Kabrioletski užitki za dostopno ceno

Renault, Testi

Novi megane coupe-cabriolet se ponaša s trdno stekleno pomično streho in ne več s platneno kakor pri prejšnji generaciji. Na voljo so številne kombinacije motorjev in opreme, mi pa smo preizkusili najmočnejšo, najbogatejšo in najdražjo…

Novi megane coupe-cabriolet se ponaša s trdno stekleno pomično streho in ne več s platneno kakor pri prejšnji generaciji. Na voljo so številne kombinacije motorjev in opreme, mi pa smo preizkusili najmočnejšo, najbogatejšo in najdražjo različico, renault megane coupe-cabriolet 2,0 16V privilege luxe. Imena coupe-cabriolet ne moremo enostavno skrajšati v kratico CC, saj je le-ta rezervirana za peugeota 206 CC in 307 CC. Test slednjega bomo na naših straneh objavili v kratkem.

Skladna in prepoznavna oblika

Renault megane coupe-cabriolet, eden izmed številčne meganove družine, je oblikovno precej podoben limuzinski različici. Prepoznaven sprednji del avtomobila je enak kot pri vseh meganih, zadek, v katerega se zloži streha, pa je visok in daje precej mišičast občutek. Serijska platišča iz lahke litine premera 16 palcev dodobra zapolnijo blatnike, avtomobil skladnih potez pa izdelujejo pri nemškem Karmannu.

Ob spuščeni strehi zelo dobra zaščita pred vetrom

Električno pomična streha je narejena iz posebno trdnega, 4 mm debelega stekla, tako da se tudi ob zaprti strehi potnikom odpira pogled v nebo. Svoje prave adute pa avtomobil pokaže po 22 sekundah, toliko časa je namreč potrebno, da se streha zloži v prtljažni prostor. Okvir vetrobranskega stekla je dovolj visok in učinkovito blaži čelni veter, pohvaliti pa velja tudi dobro vetrno zaščito ob dvignjenih steklih in ob dvignjeni vetrni zaščiti za voznikovo glavo, saj veter ni premočan ali celo moteč tudi pri najvišjih hitrostih.

136 KM v coupe-cabrioletu povsem zadostuje

2,0-litrski bencinski motor z največjo močjo 136 KM pri 5.500 vrtljajih in navorom 191 Nm pri 3.750 vrtljajih na minuto smo imeli priložnost preizkusiti že v trivratni coupe različici, renault megane 2,0 16V. Takrat smo zapisali, da je megane s tem motorjem solidno motoriziran, a kljub temu ni športnik in enako velja tudi za coupe-cabriolet. Če smo si pri trivratnem meganu želeli nekoliko več moči, pa je ta za coupe-cabriolet povsem zadostna. Od nič do sto kilometrov na uro pospeši v 9,9 sekunde in doseže največjo hitrost 205 kilometrov na uro.

Tudi ob spuščeni strehi solidna trdnost avtomobila

Moč se na sprednji kolesni par prenaša preko solidnega šeststopenjskega menjalnika, kateremu lahko zamerimo le nekoliko predolge hode prestavne ročice. Lega na cesti je dobra, k čemur pripomore tudi elektronski sistem za zagotavljanje stabilnosti ESP (doplačilo 160 tisoč tolarjev). Ob zaprti strehi je avtomobil ob priganjanju skozi ovinke dovolj vzvojno čvrst, medtem ko se ob zloženi strehi bolj zvija, čeprav ne toliko, da bi bilo to zares moteče.

Notranjost je sorodna ostalim meganom

Notranjost je značilno meganova, z nekoliko svojsko zasnovano armaturno ploščo iz ne najbolj kvalitetne plastike, ki je v različici privilege izdelana iz dveh barv. Spodnji del armaturne plošče je namreč v beige barvi, prav tako prijetno debel volanski obroč z masivnim osrednjim delom. Enake barve so tudi obloge vrat in sedeži, na robovih oblazinjeni v usnje. Pohvaliti velja tudi zares veliko število odlagalnih mest za drobnarije, za razliko od ostalih meganov pa le-teh zaradi nižjega sedenja ni v podu pred voznikom in sopotnikom. So pa zato pokriti predali v sprednjih vratih precej večji, občutno daljša vrata pa za svoje odpiranje zahtevajo precej prostora in tako otežujejo parkiranje na tesnih parkiriščih.

Megane coupe-cabriolet stane od 4,83 do 5,71 milijona tolarjev

Celoten paket avtomobila s pomično trdno streho, motorne izbire in kombinacije opreme se kot najprestižnejša in najdražja izbira pri renaultu megane coupe-cabriolet 2,0 16V privilege luxe za ceno 5,71 milijona tolarjev izkaže kot poštena kombinacija. Tako je coupe-cabriolet 1,2 milijona dražji od enako motoriziranega in enako opremljenega trivratnega megana coupe, za manj zahtevne pa je na voljo za 4,83 milijona tolarjev tudi osnovna različica z 1,6-litrskim motorjem s 115 KM.

Foto: Miloš Milač