Test: Opel Zafira Innovation 1.6 CDTI ECOTEC® Start/Stop

Opel, Testi

Opel Zafira je eden izmed tistih avtomobilov, ki stavijo na izkušnje iz preteklosti nadgrajene s sodobno tehnologijo. Sama oblika uvršča Zafiro med enoprostorce, torej v tisti razred, ki ima bogate izkušnje iz preteklosti in se bori s čedalje več konkurence, na primer proti povsem novim modelom iz razreda Crossover in SUV. Med hišne konkurente poznavalci […]

Opel Zafira je eden izmed tistih avtomobilov, ki stavijo na izkušnje iz preteklosti nadgrajene s sodobno tehnologijo.

Sama oblika uvršča Zafiro med enoprostorce, torej v tisti razred, ki ima bogate izkušnje iz preteklosti in se bori s čedalje več konkurence, na primer proti povsem novim modelom iz razreda Crossover in SUV. Med hišne konkurente poznavalci pravijo, da sodi tudi novi oplov SUV Grandland X. Kljub pojavljanju novih modelov iz konkurenčnih segmentov,  enoprostorcem štejem v prednost večjo prostornost, ki pride še kako prav 4 in več članskim družinam in že preverjeno zadovoljstvo obstoječih kupcev.

A te, preverjene izkušnje imajo tudi svojo ceno, ki se odraža v sami obliki avtomobila. Povsem novi modeli temeljijo na drznih, pomlajenih linijah, ki predstavljajo zadnji trend športne elegance. Pri Oplu sta tipična predstavnika nove dobe, Crossland X in Grandland X od katerih ima Opel velika pričakovanja. Oba modela s črko X poudarjata pripravljenost na pustolovščine z videzom in funkcijami Oplovih modelov v segmentu športnih (SUV) in mestnih terencev (crossover).

No, nazaj k Zafiri … kljub veliki prostornosti in možnosti tudi za uporabo 7 sedežev, je avto med vožnjo precej okreten in dovolj agilen, da te velikosti pravzaprav ne občutiš. Mene je med testom Zafira navdušila tudi z odlično preglednostjo, precej velikim zaslonom na armaturni plošči, ki ti pri vzvratnem parkiranju še kako olajša delo, da ne pozabim omeniti še povezljiv svojevrsten Onstar sistem, odlične AFL Led žaromete in majhno porabo za enoprostorca, ki je med testom znašala 7,1 liter na 100 kilometrov. Bolj varčno vožnjo omogoča gumb Eco s katerim lahko družina konec leta zagotovo privarčuje za kakšen priboljšek na dopustu.

Za družinski avtomobil je značilno, da ga pogosto vozita oba starša, kar velikokrat pomeni tudi različna nastavitev pozicije voznikovega sedeža. Pri Zafiri to ni problem, saj omogoča enostavno prilagajanje in shranjevanje treh pozicij voznikovega sedeža.    

Malo manj sem bil navdušen nad delovanjem in programsko opremo zaslona na dotik (razen vzvratne kamere), namreč v Zafiri je še starejša različica programske opreme, kar je škoda, saj ima Opel že novejšo različico, recimo takšno kot je v novi Mokki X.

Programska oprema zaslona na dotik pri Mokki X.

Pri nakupni ceni (katerega koli) avtomobila nad 20.000 € mi še vedno ni jasno, da v osnovni opremi še vedno ni brezstičnega (keyless go) ključa, ki bi za res majhen strošek precej dvignil nivo zadovoljstva.

Zafira me je prepričala predvsem v segmentu prostornosti (s 1860 litri prostora), varnosti in dostopnosti kakovostne tehnološke opreme, to je po moje tisto kar (poleg finančnega vidika) najbolj šteje pri odločitvi za nakup družinskega avtomobila. Prostornost in varnost sta namreč zelo povezana, saj je med vožnjo potrebno vse nevarne predmete shraniti v zaprte prostore. Za primer, že nepripeta torbica ali mobilni telefon v potniški kabini lahko v primeru nesreče povzroči resne poškodbe potnikov.

Ravno zaradi tega dejstva sem zadržan do odlagalnih mest v notranjosti avtomobila, ki omogočajo prosto gibanje predmetov. Za preventivno varnost med vožnjo je bolj pomemben podatek o številu odlagalnih mest oziroma predalov s pokrovom v katerega se enostavno odložijo manjši predmeti, kot je že omenjen mobilni telefon ali plastenka vode. Teh je v Zafiri dovolj, tako spredaj kot zadaj.

Osnovni podatki (Opel Zafira Innovation 1.6 CDTI ECOTEC):

Cenik

Cena testnega avtomobila: 29.538 EUR
Motor: 1598 ccm
Moč: 99 kW/134 KM
Navor: 320 Nm
Pospešek (0-100 km/h): 11,6 s
Menjalnik: 5-stopenjski ročni
Končna hitrost: 191 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,1 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 380/1.210 l