Test: Peugeot 3008 Allure 1.6 BlueHDi 120 (oblikovno in tehnološko na vrhu segmenta)

Peugeot, Testi, Top

Dobitnik številnih priznanj, tudi naziva Slovenski in Evropski avto leta – Peugeot 3008 je stilski in praktični crossover, ki je to postal šele v …

Dobitnik številnih priznanj, tudi naziva Slovenski in Evropski avto leta – Peugeot 3008 je stilski in praktični crossover, ki je to postal šele v trenutni (drugi) generaciji. Peugeot se je istoimenskega predhodnika, ki je bil še v obliki enoprostorca, odločil preoblikovati, da bi bil njihov novi model v koraku s časom in sodobnimi trendi. Prvi odzivi javnosti in stroke kažejo na to, da je Peugeotu uspelo. Tudi sam se pridružujem tej ugotovitvi …

3008 je namreč boljši kot kdajkoli. Že oblikovni napredek je izjemen. Hvalabogu so se pri Peugeotu odločili iz neatraktivne “enoprostorsko-SUV” oblike predhodnika črpati zgolj malo in so se raje lotili nove zasnove. 3008 svojo novo crossover podobo nosi s ponosom. Zunanji izgled avtomobila je moderen, športen in kompakten. Dizjan prednje maske so pri Peugeotu črpali od modelov 308 in že nekoliko prej predstavljenega – osveženega 2008. Za moj okus je oblika Peugeota 3008 prevej bolj sveža in drzna kot pri nekaterih glavnih konkurentih. Še najraje bi mu ob bok postavil Kio Sportage, pa tudi slednja v primerjavi s 3008 deluje že nekoliko ostarelo.

Notranjost je bržkone najboljši del novega Peugeota 3008. Tu ta avtomobil res močno odskoči konkurence. Oblikovanje je zelo domiselno in stilsko dovršeno. Armaturna plošča je sestavljena iz čistih linij ter lično izstopajočih detajlov, v nekaterih primerih tudi blaga. Vse kar se dlan dotakne v notranjosti Peugeota 3008 deluje kvalitetno in je zelo prijetno na otip. Samo poglejte stikala, ki kot nekakšni jezički štrlijo iz sredinske konzole. Slednja skrbijo za hiter dostop do nekaterih bolj uporabljanih funkcij. Dotik le-teh predstavlja zelo prijetno uporabniško izkušnjo. Sam bi namesto (sicer vizualno bombastičnih) svetlih usnjenih sedežev, raje izbral oblazinjenje iz blaga. Prvi namreč niso najbolj kvalitetno izdelani, obenem pa so tudi relativno občutljivi.

Hvalim tudi super voznikovo okolje, ki je praktično, enostavno in inteligentno. Peugeot vztraja pri svojem i-Cockpitu, za kar mu ponovno izrekam priznanje, saj gre za inovativen pristop, ki odstopa od preizkušenih smernic, kamor ciljajo domala vsi konkurenti. Uporabnost, oziroma položaj za volanom je stvar okusa, predvsem pa navade. Odlično izkušnjo nudijo tudi digitalni merilniki, na katere gledamo nad volanskim obročem. Sistem, kot si ga je za model 3008 zamislil Peugeot, deluje odlično. Je zelo pregleden in enostaven, za povrh pa še zelo lično grafično oblikovan. Je prava češnja na torti notranjosti tega avtomobila. Tudi osrednji multimedijski prikazovalnik predstavlja velik napredek od sistemov, ki smo jih bili pri Peugeotu vajeni do sedaj.

Notranjost novega Peugeota 3008 je prostornejša kot pri predhodniku. Več prostora je v sami potniški kabini, kar občutijo potniki na zadnji klopi, pa tudi v prtljažniku. Prostornina slednjega znaša 520 litrov, kar je ena največjih številk v segmentu.

Motorji so učinkoviti in lastniku Peugeota 3008 ne predstavljajo visokih stroškov. Na testu smo imeli primerek z 1,6-litrskim turbodizelskim motorjem (HDi). Ta vozniku v idealnem območju svojega delovanja nudi maksimalno 120 konjskih moči. Dovolj. Pospeški ne bodo vratolomni – za približek čemu takemu bo potrebno izbrati močnejšo različico dizla. Ta motor bo najverjetneje tudi najpogostejša izbira kupcev Peugeota 3008, saj ob zadostni moči ponuja tudi zmerno porabo. Na testu je le-ta znašala nekaj nad sedem litrov ob zmerni vožnji (mešan cikel) – točno 7,2 litra na 100 prevoženih kilometrov. No, morda smo to pot nekoliko več vozili po regionalnih cestah, a odstopanje tudi pri nekoliko več mestne vožnje ne bi smelo biti veliko. Tudi šeststopenjski samodejni menjalnik, s kakršnim je bil opremljen testni avtomobil, me je prepričal, pa četudi ni med najhitrejšimi.

Vozne lastnosti Peugeota 3008 so zadovoljive, niso pa najbolj športne. Avtomobil bo bolj zadovoljil tiste, ki v prvi vrsti iščete udobje. Odsotnost možnosti izbire štirikolesnega pogona v tovrstem vozilu (Peugeot 3008 je več kot 20 centimetrov oddaljen od tal) žal predstavlja minus, a Peugeot ima nedvomno svojo računico zakaj je temu tako. Konec koncev so pri Peugeotu brez štirikolesnega pogona že dvakrat zapored dobili sloviti reli Dakar. Resnici na ljubo, sam med testom štirikolesnega pogona nisem pogrešal niti v enem trenutku, pa čeprav sem avtomobil za kratko zapeljal tudi po manj prijaznem terenu. Peugeot odsotnost štirikolesnega pogona delno nadomešča s sistemom grip control (na voljo za doplačilo).

Cena za osnovno različico Peugeota 3008 s tem nivojem opreme znaša 27.190 evrov, medtem ko je nekoliko bolj naloženi testni primerek stal 33.910 evrov. Ob nakupu s Peugeot financiranjem tak avtomobil odpeljete za natančno 31.044 evrov.

Peugeot 3008 v novi crossover izvedbi cilja na sam vrh segmenta, lahko pa zatrdim, da tja tudi spada. Že dolgo nisem preizkusil vozila, ki bi v trenutku, ko je zapeljal na ceste toliko odstopal od neposrednih konkurentov. Upam, da se tega nekateri bolj konzervativni slovenski kupci ne bodo ustrašili … Pa vendar mislim, da s tem ne bi smelo biti težav, saj Peugeot 3008, kljub svojemu mladostnemu, ali pa, če hočete, športnemu pridihu s svojo celovito podobo nudi čistost in eleganco. Poleg tega nudi še ekonomičnost in praktičnost – za primerno ceno, ki niti ne odstopa veliko od primerljive kombilimuzine.



Tehnični podatki:

Motor: 1.6 BlueHDi 120, dizelski, štirivaljni
Menjalnik: 
6-stopenjski samodejni
Poraba na testu: 7,2 l/100 km
Zmogljivosti maks./0-100: 185 km/h/11,6 sekund
Dolžina/širina/višina: 4.447/1.841/1.620 mm
Medosna razdalja: 2.675 mm
Teža: 1.390 kg
Posoda za gorivo: 53 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 520 l


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.