo hišno limuzino phaetona, so večje in bolj podolgovate z okroglimi svetilnimi elementi, športnemu izgledu na ljubo pa je nad prtljažna vrata nameščen strešni spojler z integrirano zavorno lučjo. Skratka, oblikovalci so ohranili tradicionalne linije, jih podali na sodoben način, tako da golf deluje dovolj dinamično in sveže.

Notranjost prostornejša, a brez šarma

Novi golf odpravlja glavno pomanjkljivost svojega predhodnika, to je premalo dolžinskih centimetrov na zadnji klopi. Prostora je sedaj dovolj celo za tiste z daljšimi nogami, pa tudi glavam ne bo hudega. Golf je z dovolj prostorno in zračno kabino končno postal družinski avtomobil, na žalost pa tudi izgubil nekaj imenitnosti. Zakaj le, boste vprašali? Odgovor je varčevanje in tega očetje iz Wolfsburga ne morejo skriti. Najbolj očitna je ne prav ugledna siva plastika na armaturni plošči in oblogah vrat, prav tako tudi sedeži, ki so posebej v hrbtnem delu preskromno odmerjeni. Predvsem pa potniška kabina deluje malce ouščobno, pika na i je cenen volanski obroč iz plastike. Sicer pa golf ponuja tudi marsikaj dobrega. Izdelava je brezhibna, prav tako ergonomija s smiselno razporejenimi in lahko dostopnimi stikali, večina pa se bo razveselila tudi številnih odlagalnih vdolbinic in predalčkov. Prtljažnik s 350 litri (enako kot audi A3, mazda3 le 300 l) sodi v razredno povprečje.

Prožen in glasen turbodizel

Ob zagonu motorja z zadovoljstvom ugotovimo, da je inženirjem uspelo ukiniti nadležne sekunde čakanja zaradi predgretja in to celo pri stopinjah pod ničlo. 1.9-litrski turbodizel s 77 kW/105 KM je pravzaprav dvoličen, na eni strani ga lahko zaradi odličnega navora že pri nizkih vrtljajih in solidne varčnosti pohvalimo, po drugi pa zaradi glasnosti in ne prav uglajenega delovanja pograjamo. Zasnova namreč ostaja klasična! Medtem, ko večina konkurentov stavi na tih in miren neposredni vbrizg goriva po skupnem vodu, se Volkswagen vztrajno oklepa tehnologije neposrednega vbrizga po sistemu črpalka-šoba, ki odslej izpolnjuje tudi okoljevarstvene standarde Euro 4. Golf je s tem motorjem kljub povečani teži v primerjavi s predhodnikom (1405 namesto 1345 kg) dobro motoriziran. Do hitrosti sto km/h potrebuje 11,3 s (predhodnik s 100 KM 11,5 s), največ pa zmore 187 km/h. Največji navor 250 Nm motor doseže že pri 1.900 vrtljajih, tako da je ležerna vožnja z malo prestavljanja zagotovljena. Večjo težo so tako uspešno nadomestili z močnejšim motorjem, povprečna poraba pa s 6,7 l ostaja ugodna. S polno 55-litrsko posodo za gorivo lahko v povprečju prepotujete dobrih 800 km. Filter trdnih delcev pride za doplačilo na vrsto šele konec leta.

Vožnja z golfom je lahko tudi dinamična

Karoserija je izdelana zelo dobro. Vzvojno togost so ji v primerjavi s predhodnikom povečali za 80% in to z dobrim razlogom. Tudi na najslabši podlagi se z njo ne dogaja nič zaznavnega, pa tudi motečih zvokov ni. Med najpomembnejše novosti sodi podvozje, ki ga sestavlja sprednja prema z McPhersonovima vzmetnima nogama, opremljena z dodatnimi stabilizatorji in večvodilna zadnja prema s prečnimi in vzdolžnim stabilizatorjem. Lega na cesti je vselej zanesljiva, v ovinkih je malo nagibanja, po mojem mnenju pa je vzmetenje za avtomobil s takšnim karakterjem le malce pretrdo, saj se kratke grbine brez sramu prenašajo na telesa potnikov. Elektro-mehanični volanski sistem (hidravlika se je poslovila) sicer dobro prenaša ukaze na prednji kolesi, vendar ponuja premalo povratnih informacij. Pri visokih hitrostih golf dobro drži smer, ob tem pa tudi zvočna kulisa vetra in cestišča ostaja zmerna, če le motor ne bi bil v višjih vrtljajih preglasen ter z občutnimi tresljaji. No, bolj uglajen in natančen je ročni pet-stopenjski menjalnik s kratkimi prestavnimi razmerji, ki z motorjem zelo dobro sodeluje.

Popolna varnostna in pomanjkljiva ostala oprema

Novi golf ponuja vse, kar danes pričakujemo od aktivne in pasivne varnosti. Štiri zračne blazine in dve varnostni zavesi, protiblokirni zavorni sistem ABS, elektronski sistem proti zdrsu pogonskih koles in proti zanašanju ASR sodijo med serijsko opremo. Ta pri osnovni različici trendline zajema še električni pomik stekel in vzvratnih ogledal, radio s CD predvajalnikom, daljinsko centralno zaklepanje, asimetrično deljivo zadnjo klop, po višini nastavljiv voznikov sedež ter odbijače in vzvratna ogledala v barvi karoserije. Paket opreme comfortline je bogatejši za lita platišča, tempomat, udobnejše sedeže – po višini je nastavljiv tudi sovoznikov, dežni senzor, vzvratno ogledalo s samodejnim zasenčenjem, odprtino na zadnji klopi za prevoz daljših predmetov in nekaj drugih malenkosti. Odgovorni so po nepotrebnem varčevali pri potovalnem računalniku, senzorju zunanje temperature in sredinski opori med sedežema, zanje je namreč potrebno doplačati. Osnovna cena golfa s tem paketom opreme in z 1.9-litrskim TDI motorjem znaša 4.567.767 SIT, testna različica s petimi vrati (doplačilo 185.339 SIT) pa je imela še kovinsko barvo (doplačilo 96.797 SIT) in samodejno dvopodročno klimatsko napravo (doplačilo 312.150 SIT). Klimatske naprave namreč pri golfu ne dobite v nobenem paketu opreme. Končna cena avtomobila je tako visokih 5.162.053 SIT.

Dražji od tekmecev

Novi Volkswagnov paradni konj je torej večji in prostornejši od svojega predhodnika, ima boljšo lego na cesti in je tudi varnejši. Žal pa ima tudi pomanjkljivosti, na prvem mestu je gotovo glasen in grob 1.9-litrski turbodizel, pa tudi varčevanja pri materialih in sedežih, pomanjkljive serijske opreme in puste notranjosti si nihče ne želi, mar ne? Še posebej ob pogledu na cenik, ko hitro ugotovimo, da je podobno motorizirana in opremljena konkurenca precej cenovno dostopnejša. Golf je bil že od nekdaj cenovno više pozicioniran, samozavesti mu nikoli manjkalo! Pa vendarle, za tiste, ki želijo več, je pri hiši tudi Audi!

Foto: Miloš Milač