Test: Mercedes-Benz razred S (kar mirno, še vedno je najboljši)

Mercedes-Benz, Testi, Top

Se sprašujete, kaj je glavna naloga Razreda S?

Gre seveda za ohranjanje svojega (Daimlerjevega) poslanstva – biti nič manj kot najboljše vozilo na svetu. Odgovorni za razvoj vozila so želeli, da bi bil tokrat (ob prenovi na polovici življenjske poti generacije) poudarek na velikih korakih proti polavtonomni vožnji in skrbi za dobro počutje voznika ter potnikov.

Razred S je bil skozi svojo celotno zgodovino (in zgodovino svojih predhodnikov z nekoliko drugačnimi imeni) pokazatelj, kaj Mercedes zna in zmore. Razred S je vedno serijsko prednjačil. Tako so leta 1978 prvi serijsko v svoja vozila vgradili sistem ABS, 1981 zračne blazine, 1997 ESP, 2013 pa sistem za avtonomno vožnjo.

Proizvajalec iz Stuttgarta tudi danes želi biti prvi v premijskem razredu, a ob tem nima najlažjega dela, saj mu konkurenca s svojimi vse močnejšimi aduti pošteno diha za ovratnik. Katere so glavne značilnosti njihovega paradnega konja, s katerimi jih uspe v ciljni ravnini še naprej prekašati?

Gre za avtomobil s karizmo, ki izžareva brezčasnost, sofisticiranost in se drži nadvse aristokratsko.

S “faceliftom” sta prišla nova odbijač in maska. Novi prednji žarometi svetijo do oddaljenosti 650 metrov. Nove so tudi zadnje luči z značilno “stardust”-podobo. Testni primerek je bil obogaten še s paketom zunanjosti AMG Line, ki doda nekaj dramatičnosti in športnega duha s posebnimi podaljški odbijačev ter posebnimi platišči. Vse skupaj v popolnoma pravšnji meri, da niti slučajno ne bi dajalo napačne predstave ob pogledu na atomobil. Športni duh je ob sicer prevladujoči eleganci (ta je za Mercedes nedvomno še vedno prioriteta) kajpak drugotnega pomena in je ne sme niti slučajno ogroziti.

Notranjost razreda S predstavlja vrhunsko sožitje klasike z najmodernejšo tehnologijo. Na eni strani imamo moderna zaslona, ki nudita vse informacije o delovanju vozila in lahko prikazujeta številne zabavne vsebine, na drugi strani pa obsežne usnjene površine ter nepogrešljivo, klasično analogno uro. Volan je nov, z novimi gumbi – toplo priporočamo izbiro primerka, s kakršnim smo z užitkom upravljali naše testno vozilo. Ambientalna osvetlitev (na voljo v preštevilnih kombinacijah) je zelo okusno umeščena v podobo potniške kabine in stilsko zaključuje linije. Materiali so izjemno čvrsti ter dajejo občutek kakovosti in varnosti.

Razred S zares velikodušno sprejme potnike – tako spredaj kot zadaj. Tudi na zadnji klopi je prostora namreč v izobilju. Tu so vidni sadovi prizadevanj načrtovalcev vozila – da bi le-to izboljšalo kakovost vašega življenja. Že samo sedenje v sedežih, ki so popolnoma nastavljivi v vse smeri, je božansko udobno. Ko sunkoviteje vozite skozi zavoje vas bočni del sedala, ki se premika skladno s silami, čvrsto zadrži v “sedlu”. Dodajte še toplo krepilno masažo, nežen vonj parfuma in si predstavljajte občutke. Edina težava pri vsem skupaj nastane, ko se je pretežko odločiti, ali bi raje sedli za volan, ali pa se udobno zleknili v zadnjo vrsto.

V notranjosti sta zdaj dva 12,3-palčna (združena) zaslona. Informacijsko-zabavni sistem deluje odlično in ga je mogoče upravljati na številne načine. Prvi sta dve ploščici na dotik, ki se nahajata na volanskem obroču. Potem je vozniku in sovozniku na voljo tudi osrednji vrtljivi gumb, nad njim pa se nahaja še plošček, ki ponovno deluje na dotik. Zelo pametno so zastavljeni tudi gumbi z bližnjicami do najpomembnejših funkcij. Vozniku je tako v vsakem trenutku določena nastavitev vozila dostopna tudi na do pet različnih načinov, kar je po svoje res fascinantno, saj omogoča zelo enostavno prilagajanje na delovanje sistema. Vsakdo bo tako našel način “inputa”, ki mu najbolj odgovarja. Sam sem se najbolje znašel z volanskima ploščicama na dotik, ki po hitrem privajanju ponujata zares preprosto izkušnjo. Rokovanje z njima nas ne bo stalo niti drobca pozornosti, ki bi jo morali nameniti prometu – pa četudi to najverjetneje ne bi bilo usodno (več v naslednjem odstavku). 🙂

Osveženi razred S namreč predstavlja tudi naslednji korak proti avtonomni vožnji, saj s svojo vrhunsko tehnologijo lahko že vozi polavtonomno. Vozilo zmore odslej samodejno prilagajati hitrosti pred ovinki, križišči ter cestninskimi postajami. Ne le na papirju – to zelo dobro počne tudi v praksi. Vaša edina naloga bo, da na določen časovni interval še poprimete za volanski obroč in svoje vozilo tako “pomirite”, ko mu poveste, da niste zaspali. Pri različicah brez štirikolesnega pogona (torej ne v primeru našega testnega avtomobila) se avtomobil še samodejno nagiba skladno z ovinkom in do 140 km/h celo s skeniranjem samodejno prepoznava neravnine na cestišču in se jim ustrezno izogiba.

Z voznimi lastnostmi se razred S zagotovo najbolje izkaže na avtocesti. Je prava križarka na štirih kolesih. Izjemno udobje v vožnji (občutek lebdenja) in odlična zvočna zatesnitev potniške kabine zagotavljata visoko mero užitka. Nedvomno se tista prava kvaliteta tega vozila pokaže, ko preklopimo v način Comfort in se sprostimo v skoraj popolnem blaženju neravnin na cestišču. Glavni adut vožnje Mercedesa S tako seveda niso športne vozne značilnosti, saj gre za mogočen avtomobil, pač pa možnost skoraj popolne sprostitve za volanom.

Tvorci motorne palete ostajajo bencinski 6-, 8- ali 12-valjniki ter dizelski šestvaljniki v kombinaciji z dvo- ali štirikolesnim pogonom 4Matic.

S400d, ki smo ga imeli “čast” preizkusiti tokrat, poganja najmočnejši dizelski motor v zgodovini znamke s 340 konjskimi silami. Gre za dizelski “benchmark”. Turbodizelski vrstni šestvaljnik je fantastično uglajen in slišen zgolj pri nekoliko agresivnejšem priganjanju – pa še tedaj le prijetno šepeta. No, ko smo že pospeških – v primeru S400d so le-ti zavidljivi. Za dosego stotice boste potrebovali zgolj 5,2 sekunde. Na drugi strani je poraba za vozilo teh mer in mase zelo znosna. Ob relativno ekonomični vožnji bo znašala okoli 8 litrov na 100 prevoženih kilometrov, kolikor smo na koncu namerili tudi na našem testnem krogu porabe goriva. Po zaslugi odličnega 9-stopenjskega samodejnega menjalnika in njegovih zelo dolgih prestavnih razmerij, je avtocestna vožnja še večji užitek.

Cena tega prestižnega avtomobila se prične pri 104.510 evrih za različico S350d, naš testni primerek pa bo vašo denarnico obremenil še za dodatnih 65.000 evrov. Seveda – številke so visoke, a kdor avtomobil, ki ponuja zgolj najboljše, želi ali potrebuje, bo verjamemo z veseljem segel v žep … in ne bo se uštel, še vedno je najboljši!


Ključni podatki testnega vozila [Mercedes-Benz S400d 4MATIC L AMG line plus]:

Cena osnovnega modela: 105.350 evrov
Cena testnega modela z dodatno opremo: 170.482 evrov
Motor: 2.925 ccm, turbodizelski, šestvaljni, vrstni
Moč: 250 kW/340 KM (3.600-4.400 rpm)
Navor: 700 Nm (1.200-3.200 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Menjalnik: Samodejni, devetstopenjski
Končna hitrost: 250 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 5,2 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 8,0 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 510 l
Teža: 2.075 kg
Medosna razdalja: 3.165 mm



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??